Hej och välkommen

Hej och välkommen. Bloggen handlar om livsstilsfrågor och att leva med kronisk sjukdom. Här lämnas inga medicinska råd. De bör ges öga mot öga.




Translate

tisdag, december 31, 2013

Halvårsutvärdering nyåret 2013-14. GOTT NYTT ÅR



Skrev förra halvårskiftet att det kanske blir sista utvärderingen, men det blev det uppenbarligen inte inte.
Jag mår bättre.
Skrev också att det inte hänt så mycket vare sig till det bättre eller sämre sedan förra gången. Så kan jag inte skriva nu, jag tycker att det där jag klagat över med orken, initiativlösheten, lättjan har blivit bättre. Jag är mer företagsam.
En annan sak som gett effekt är att jag börjat använda ett ganska potent probiotikum och det har faktiskt gett effekt- hittills,dvs två månader- på mina tarmbesvär som närmast kan beskrivas som IBD dvs en hel del olika symtom från tarm. Jag hoppas det håller i sig.
( Men säg den lycka som är total ungefär samtidigt som jag började notera att tarmbesvären blivit bättre så läste jag om en studie som tydde på att de med IBD symtom och MS tycks ha långsammare progress av handikapp än de som inte har tarmbesvär.)

Min neurolog slutar
Till och med min neurolog tyckte vid senaste besöket att jag faktiskt blivit bättre och han är kanske en ännu större skeptiker än jag. Jag känner honom ganska väl eftersom vi arbetat tillsammans en period. Tyvärr trodde han att det här var sista tillfället då han troligen drar sig tillbaka.

Jag tror mer och mer på dieten
Jag har väl också under det här halvåret kommit att tro mer på att min diet ( bland flera andra saker) har en stor betydelse för att jag mår bra. Orsaken är att jag träffade George Jelinek i somras och dels såg hur bra han mådde och fungerade och dels var det en sal med kanske 500 besökare där många följde hans ”recept” och det var många som mådde bra.
Samtidigt har jag också tyckt att Swanks studie växt i betydelse eftersom det visar sig att efter 35 år finns det mycket få kvar som har en benign MS utan handikapp och hans trettiofemårsstudie visar på en helt annan bild med ett skov ungefär vart 19 år och liten progression. När jag ser tillbaka på tiden då jag började med dieten( tidigt våren 2006) till 2008 skedde det en stor förändring i mitt tillstånd där, vilket jag inte kan blunda för.

Boken- Att ta åran i egna händer – en besvikelse. Få har läst den eller kommenterat den. Jag vet att den kom i en tid då LCHF och liknande gäller är det förhärskande och då är man nog en gammal stofil som tror sig veta att mättade fetter  inte är så lyckat och att grönsaker och frukt är nyttigt.

Det har hänt mycket på MS fronten. Livstilsfaktorernas visar sig betyda en hel del- rökning, fysisk träning mm. D-vitaminets roll har stärkts. Själv tar jag nu 5000 IE per dag. Det har kommit flera nya mediciner, och jag tror att det nu finns en medicin som jag skulle kunna ta om jag skulle få nya skov. Det är en väldigt spännande utveckling på gång avseende MS och ett flertal andra sjukdomar.
Det finns en stor utveckling av hur man kan undersöka MS, ställa diagnos tidigt. Detta är viktigt för att få så stor effekt av behandling som möjligt. Även vad beträffar livsstil och kost gäller samma sak att man skall börja så tidigt som möjligt. ( Lärdom av Swanks studie)

Teneriffa nästa
Åker nu till Puerto de la Cruz för några månader. Kommer att ligga lågt med bloggen under den perioden.

lördag, december 28, 2013

Jag spelar och sjunger jag

Lyssnade på Tomas Sjödin i programmet vinter.
                                          Klas Klättermus


 I  programmet berättade Sjödin om ett samtal mellan Klas Klättermus  och Mårten Skogsmus
 +Har du samlat  några nötter i ditt förråd frågar Klas sin vän Mårten.
-Ja, lite grand har jag, svarar Mårten. Har du några nötter?
-Inte en enda en, svarar Klas.
-Det är konstigt med dig, sa  Mårten Skogsmus   till Klas Klättermus.  Du arbetar inte och du plockar samlar inte nötter och gör inget annat heller och ändå är du alltid så glad.
-Jag spelar och sjunger jag, sa Klas Klättermus.
-Men det kan man inte leva av, påpekade Mårten
-Men inte dö heller, svarade Klas.

Lite ord av en klok Klas Klättermus. Jag tycker nog att det finns en positiv sida av den så kallade arbetslinjen, men det finns en negativ sida också. Det finns mycket annat i livet också. Och alla kan inte arbeta men man är lika bra för det. Det har kommit lite i skymundan.

Ett par personer samtalade om arbetet. Den ene ägde ett ganska stort företag och var VD där. Man talade om hur viktig man upplevde sig för sina respektive arbeten. Men så sa  VD:n och pekade på en kyrkogård som låg i närheten: Man tycker att man är oumbärlig men man får tänka på att däruppe ligger många som ansett sig oumbärliga.Samtalet tog en annan vändning.

Jag kommer också att tänka på fysiologen Robert Sapolskis bok: Zebror får inte magsår.
I korthet antyder titeln att zebror är utsatta för kraftig stress då de jagas av lejon, men under resten av tiden kan de leva ganska avkopplat, beta på savannen, vara social och ligga under ett akacietträd och njuta. Vi människor är ofta inte så bra på det där. Det gäller att försäkra sig om framtiden, år framöver och kanske till och med om hur mycket man lämnar efter sig till och med om man saknar arvingar. Men det finns mycket mer än det rent materiella som är viktigt.

Vad vårt samhälle egentligen lider brist på är kanske framförallt inte arbetet utan snarare förmågan att koppla av, att hoppa av ekorrhjulet och  att leva.


tisdag, december 24, 2013

GOD JUL 2013 önskas läsarna av denna blogg

Vi med MS har fått klappar hela 2013- det har kommit flera nya mediciner, det visar sig att man också kan påverka den så kallade progressionen med olika mediciner. Dessutom har det också börjat lossna på fronten " reparera".



Ha en bra jul önskar Sune

söndag, december 15, 2013

Att lära sig lite mer mindfulness

Jag har hållit på med mindfulness meditation ganska länge- men jag är ändå bara en nybörjare. Jag har bara kommit till ett avslappningsstadium, ett stadium där man får tyst på den där inre rösten som håller på och gnatar och gnatar och gnatar. Jag har använt det engelska ordet för det chatterbox- på svenska skulle man kunna säga att det är en trasig gammal 78-varvare el en vinylplatta som upprepar samma gamla spår om igen. Det där tycker jag att jag kan få tyst på med lite mindfulness och meditation ( och kanske inte minst yoga). Men det är egentligen bara en början. Det där andra har jag inte kommit vidare till.
De senaste åren har jag velat försöka förstå mer eller få ut mer. Jag har läst åtminstone tre böcker om mindfulness som jag tyckt varit bra men som inte direkt hjälpt mig komma vidare med undantag av den senaste. Man ser dem alla tre på bilden nedanför:

Jag tycker Charlotte Mandrups bok, Mindfulness från början, gav en insikt i vad mindfulness är men man kan inte säga det gav mig direkt något nytt.
Med Andy Puddicombes bok, get some HEADSPACE- ten minutes can make a difference, kanske det kunde ha blivit mer men på något sätt tröttnar man på att bara läsa.
Din väg till mindfulness- steg för steg i åtta veckor tycker jag dock lärt mig förstå vad man mer kan få ut om mindfulness. Inte minst därför att det bifogas en CD med som ger guidade meditationer, men också för att man förklarar en del vinster man kan göra med mindfulness.

Jag skulle vilja beskriva det som att man kan bli fri från upphakningar i tankarna. Jag skulle vilja ta två exempel från MS symtom. Här är en intervju med Per Bergman från boken Att ta åran i egen hand. Mina frågor och kommentarer är med markerad stil:

Har du några problem med vattenkastningen?
Ja det har jag. Jag tömmer inte blåsan riktigt. Det kan bli problem. Så jag har katetrar för att tömma blåsan . I perioder använder jag det ganska ofta.

Det har jag också. Problem med att kissa har nog varit mitt största problem under de senaste åren, men det är bättre nu. Långa flygresor och sådant har jag varit rädd för.
Är jag på stan så har jag alltid tankarna på var finns det en toilett.

Ja så fungerar det för mig också.
Jag får hela tiden tänka på det. Jag måste snabbt kunna komma till en toilett. Hinner jag inte känns det som jag skulle kissa på mig. Det har inte hänt men det har varit nära.

Det är lite psykologi i det. Jag har märkt att det ofta kommer intensivt då jag närmar mig hemmet och det är precis på gränsen att jag skall hinna fram till toiletten.
Javisst är det psykologiskt i det. Det är min erfarenhet med.

Vad jag vill peka på att man har kopplat en massa tankar till det här med urinträngningar. Man vill gardera sig så att man inte kissar på sig. Man vill gärna ha kontroll över var det finns en toilett. Det kan haka på sig en massa tankar och funderingar kring symtomet urinträngningar. Nästan alltid då jag kommer hem har jag bråttom att komma in i huset och till en toalett. Detta är tämligen oberoende av om jag gått en lång promenad eller en kort eller vad jag nu har gjort. Jag har på något sätt kopplat, hakat upp tankarna kring hemkomsten och att jag måste gå på toiletten. Det är just sådana upphakningar av tankar som egenligen inte direkt hänger i hop som man kan bearbeta med mindfulness.

Ett annat symtom jag har är det här med krypningar i fötterna. Jag har i och för sig hittat flera metoder som jag tycker kan bryta det med, men även här finns kopplingar som kan vara negativa.
Jag kopplar i viss mån "restless legs" symtomen med sänggåendet och svårt att sova. Även om jag inte har några krypningar just den dagen kanske själva sänggåendet väcker tanken på dem och med det oron för att inte kunna somna trots att krypningarna inte finns där. Genom att bli observant på sådana upphakningar av tankar kan man medvetet bryta tankekedjorna.

Jag länkade nyligen till en youtube video med Mark Williams, en av de som har skrivit boken. Han berättar rätt bra om hur de här upphakningarna fungerar i videon. Beskriver bl a hur depressioner kan bildas ur negativa tankekedjor om att man inte duger något till, att man inte är något värd. Tidigare ansågs att sådana tankar var symtom på depression, men Mark Williams säger att de också är orsak till depression. I boken berättas hur man med hjälp av mindfulness i kombination med kognitiv terapi behandlar depressioner. Det visar sig att man får lika bra effekt som med medicinering och att medicineringen och mindfulness kompletterar varandra.

I boken berättar man också om prof senior vid Karolinska Marie Åsberg och hennes modell " tratten". I korthet går tratten ut på att när man blir trött, nedstämd börjar man skära ner på aktiviteter för att klara av det man uppfattar som viktigast. Ofta är det jobbet som uppfattas viktigast. Ett problem med detta skriver man i boken är att man då skär ned på det som ger näring, det som ger krafter. Man fortsätter skära ned och ens livsområde blir mindre. För min del tycker jag min MS sjukdom gav upphov till en sådan tratt. Om jag skar ner på mer och mer så skulle jag klara av det. Problemet var att då skar jag ned på det som gav näring. Här finns en video med Marie Åsberg och trattmodellen och utmattningssyndrom.



Men det här med att skära ned kan också hjälpa. I boken får man hjälp med att peka ut sina aktiviteter och försöka fördela vilka som ger näring och vilka som suger. Ibland behöver det inte vara aktiviteter som suger utan det kan vara människor. I boken Recovering from Multiple Sclerosis beskriver en person hur hon bröt upp från ett långvarigt äktenskap eftersom hon tyckte det slukade energi från henne. Det kan finnas människor i bekantskapskretsen som fungerar som energislukare. Det kan också vara så att händelser i "forntiden" kan sluka energi. När man ser något saker, hus, skolor, personer kanske tankar dyker upp om händelser som varit mindre trevliga och så sätter spiralen igång, den ena tanken med negativa vibrationer föder den andra. Med hjälp av att bli medveten om att detta sker kan man bryta sådana tankeförlopp.

Det här tycker jag mig veta på " förståplanet" nu. Jag har också mediterat och gjort vad man anbefallt i boken. Nu gäller det att se vad som händer

 

tisdag, december 10, 2013

D-vitaminets roll vid MS























Med denna forskning har vi lärt oss att D vitaminets effekt kan vara inte att ändra skadade immuncellers funktion men hindrar dessa immuncellers resa in i hjärnan, säger forskaren Anne R Gocke vid John Hopkins universitetet som just släppt en studie av D-vitaminet som gjort på råttor med sk musMS, dvs en djurmodell av en sjukdom som liknar MS.
( Det är ju bl a så exempelvis Tysabri fungerar , även om det kanske inte är samma mekanism, min kommentar)
Vid John Hopkins pågår en större studie om MS på människor där man undersöker effekten av D-vitamintillskott enligt samma artikel.

 Hos George Jelinek läser jag om en sammanställning om Dvitamin där polska forskare berättar om en studie som visat på att D-vitaminbrist försämrar MS medicinernas effekt. För varje stregring av D-vitaminhalten i blodet med 10nmol/L ökar effekten av bromsmedicin så att det blir 13 procent färre återfall. Här skriver MultipleSclerosisResearch blog om denna studie. Detta illustrerar bl a att effektiv medicinering och andra insatser som träning, diet, avspänning, sluta röka, inte motverkar varandra.

Som vanligt gäller: det är inte slutforskat om det här med D-vitamin och MS. Samma gäller i stort allt jag skriver om. Och det gäller inte bara vad jag skriver

God only knows med the Beach Boys

"God Only Knows"

I may not always love you
But long as there are stars above you
You never need to doubt it
I'll make you so sure about it

God only knows what I'd be without you

If you should ever leave me
Though life would still go on believe me
The world could show nothing to me
So what good would living do me

God only knows what I'd be without you

God only knows what I'd be without you

If you should ever leave me
Well life would still go on believe me
The world could show nothing to me
So what good would living do me

God only knows what I'd be without you
God only knows what I'd be without you
God only knows
God only knows what I'd be without you

söndag, december 08, 2013

Så sover du bättre

På Hjärnans dag i Berwaldhallen höll journalisten Björn Hedengård denna föreläsning om sömn.
Sömn tror man är mycket viktig inte minst om man har en kronisk sjukdom som  MS.
Kanske kan man få lite tips genom föreläsningen som finns på länk:

Lägg märke till trögheten mellan sömn och vakenhet.  Även Mark Williams talade om det i videon om mindfulness ( föregående inlägg).
Intressant är också det här om att sömnmönstret förändras i tonåren. Kanske borde man dra nytta av den kunskapen i Sverige.

Ett litet tips man kan pröva om man sover oroligt är att använda ett tyngre täcke. Det användes bl a för barn som sover oroligt och rör sig mycket i sängen.

Mindfulness "låt" och D vitamin

1Jag håller på att lära mig lite mer om mindfulness och tänkte skriva om det så småningom. Än så länge känns det inte färdigt. Såg däremot en bra föreläsning av Mark Williams, som inleddes med en sång av Simon and Garfunkel. Det är lite mindfulness över den.
Texten på engelska Slow down, you move too fast, you've got to make the moment last Just kickin' down the cobble-stones, lookin' for fun and feelin' groovy Feeling groovy Hello lamp-post, what you knowing, I've come to watch your flowers growin' Ain't you got no rhymes for me, do-it-do-do, feelin' groovy Feeling groovy I've got no deeds to do, no promises to keep I'm dappled and drowsy and ready to sleep Let the morning time drop all its petals on me Life I love you, all is groovy to feel groovy
med google översättning Sakta ner, flyttar du för fort, har du att göra för tillfället sist Precis kickin 'ner kullersten, letar efter roliga och feelin groovy Känsla groovy Hej lyktstolpe, vad du vet, jag har kommit för att titta på dina blommor growin ' Har du inte fått några ramsor för mig, gör-det-do-do, feelin groovy Känsla groovy Jag har några gärningar att göra, lovar inget att hålla Jag är spräckligt och dåsig och redo att sova Låt morgonen tiden släppa alla sina kronblad på mig Livet jag älskar dig, är allt groovy att känna häftig ( för mig känns feeling groovy mera som att ha det mysigt i stället för häftigt)


Det har kommit en stor  undersökning om D vitamin, som konkluderar att det finns D vitamin brist vid många sjukdomar, men det tolkas som att det beror på sjukdomen i sig ( kanske orsakad av inflammation).  Det var en metastudie där man försöker sammanfatta resultaten från så många studier som möjligt som man bedömer jämförbara och har en bra kvalitet.Ett undantag från att det inte fanns samband var hos äldre där man funnit sådana samband och det kan man inte riktigt förklara bra ( för mig). För mig försvagar detta studiens resultat. Den största skillnaden mellan äldre och andra vuxna är rätt ofta att dessa behöver lägre doser av mediciner. och ibland tål man som äldre inte medicinerna alls ( det är en av de viktigaste sakerna man får lära sig som geriatriker- jag har arbetat bland annat med akutmedicin för äldre i ett antal år- det är inte så vanlig kunskap som vi såg på TV serien, där man skulle försöka fixa Sveriges bästa äldreboende). Visserligen beror en hel del av denna känslighet på gr a nedsatt njurfunktion ( och D-vitamin utsöndras ej via njurarna) men det finns även andra faktorer. De högsta doserna som man hade i studierna var 2000 IE per dag. Det fanns inte heller något tid  hur länge behandling pågick som jag såg i det sammandrag jag läste. Sånt kanske har en stor betydelse om man exempelvis skall titta på progression av en sjukdom.

Dock nämndes ingenting om sjukdomen multipel skleros. Kanske för att man sett studierna som visar att tillskott verkar ha inverkan på bl a skovfrekvens. Denna studie var en metastudien och där finns vissa risker med sådana att missa saker, att jämföra äpplen och päron är en sådan risk. Men man måste vara öppen för att allt kanske inte är som man föreställt sig.
Jag fortsätter ta mellan 5000-10000 IE de dagar som solen inte skiner och under tiden september till maj. ( Om jag inte är på Teneriffa- dit jag inte rest ännu  denna säsong,

torsdag, december 05, 2013

Studie tyder på att vaccination mot TBC (Calmette-Guerin vaccination) kan minska risken att utveckla definitiv MS

 
Studien är gjord i Italien på 73 personer med CIS ( clinical isolated syndrom) dvs människor som haft en första episod med symtom som skulle kunna vara MS men där det inte finns några tecken på detta från tidigare. Om däremot lesioner syns på magnetkamera som skulle tala för att det funnits ett tidigare engagemang får man numera diagnosen MS. Det finns förövrigt neurologer som säger att CIS är MS.


 En video Calmette-Guerin vaccination /BCG vaccination


Ovanstående är en video av en Calmette-Guerin vaccination  som ges för att förebygga tbc.Vaccinet innehåller en försvagad( för att inte kunna ge sjukdom) stam av en levande bakterie, mycobacterium bovis,  som ger ett skydd ffa för barn mot att utveckla tuberkulos. I Sverige ges det ej längre eftersom sjukdomen och smittan  har ansetts närmast obefintlig ehuru sjukdomen kan finnas hos människor från länder där sjukdomen fanns. Det är världens mest använda vaccin.
Jag vet inte riktigt när man slutade ge vaccinet, men jag var i varje fall med om vaccinationer på 70-talet. Dessutom har jag ett ordentligt ärr efter det jag fick vaccinationen själv.

Om studien

33 personer fick BCG-vaccination och 40 fick placebo (overksamt innehåll i injektionerna) och sedan följdes personerna med magnetkameraundersökning varje månad i 6 månader. Efter sex månader hade gruppen som fick aktiv BCG-vaccination i genomsnitt 3 lesioner och de andra hade sju lesioner. Efter 6 månader ställdes alla också på interferon beta-1a.
I slutet av studien efter fem år hade 58 procent av de som fått vaccination inte utvecklat definitiv MS, medan det i gruppen som fick placebovaccination endast var 30 procent som inte fått MS.





“riktig” vaccination med BCG
placebovaccination
Antal lesioner efter 6 mån
3 lesioner i genomsnitt
7 lesioner
Fall med definitiv MS efter 5 år
42 procent
70 procent



Det fanns inga större biverkningar i studien och antalet biverkningar var lika i båda grupperna. Forskaren Giovanni Ristori vid Sapienzauniversitetet i Rom säger, att resultaten är lovande men det kräver mycket mer forskning innan det finns något tillämpbart praktiskt.

Old Friends Hypothesis
Dennis Bourdette vid Oregon Health and Science University skrev i en kommentar till studien, att detta ger stöd åt hygienhypotesen ( som alltså man numera anser ska heta old friends hypotesen)



söndag, december 01, 2013

I stället för fekal transplantation



Old friends hypothesis
Gamla vänner (old friends) hypotesen är samma hypotes som hygienhypotesen, dvs att det har skett en förändring av den flora av bakterier som finns i vår omgivning och i oss själva. Orsaken till att man vill byta namn är, att hypotesen tolkats som att om man får gå i genom olika sjukdomar typ barnsjukdomar och så mognar immunsystemet och ställer till mindre problem i form av allergi och liknande, men det är inte vad det handlar om. Det gäller inte hygienen i det nutida västerländska samhället- utvecklingen av kroniska sjukdomar började tidigare än så. I England noterade man under 1800-talet att stadsbor tycktes ha ökad förekomst av höfeber än bondebefolkningen och betydligt senare såg man i Israel att antalet fall av MS var relaterat till den sanitära nivån. På ovanstående länk skriver jag i förbigående om Sardinien, utrotandet av malaria och ökning av MS sjuka. Det handlade mera om att de mikrober som vi omges av har bytts ut.

Gamla vänner syftar på att när vi utvecklades till människor fick vi med oss bakterier och mikroorganismer från våra ”förfäder” och från den omgivning vi utvecklades i. Dessa bakterier ”lärde” vi oss att leva i samspel med och tolerera. De fanns bland annat i tarmarna. Immunsystemet lärde sig att tolerera bakterierna och inte bara det. Bakterierna i exempelvis tarmen kunde vara till nytta och hjälpa oss att ta upp näringsämnen. Ett exempel på detta är att de som äter vegetarisk mat i Indien har en tarmflora med bakterier som gör att vi kan bilda B12. Det har också visat sig att fibrer är mycket viktiga för dessa bakterier. Fibrer bryts ned av bakterierna i tarmen och bildar korta mättade fettsyror. Två gånger i mänsklighetens utveckling har det skett en förändring för de gamla vännerna i tarmen. Första gången var då människan blev lantbrukare, men den utvecklingen klarade vi relativt bra. Djuren och deras mikrober följde med och vi kom att utsättas för ganska liknande bakterier som i samlare, jakt och fiskelivet, i nomadlivet.
Andra växlingen skedde då flertalet av oss kom att bo i städer. Det bytet kanske inte var lika lyckosamt för tarmfloran.

Om tarmens bakterier

Varje människa är värd för 100 trillioner (100 000 000 000 000 000) bakterier som tillsammans kallas mikrobiota. Majoriteten av dessa finns i tarmkanalen.
De senaste uppskattningarna av antal gener i den sk mikrobiotan är 8 miljoner gener dvs 300 gånger så mycket gener som finns i hela det mänskliga genomet.


Tarmkanalen och dess bakterier har viktiga funktioner
De mikroorganismer som finns i tarmkanalen kan ändra genutrycket, dvs vilka proteiner som bildas i tarmslemhinnan- exempelvis enzymer- och ytterst påverka mag-tarmkanalens funktioner. Studier har visat att det omfattar immunförsvar, upptag i tarmen, energiomsättning och den barriärfunktion som finns i tarmen. Man kan dela upp tarmkanalen i tunntarm och tjocktarm. I övre delen av tunntarmen (duodenum och jejunum) närmast magsäck är upptaget av näringsämnen en viktig funktion, nedre delen av tunntarmen som kallas ileum är immunologiskt aktiv och där finns bland annat blindtarmen. Slutligen kommer tjocktarmen där bland annat bildning av korta fettsyrekedjor bildas i jäsningsprocesser och där sker också återupptaget av vatten.

Olika beståndsdelar i födan som vitaminer, aminosyror eller fibrer kan i tarmen omvandlas till andra ämnen av tarmens bakterier. Exempel på detta är kortkedjade fettsyror som kommer från komplexa kolhydrater som inte kan upptas i tarmen (fibrer) genom jäsningsprocesser. Dessa kortkedjade fettsyror är viktiga i olika biologiska processer och förser bland annat tjocktarmens slemhinneceller med energi och gör att de kan fungera. Histamin, serotonin, och gammasmörsyra (GABA) är andra exempel på ämnen som produceras med hjälp av tarmbakterier. Jäsning av sådana kolhydrater gör också att de nyttiga mikroberna trivs i mag-tarmkanalen. Diet kan förändra mikrobiotan. Man gav försökspersoner en västerländsk diet med mycket fett och kunde efter en månad se att halten av endotoxiner ( som kommer från bakterier) i blodet ökade med 70 procent tydande på någon form av inflammation medan en diet restriktiv på fett mm gav en minskning. Även med dietförändringar med enkla sockerarter har man sett liknande förändringar.


Mikrobiotans komposition kan ändras på olika sätt bland annat genom probiotika, diet. Med hjälp av denna länk kan man se påverkan på tarmfunktionen av probiotika.

När den goda tarmfloran skadas ökar risken för kronisk inflammation
När den goda tarmfloran, den hälsosamma cellfloran skadas och tarmfunktionen som följd störs kallas detta dysbios. Sådan dysbios kan kopplas samman med låggradiga inflammationer, kroniska inflammationer, exempelvis metaboliskt syndrom, IBD. Som jag skrev ovan tror man att det skett två omgångar av viktiga förändringar av tarmfloran. Den senaste förändringen började med att flertalet flyttade till stadsmiljöer, med färre djur men också med mer sterila miljöer. Markens kletiga lera på vårarna ersattes med asfalt och det skedde en hel rad andra förändringar som ytterligare ledde till att mikrobiotan fick en annan sammansättning, en sammansättning där nyttiga gamla vänner bland bakterierna ersattes med nya bakterier som inte var lika godartade. Till dessa förändringar hör också antibiotika som slår ut tarmbakterier och det kommer ersättning med nya som inte alls är bra och som kan ge superinfektioner med diarreer och andra symtom. Dessutom kan enligt ovannämnda studier diet med mycket fett, socker också leda till att tarmfloran förändras på ett sätt ogynnsamt för bl annat immunsystemet. Tillsammans med andra saker som påverkar exempelvis hälsan exempelvis D-vitaminbrist, att man kommer i kontakt med virus senare än vad man gjort förr och flera olika saker kan man drabbas av kroniska inflammationer av typ MS. Sådana är tankarna bakom Old Friends hypotesen. Hur det egentligen ligger till, var det kommer att landa vet man inte men det här är het forskning.

Ett probiotikaförsök
Jag kan nog säga att jag har en del tarmproblematik. Ungefär 30-40 av alla med MS har det. Jag har trott mig komma på förättringar flera gånger bl annat med blåbärsoppa på morgon- ja visst det hjälper, men inte helt. När jag fick celiakidiagnos och uteslöt gluten blev det något bättre- en period, men av och till har det varit riktigt besvärligt.

Jag har nyligen läst om dels probiotika och skrev om det. Dessutom har jag skrivit om fekal transplantation. Egentligen är detta behandlingar som är just baserade på teorier som Old Friends Hypothesis även om det inte kallades så i begynnelsen. Det är 100 år sedan man kopplade ihop yoghurt och friska åldringar. Forskaren Elie Metchnikoff fick 1908 Nobelpriset i litteratur och han kallas ibland probiotikas fader.

Jag har nu i en månad försökt med ett lite mer potent probiotikum som innehåller 24 biljoner bakterier per dos. Enligt denna artikel i läkartidningen bör det åtminstone vara 10 miljarder / dos för att uppnå effekt. Dessutom var de bakterierna av de typer som enligt den undersökning av probiotikabakterier jag skrev om tidigare hade en visad effekt.

Resultat


Om man har en skala där 0 besvär är perfekt och 10 närmast maximalt så försöker jag beskriva det med denna skala. Det finns en viss effekt, men jag anar att det kan vara placeboeffekt. Jag skall nu ta probiotika varannan dag och skall följa upp om det finns någon bestående effekt.