Hej och välkommen

Hej och välkommen. Bloggen handlar om livsstilsfrågor och att leva med kronisk sjukdom. Här lämnas inga medicinska råd. De bör ges öga mot öga.

Translate

torsdag, november 24, 2016

Stress och hjärtat


Rita Barberà var en känd spansk politiker som avled i går i akut hjärtinfarkt.   Hon var borgmästare i Valencia i 25 år. De senaste åren har det pågått många korruptionsutredningar i Spanien och en av dem gällde Rita Barberá. Jag lämnar den frågan åt sidan men vill berätta lite vad det kan innebära att stå i offentlighetens ljus när det börjar att blåsa kallt.
När jag åkte från Teneriffa för åtta månader sedan fanns hon varje dag på TV, där man såg hur mängder av journalister följde henne så fort hon steg ut genom porten och ett flertal  mikrofoner befann sig någon decimeter från hennes mun. När det var som värst tycktes journalisterna bevaka hennes lägenhet dygnet runt och man filmade då hon försökte titta ut. För att klara den situationen måste man vara psykiskt stark men situationen  tar ändå sitt pris så småningom. Sedan någon vecka nu hade hennes situation aktualiserats igen i en rättslig utredning. och igår kom meddelandet på morgonen att hon insjuknat i hjärtinfarkt och lite senare kunde man läsa att hon dött.

Jag undrar var gränsen går för hur journalister får bete sig. Det är inte svårt att anta att här finns ett starkt samband med den intensiva bevakningen och  hennes öde. Huruvida hon hade gjort något olagligt eller inte är inte klarlagt men oavsett detta var behandlingen  otillbörlig.

Man undrar vad som kunde ha hänt med Mona Sahlin då Tobleroneaffären syntes i media dygnet runt i månader. Hon var kanske inte i Barberás ålder men rökare vilket vid sidan av stress är en stor riskfaktor.

I Sverige händer, om jag minns rätt, mer än tusen dödsfall i arbetet per år och  många av dessa beror på stress och hjärtdöd enligt Arbetarskyddsstyrelsen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar