Hej och välkommen

Hej och välkommen. Bloggen handlar om livsstilsfrågor och att leva med kronisk sjukdom. Här lämnas inga medicinska råd. De bör ges öga mot öga.

Translate

måndag, mars 23, 2009

Man är ingen Einstein


men jag har aldrig behövt fly från nazister, det är mycket jag fått i livet som inte Einstein hade


Ovanstående bild av geodesic domes från Wikipedia

När jag skrev det här begrep jag inte så mycket vad det handlade om. Ibland är det så; det hela går över ens fattningsförmåga, men något som är bra med internet är att det finns alltid mer att hämta. Och jag fann en fullständig artikel skriven av dr Gozin och hans team och av samarbetspartnern Howard Weiner professor vid Harvard och MS specialist, som bland annat skrivit en bra bok om MS och jag har också länkat till en video där han talar om MS och framtiden och medlet Revimmune ( där han inte är inblandad). Här en länk till vad jag skrivit om Howard Weiner och om hans bok Curing MS, Att bota MS

Artikeln är mycket bra och pedagogisk och förklarar det som jag inte förstår, så jag återkommer nog om det.Artikeln handlar om MS modellen hos möss, den handlar om fulleriner och varför de kan bli bra som behandling för att skydda nervceller och där kommer antioxidantreceptorerna in. Läs gärna den artikeln. Nu förstår jag vad jag skrev om och återkommer kanske.

Jag tycker det hela illustrerar lite grand hur svårt det här med alla artiklar som skrivs om olika ämnen och forskning kring det, om förvirringen. Därför lägger jag ut det här för att lite illustrera den förvirring jag själv känner ibland. Det brukar vara en liten uppmuntran att få känna att man inte är ensam och att everybody is somebody's fool. Så det är bara att relaxa och acceptera fakta och må bra ändå.

Här är vad jag ursprungligen skrev utifrån en artikel på MSRC news. ( Här en link till samma artikel fr NanoWerk)

I Tel Aviv kommer några kemister vid universitetet ihåg geodesic domes , en sorts fotbollslikande strukturer som en arkitekt vid namn Buckminster Fullers lanserade som en bra form för byggnader och annat.,och skall nu försöka använda dem i behandling av MS. Det är i varje fall Dr Michael Gozin vid TAU school of Chemistry som utfrån en sorts “buckyballs” försöker att göra en ny generation av MS mediciner. Dessa små fotbollslikande molekyler kallas fullerener, namn också efter arkitekten Fuller, molekylerna är sfäriska och består av kolatomer. De är cirka 1 nanometer i diameter..

Buckyballs och liknande nanotuber av kol, det rör sig alltså om nanoteknologi, har en stor potential i olika sensorer och elektroniska apparater, och gör det möjligt att tillverka mindre och mindre processorer.

Nu anser man alltså att använda dem inom medicinen, genom utveckling av tekniken; ännu tycks det vara på ett tidigt stadium

TAU teamet har gjort en antioxidant för behandling av sjukliga nervceller i hjärnan. Man har gjort prekliniska försök på djur ( som jag tolkar det på djurmodeller av MS). De prekliniska försöken har varit framgångsrika. Man skall också försöka att tillämpa samma teknologi på Alzheimer forskning, Dr Gozins team arbetar tillsammans med Howard Weiner vid Harvard University, som jag skrivit om tidigare på bloggen bland annat i samband med hans bok om MS forskning och om medlet Revimmune.

Det tyx finnas antioxidantspecifika receptorer i hjärnan som är inblandade i sjukdomsprocessen vid MS. Lite oklart ( för mig) vad Dr Gozin menar med detta. Nu vill man tydligen med den nya teknologin, nanorören, fullerenen träffa dessa antioxidantspecifika receptorer och hejda förstörelsen av neuronen som skadar bland annat rörelse funktionen.

Jag måste säga jag förstår inte riktigt vad man avser utifrån artikeln; att man strävar att påverka receptorer i hjärnan är klart och därmed påverka sjukdomsaktiviteten är klar men hur. Skall man tillföra antioxidanter eller vad? Kanske är det viktiga just nu att man försöker hitta en väg att nå målen i hjärnan där de sjukliga förändringarna finns, och sedan kan denna teknologi utnyttjas för olika medel, som en sorts bärare. Men som sagt jag förstår det inte riktigt.

.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar