Hej och välkommen

Hej och välkommen. Bloggen handlar om livsstilsfrågor och att leva med kronisk sjukdom. Här lämnas inga medicinska råd. De bör ges öga mot öga.




Translate

måndag, mars 30, 2015

Åter hemma efter en tid på Teneriffa  (Puerto de la Cruz). Det blev inte mycket sol i år, Mycket moln och faktiskt lite kyligt ibland, men det har varit en fin tid med olika upplevelser.
Läste boken ( inte helt klart) Nästan allt om människan av Johan Frostegård. Det handlar till en stor del om hur vi blev människor, teorierna bakom  men mycket mer. Begrundansvärd och jag kommer förmodligen tillbaka till den i något sammanhang.
Jag läste i boken om att D-vitamin och folsyra  skulle påverka varandra. Ökar man D-vitaminet minskar folsyra och vice versa. Jag gör emellertid en del sökningar på detta och finner egentligen inte vad Frostegård stöder sig på. Ändå kanske något att fundera på speciellt för kvinnor som väntar barn eftersom folsyrebrist  troligen kan ge påverkan på fostret liksom D-vitamin.  Det är en missbildning som är vanligare vid folsyrebrist och det har diskuterats om man skall tillsätta folsyra i kost pga detta.
Om man tar D vitamin och är gravid kanske det bra att ta folsyratillskott, vilket man bör fråga sin läkare om. (Det kan ju vara så att man ligger högt i folsyra.) Här är ett resultat då jag sökte på interaktion D-vitamin och folsyra, drugs.com Jag kan inte svara för vad sidan har för bakgrund. Hittar ingen sådan beskrivning men den verkar seriös. I princip skall man vara försiktig med information från sådana sidor som man inte helt kan kartlägga. Jag gör dock en sökning till och hittar då information om Drugs.com http://www.drugs.com/support/about.html, och då tycker jag att man kan känna sig trygg med informationen efter att ha läst det. Man skriver alltså: There were no interactions found in our database between folic acid and Vitamin D3 ( Det fanns inga interaktioner mellan folsyra och vitamin D3 i vår databas).

På hemvägen som vanligt någon dag i Barcelona. Den här gången blev det bl a besök på Museo del modernisme beläget på Balmes 8, nära Rambla Catalunya. Museet dokumenterar skedet från 1850-1930 då alla de vackra sekelsskiftesbyggnaderna kom till inklusive katedralen Sagrada Familia, katedralen som aldrig blir färdig. Det var en brytningstid det nya samhället med fabriker, järnvägar, bilar förändrade mycket. Många blev mycket rika och ville visa det och byggde därför stora byggnader  och man tävlade i  vem som hade det finaste och också högsta huset. Ibland byggde man på extra våningar om grannen byggde ett högre hus. Någon eller någon tyckte det gick för långt och satte upp ett ståltrådstrassel i vilket man kan urskilja en stol.
 I husen fanns porträtt av husets rika invånare:
samt också av de allra mest utsatta:

Där fanns oerhört bearbetade konsthantverk, här ett vackert piano
Barcelona var en stad med stora spänningar kan man förmoda. Under inbördeskriget på 30-talet vistades författaren  George Orwell där och deltog i kriget på regeringssidan, som i själva verket var åtminstone tre sidor som bekämpade varandra samtidigt som de skulle kämpa mot fascismen.
Det var den demokratiska borgerligheten och demokratiska socialister, det var anarkister och det var sovjetkommunister. Orwell blev omvänd från kommunismen då efter de erfarenheter han fick. Han har skrivit en fantastisk bok om sin tid där: Hyllning till Katalonien. Dokumentärförfattaren Anthony Beever har skrivit en bok om detta inbördeskrig där han grundligt redogör för vad som skedde och vad som ledde till Francos seger.
Man ser en hel del fattigdom i Barcelona nu också. Det är bl a tiggare från Rumänien. Jag mötte det när jag kom till Stockholm och Karlstad då också. Jag blev lite glad för man hade startat en tidning som heter Romfolk. Hon som sålde den verkade lite stolt över detta. Det fanns också en skrift över utrotningen av romer under förintelsen.

Slutligen något jag målat den här tiden i Puerto:
 Jag har inte bestämt mig för vad den skall heta:
Vi som satt på Domus eller När Beatles mötte Farah Diba eller På den tiden var det tillåtet att ha leopardpäls eller Skäggets fräckisar.