Stress och stresshantering

lördag, november 15, 2025

Många blandar ihop celiaki och laktosintolerans

 Jag tycker man är bättre här på Teneriffa än i Sverige att förstå vad sjukdomen celiaki ( dvs när man inte tål gluten ) än i Sverige och Norge. En del tycks tro att det är bara något man väljer att undvika men så är inte fallet.

1.Vid allergier så reagerar immunförsvaret med antikroppar mot ämnen som man utsätts för och då är det en allergisk reaktion,
2.Vid laktosintolerans saknar man ett enzym som skall bearbeta laktos och när detta inte sker skadas tarmväggen och man får besvär från magen, detta kallas laktosintolerans
3. Celiaci är en autoimmun sjukdom, där en del av glutenmolekylen kan stimulera till bildning av antikroppar, som sedan i sin tur kan skada egen vävnad främst i tarmväggen men även annorstädes. Gluten finns i flera spannmål som vete, råg och korn men inte i havre.
Till en del tror jag att svårigheterna beror på att man talar om både laktosintolerans och glutenintolerans men sjukdomarna skiljer sig åt. Man bör sluta säga glutenintolerans utan kanske lära sig att det heter celiaki eller säga att man inte tål gluten, En del som ej tål gluten blir inte speciellt dåliga andra sämre. Jag reagerar väldigt lite på mindre intag av gluten men blir det flera gånger blir reaktionen större.
Det är faktiskt inte ofarligt att äta gluten om man inte tål det. Det kan leda till elakartade sjukdomar speciell lymfom.
- Enteropatiassocierat T-cellslymfom (EATL): En ovanlig men mycket aggressiv form av lymfom som kan uppstå hos personer med så kallad refraktär celiaki (RCD), där tarmen inte läker trots glutenfri kost.
- Non-Hodgkins lymfom (NHL): Studier visar att personer med obehandlad eller dåligt kontrollerad celiaki har en måttligt ökad risk att utveckla NHL.
- Inflammation som kvarstår: En studie från Karolinska Institutet visade att patienter med kvarstående inflammation i tarmslemhinnan flera år efter diagnos löper högre risk för lymfom än de vars slemhinna har läkt.
I Tarmens villi utsöndras bl a ämnen som hjälper till med matsmältningen. Dessa villi förminskas och skadas då man äter gluten och har celiaki. Till höger ser man schematiskt hur villi påverkas av 'gluten.