Hej och välkommen

Hej och välkommen. Bloggen handlar om livsstilsfrågor och att leva med kronisk sjukdom. Här lämnas inga medicinska råd. De bör ges öga mot öga.

Translate

fredag, juni 09, 2017

Ett exempel på neuroplasticitetDaniel har en förlossningsskada- cerebral pares .  Sedan han började med yoga har betydlig förbättring inträtt. Se hans egen berättelse på Facebook.

Detta är exempel på neuroplasticitet, det vill säga hjärnans förmåga att läkas. att bilda ny nervvävnad. Detta är ständigt pågående  men sker speciellt i småbarnsåren, puberteten och om det inträffar en skada. Tidigare trodde man att det inte kunde bildas nya nervceller i hjärnan men nu vet man att det i vissa områden kan ske. till exempel i områden som har med minne och liknande att göra. Det mesta av nybildningen gäller emellertid ny förbindelser mellan olika nervceller eller mellan nervceller och andra celler. Varje gång man lär sig något bildas ny förbindelser. Och det är väl just vad som hänt med Daniel då han tränat.

Jag har tidigare skrivit en del om neuroplasticitet.
Föredraget : Lite om hjärnan och musik.

Constraint  induced therapy: är en behandling som går ut på att träna en skadad sida efter exempelvis efter en stroke. Man begränsar förmågan att röra den bra sidan och tvingar fram att man skall använda den dåliga sidan. Jag såg nyligen en film om Churchill, som efter en stroke behandlades på detta sätt av sin sjuksköterska rent spontant.

Intervju med constraint therapy's  grundare.

Den blinde som kan cykla.

Se med tungan.

Det är några år sedan jag läste och gick igenom en del studier och annat material om detta. Idag har säkert mycket mer tillkommit. Aktuell information kan man hitta här:
Där finns en video om behandling av afasi,  och en som visar hur hjärnan förändras med denna terapi. Taub var den förste som kunde visa att det skedde förändringar med hjälp av magnetkamera. Annars har man tidigare trott att mycket att förändringar efter träning rörde sig om placeboeffekt.
På samma sajt säger man också att man framgångsrikt behandlar strokeskador, olycksskador på hjärna, multipel skleros och cerebral pares.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar