Hej och välkommen

Hej och välkommen. Bloggen handlar om livsstilsfrågor och att leva med kronisk sjukdom. Här lämnas inga medicinska råd. De bör ges öga mot öga.

Translate

onsdag, mars 02, 2016

Om träning vid MS och Parkinsons sjukdom

Artikel om vikten av träning vid MS och Parkinsons sjukdom i Dagens Medicin.

Förslag om nationella riktlinjer.

Forskning om livsstilsfaktorerna och dessa sjukdomar har helt förändrat synen på motion vid MS och andra sjukdomar. Jag håller helt med om att det är viktigt med kompetens hos de som instruerar men därefter är  regelbunden egenträning helt nödvändig åtminstone för mig. ( och jag är nog inte något unikum)

2 kommentarer:

 1. Bra debattartikel. Jag hoppas verkligen att all kunskap om träningens goda vinster också kan leda till nästa steg - att vi inte själva behöver leta upp eller uppfinna träningsformer som "nog" är bra. Vi är många som är självgående men som behöver en gnutta kvalificerad hjälp att bli ännu bättre. Det jag saknar idag är ett mellanting mellan egen spontanträning och rehab?

  Tyvärr tar det för mycket tid för mig att ringa runt och jaga fysioterapeuter som har koll på MS i mitt fall. Det ger mig inte så mycket att besöka någon som säger "du är jätteduktig, fortsätt så".

  Nu kör jag på Friskis själv och testar mig fram. Good enough, kanske, men jag tror egentligen att en specialiserad fysioterapeut kunde ge mig ett ännu bättre upplägg än den trevliga mannen på Friskis.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för dina kommentarer. Kanske kan man via NHR få tag på god fysioterapeut med MS kunskaper på din ort. Själv fick jag en en sådan under min vistelse på Vintersol. Detta fick min utveckling till att vända.
   Hälsningar
   Sune Ö

   Radera