Hej och välkommen

Hej och välkommen. Bloggen handlar om livsstilsfrågor och att leva med kronisk sjukdom. Här lämnas inga medicinska råd. De bör ges öga mot öga.




Translate

fredag, juni 29, 2007

Solning, D vitamin, melatonin och MS

Artikel i DN har titeln Sola dig till bättre skydd mot cancer. Artikeln handlar mest om D vitamin men det finns också hormonet melatonin att ta med i bilden.

Det finns som man kan läsa på många ställen en del forskning om MS och D vitamin, MS och breddgrad. Den största studien avseende D vitamin är den amerikanska studien, där man följt ett mycket stort antal amerikanska sköterskor och deras levnadsvanor och kost. Man fann där en minskad risk av MS för de som tagit D vitamin i form av ett multivitamin jämfört med de som inte tagit det. Studierna avseende utbredningen av MS som bland annat tyx följa breddgrader så till vida att länder närmare ekvatorn har mindre MS än till exempel här i Sverige.

P/s

torsdag, juni 28, 2007

Augustus d´Este första dokumenterade fallet av Multipel Skleros


I senaste läkartidningen finns en fallbeskrivning av den första kända MS patienten. Denne man hette Augustus d´Este. Han dog 1848 och hade då sedan 1822 haft en sjukdomsutveckling som var ganska typisk för en skovförlöpande MS. Han var då 28 år och dog 20 år senare efter att under en längre tid haft sekundärt progressiv MS, men det visste man inte då.
Hans sjukdomsförlopp beskrevs kanske så noggrant för att han var av kunglig börd och barnbarn till en engelsk kung. Det är ganska troligt att man inte fick en sådan medicinsk uppföljning om man var backstugesittare; det fanns säkerligen fall tidigare. Ändå verkar det som det är en sjukdom som har med modernare tid att göra. I artikeln diskuteras olika hypoteser. Kanske en följd av en ny infektionssjukdom? Ett nytt virus som HIV/AIDS? Första insjuknadet inträffade vid en mycket god väns död. Svår sorg- som i den danska undersökningen där man visade att föräldrar som förlorat ett barn löpte ökad risk att insjukna i MS. Men det utbröt ingen omedelbar epidemi eller pandemi som vid HIV och inte heller var väl svår sorg något nytt för mänskligheten.

George Jelinek tar också upp fallet d'Este då han söker utröna utvecklingen av MS historiskt sett. Han skriver om samband mellan hur kosten förändrats historiskt och hur sjukdomen MS ökat parallellt. Citat från Jelineks bok Taking control of Multiple Sclerosis: Vi vet att MS är en tämligen modern sjukdom. I litteraturen är man inte helt bestämd om när den dök upp, men det tycks som att vi först fick beskrivningar av sjukdomen i mitten av 1800talet. Swank själv skriver i sin bok Multiple Slerosis Diet Book att första fallet beskrivet i litteraturen var Augustus D’Este, som i början av 1800talet fick en attack vid 28 års ålder som följdes av att det gick tillbaka . Han dokumenterade sedan i sin dagbok en serie av insjuknanden och tillfrisknandet som, för de som är bekanta med MS, är karakteristiska för sjukdomen. Swank pekar ut att vid sekelskiftet kring 1900 , var sjukdomen välbekant i hela Europa.

Vidare skriver han:Swank citerar en rapport från 1952 visade att incidensen hade dubblerats i Europa tidigt under 1900 talet och han presenterar andra data från sitt eget sjukvårdssystem i Montreal som dokumenterar en 50 procentig ökning 1935-1958. Vilken sjukdom som helst som beter sig på det sättet under senare tid, av typ koronar hjärtsjukdom och som ökar snabbt i förekomst orsakas högst troligt av eller åtminstone utlöses av livsstilsförändringar som den mänskliga rasen har gjort orsakat av den industriella och teknologiska revolutionen. De flesta av dessa livsstilförändringar rör sig om hur vi äter och hur mycket vi rör oss. En verkligt bra sammanställning av förändringarna i mat och diet över senare år ges av dr Artemis Simopoulos i hennes bok The Omega Plan. 17. Denna bok beskriver också i detalj mycket av den nuvarande kunskapen om fetter vid uppkomsten av moderna degenerativa sjukdomar. Jag tror att vår förändring av kost med hänsyn till fetter spelar en större roll i utvecklingen och progressionen av MS. Dr Simopoulos visar oss grafiskt hur fetterna i mänsklig kosthållning har förändrats under seklerna. Hon illustrerar den plötsliga dramatiska förändringan i balansen av dietära fetter som inträffade omkring begynnelsen av 1800 talet med en skarp och ihållande stegring i andelen mättade djurfetter i den mänskliga dieten. Det faktum att MS först beskrevs omkring denna tid är ingen tillfällighet. Det finns rikligt med bevis om den inflammationbefrämjande effekten av mättade fetter i dieten och den antiinflammatoriska effekten av omättade fetter.

I samma läkartidning redogörs också för ett försök att ge testosteron till män som behandling mot MS. Testosteronet gavs som en gel att stryka på armar. Läs gärna kommentaren också. Testosteron kan ju bara ges till män; men det finns ju också forskning om det kvinnliga hormonet som ökar under graviditeten och som i försök visat sig kunna ha effekt på MS. Och det medlet kan förmodligen bara ges till kvinnor.

P/s