Hej och välkommen

Hej och välkommen. Bloggen handlar om livsstilsfrågor och att leva med kronisk sjukdom. Här lämnas inga medicinska råd. De bör ges öga mot öga.




Translate

fredag, oktober 12, 2012

ECTRIMS- Progressiv MS

Intervjuer från ECTRIMS avseende progressiv MS gjord av MS Australia.


Richard Reynolds som intervjuas arbetar vid  the UK Multiple Sclerosis Society Tissue Bank since 1998. en institution som samlar undersöker  vävnadsprover från MS patienter. En viktig institution dit man i varje fall om man är bosatt i England kan donera sina vävnader. Han talar om att progressiv sjukdom innebär att inflammationen flyttats från det vita i hjärnan där myelinet omger axonet, dvs djupare i hjärnan till de mer yttre skikten av hjärbarken, i själva verket när man skriver om det i rapporter handlar det mycket om de kärl som omger hjärnan på ytan och de så kallade hjärnhinnorna.

 Progressionen handlar alltså om den grå hjärnvävnaden dvs nervcellerna. Vad som är intressant är att han också talar om att det handlar om inflammation fast den alltså skiftat fokus från myelin till de små gråa cellerna som Dorithy Sayers skrev om i sina deckare eller var det Agatha Christie. Immuncellerna ansamlas i vävnaden som omger hjärnan och angriper den från det yttre förefaller det som vid progressiva former enligt Reynolds.

En annan sak man fann var att det dog ett antal nervceller i det området.  Beroende på hur mycket som nervceller som dog ( neurodegeneration) utvecklades också progressionen-utvecklingen av handikapp.  Det kan låta som självklarheter men det skulle ju inte behöva vara så och det är forskarnas uppgifter att ta reda på hur det verkligen förhåller sig.



I videon berättas också om statinstudien som jag skrivit om tidigare. Statiner kanske förebygger neurodegeneration, i varje fall sa den lilla studien det.

En tredje person person som intervjuas är professorn i neurologisk rehabilitering Kathy Zackowski som talar om rehabilitering och att det där finns oerhört mycket att vinna.. Hon deltar bl a i enstudie där man  undersöker elektrofysiologisk stimulering  och ser om detta kan förbättra funktioner som gångförmåga och liknande. Hon anser också att det är viktigt att få ut vad man lärt sig på olika håll om vad som fungerar vid rehabilitering och att där finns mycket att vinna. Om ni läst vad jag skrev om rehabilitering vid MS så tror jag där har varit en mycket bra utveckling- men kanske finns mycket att vinna här bara med information.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar