Hej och välkommen

Hej och välkommen. Bloggen handlar om livsstilsfrågor och att leva med kronisk sjukdom. Här lämnas inga medicinska råd. De bör ges öga mot öga.

Translate

lördag, november 07, 2015

Apropå mobbning och giftig stress hos barn. Hur kan stress utlösa inflammation, utlösa MS?Här är lite grundforskning:Det har inte kunnat förklaras hittills men det finns en del studier som kan tala för samband mellan stress och exempelvis MS. Något definitivt vet man inte


Transkriptionsfaktorn NR4a1 kanske är involverad. Transkription är beteckning för det kemiska skeende då DNA översätts till RNA. Det kallas också RNA syntes. Det är alltså en del av det den process där arvsmassans DNA utrycker proteiner- den process där bl a proteiner bildas. Transkriptionsfaktorer är inblandade i denna RNA-syntes.

Forskarna i en studie fann att Nr4a1 reglerade produktionen av stresshormonet noradrenalin ( norepinefrin) i macrofager ( de så kallade ätar cellerna bland vita blodkroppar. Detta presenterar bl a antigen för vissa T celler som sedan initierar immunresponser med bl a antikroppsbildning, mördarceller mm.)

Nr4a1 reglerade således noradrenalinproduktionen i dessa ätarceller och genom detta kunde de begränsa utvecklingen av så kallad experimentell autoimmune encephalomyelitis (EAE) dvs den form av MS liknande sjukdom som framkallas hos möss för studier av bl a bromsmediciner i utveckling. Om det var brist på transkriptionfaktorn i makrofagerna ledde detta till ökad noradrenalinproduktion vilket i sin tur ökade mängden vita blodkroppar som kom in i hjärnan och sjukdomen EAE utbröt. Däremot om däremot det fanns mindre av de enzym som deltar i bildningen av noradrenalin skyddade det mössen mot EAE. Forskarna fann också att Nr4a1 tryckte ned produktionen av noradrenalin i ätarcellerna. Denna studie visar på att macrofagerna har en roll i inflammationen vid EAE ( och därmed kanske vid MS) och transkriptionsfaktorn Nr4a1 kan ha en nyckelroll i regleringen av produktionen av stresshormonet i dessa ätarceller.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar