Hej och välkommen

Hej och välkommen. Bloggen handlar om livsstilsfrågor och att leva med kronisk sjukdom. Här lämnas inga medicinska råd. De bör ges öga mot öga.

Translate

tisdag, februari 10, 2009

Kampen mot progressiv sjukdom


Källor:National MS Society
Sammanfattning pdf- engelska

Om ett möte i NY City
National MS Society gett fyra internationella team medel att arbeta med ett projekt som kallas: Promise (löfte) 2010 kampanj och här kanske man skall översätta ordet kampanj med stridståg. I varje fall så möttes bortåt 70 personer från de olika teamen i New York City i januari i år för att ge varandra inblickar i varandras framsteg och för att finna nya samarbetsformer och planera framtida steg i arbetet med att snabba upp kliniska försök avseende att kunna medel som skall kunna skydda mot och laga nervskador hos patienter med MS.
NMSShar fonderat $15.6 i fem år och teamen har utfört ett brett utbud av studier avseende skydd mot och reparerandet neurologiska skador – allt ifrån grundforskning till att planera kliniska försök-
Ett team finns vid Johns Hopkins universitet, och teamledare där är Peter A Calabresi. Man letar där efter bättre sätt att upptäcka skador på nervsystemet och bedöma omfattningen och man testar medel som skall skydda mot nervskador. Man har där bland annat utvärderat optical coherence tomografi (OCT) som innebär att man försökeratt utvärdera utbredning av nervskada i hela hjärnan genom att studera nervfibrer i ögonbotten.
(En undersökning av ögonen kan bli ett viktigt medel att diagnosticera MS.
En rapport från John Hopkinsjukhuset där man använt en metod kallad optisk koherens tomografi (OCT) för att scanna lagren av nervfibrer i bakre delen av ögat, de celler som blir synnerverven. Undersökningen använder en maskin liknande slitlamp mikroskop och den är smärtfri och enkel. Tar cirka fem minuter. Näthinnans nervfiberlager är en del av hjärnan varest nervceller inte täcks med fett och protein skidan av myeling, vilket gör denna undersökning specifik för nervskada i motsats till magnetkamera vilket kan spegla olika sorters vävnadsförändringar i hjärnan. Man jämförde sedan resultatet av undersökningen med magnetkamera avseende de patienter som undersöktes och fann att det fanns ett samband och förutspår att detta kan vara en metod att upptäcka nervskada och MS. Bild av slitlamp mikroskop på Wikipedia)

Charles ffrench-Constant leder ett team vid Edinburghs universitet
som där man arbetar med att laga myelin genom att finna och utveckla de naturliga reparationsmekanismer som finns i hjärnan och genom att försöka implantera ersättningsceller. Man har kunnat börja odla hjärnvävnad i laboratorium och använder denna för att hitta faktorer som främjar reparation av myelin. Man har studerat gener under pågående reparationsprocesser och funnit att 55 gener var igång. Man har nu valt ut två gener som skall testas avseende deras möjlighet att kunna förbättra reparationsprocessen av myelin i djurförsök.
Vid Queen Mary universitetet i London är Gavin Giovannoni teamledare; Det verkar som det ingår forskare från olika centra i teamen för i detta team ingår bland andra Larry Steinman en mycket känd MS forskare som vad jag vet finns i Stanford. Man håller man på att testa två nervskyddande föreningar i kliniska försök i England. Calif.
 • Det ena är ett medel som nu används mot epilepsi och som heter Lamotrigine, och man vill se om det kan hindra eller bromsa processen med hjärnatrofi (hjärnkrympning) vid sekundär progressiv MS.
 • Det pågår även en stor multicenter studie med en ämne som finns i cannabis THC, där man studerar om det kan bromsa upp den progressiva fasen av MS. Detta är i praktiken en fas III studie där resultaten kommer 2011. Om den är framgångsrik kan ett medel mot progressiv MS vara på marknaden något år därefter.

Man planerar också att arbeta med medel som är liknande Fingilimod, så kallade S1-P modulatorer, för att de om det hos dessa finns egenskaper som kan användas mot progressiv MS specifikt.
Giovannoni säger också att man de sista åren har identifierat några essentiella oljor, som har antiinflammatoriska egenskaper och därför nervskyddande effekter på djurmodeller. När man väl har funnit de optimala doserna planerar man att använda dem för att med dem kunna tillföra små molekyler. Det har med oljor och antiinflammatoriska och neuroprotektiva egenskaper är väldigt intressant för mig som ju använder diet av typ Swank mot min MS.

Ian Duncan i vid University of Wisconsin i Madison, Wis., och hans team har visat att omogna celler som man transplanterat in i ryggmärgen hos råttor med skov av den sjukdom som kallas EAE och som är en experimentell modell av MS och fann att dessa celler kunde överleva i den inflammatoriska miljön; man fann även att omogna oligodendrocyter ( de celler som producerar myelin) som transplanteras till möss som föds utan myelin kan producerar skidor av kompakt myelin runt nervutskotten.

Det känns som forskningen verkligen har tagit tag i det här med progressionen nu.

1 kommentar:

 1. P Sandås10:59 fm

  Hej Sune!
  Har det framkommit något mer om Fingolimod eller Ampyra som du vet om???
  MVH
  Pia Sandås

  SvaraRadera