Hej och välkommen

Hej och välkommen. Bloggen handlar om livsstilsfrågor och att leva med kronisk sjukdom. Här lämnas inga medicinska råd. De bör ges öga mot öga.




Translate

torsdag, januari 30, 2014

Karin Glasby

Min medarbetare med boken " Att ta åran i egna händer" Karin Glasby har  avlidit. Tack Karin för ett givande samarbete.

lördag, januari 25, 2014

CCSVI-trender

Intresset för CCSVI verkar ha slocknat.
Här är trend för googles¨kningar


Och här en karta Om det inte fungerar finns det här


Det förefaller som  detta är helt borta och dött nu. Lärorikt men mycket dyrt för många. En tid på Vintersol el liknande klinik skulle  ha gett mycket mer.

Man kan ocksa se pa detta forum  This is MS. Detta var tidigare ett mycket allm¨nt forum men togs sedan över och dominerades helt av CCSVI diskussionen.

tisdag, januari 21, 2014

Ny större kontrollerad studie om D vitamin och MS


D vitamin finns i kantareller men säkraste är nog sol och tillskott
För att säga det enkelt, skulle jag vilja säga att om din DvitaminnivC är hög i ett tidigt skede, blir din sjukdom mindre kraftig.  Orsak och verkan associationen är baserad på den kända immunnedtryckande effekten av D-vitamin vad avser de större biokemiska proinflammatoriska vägarna, s¨ger den kände Stanford forskaren Lawrence Steinman, som inte var en av foskarna bakom studien.

Studien är egentligen en gammal studie som utf¨rdes tidigt i början av 2000-talet f¨r att se om interferon påverkade  progressiv MS. Patienterna följdes i fem år  och man tog blodprover efter från början och sedan vid 6, 12 och 24 månader. Antalet patienter var 465 . Man följde också med MRI och kliniska undersökning.
Varje ökning av serumhalterna av 25 OH-D med 20 ng /ml gav 60% mindre nya lesioner och skov under de 12 f¨rsta månaderna enligt forskaren   Alberto Ascherio, MD, DrPH, vid Harvard.
Man såg också en minskning av atrofin ( minskad nervvävnad) med h¨gre halter av D-vitamin.
Dessutom kunde man med denna studie dessutom visa att det inte är ett omv¨nt förhållande, dvs att sjukdomen MS i sig leder till att man fått l¨gre D-vitamin pga MS ( varit mer inomhus etc)

Här kan man läsa om studien.

torsdag, januari 16, 2014

Har nu läst Andres Lokkos bok David Cameron fick nyligen sin cykel stulen. En samling av hans texter ur Svenska Dagbladet. Kändes som en bra läsning inför det stundande valet.

lördag, januari 04, 2014

Stig Bengmarks föreläsning Ät för livet

Del II Del III Del IV som handlar om vad man kan äta