i varje fall på möss som fick äta cuprizone vilket ger förändingar av typ demyelinisering.
Därefter fick några av dem äta lax, eller torskleverolja eller sojaböneolja. De som fick äta lax hade minst viktförlust och var mer aktiva än de andra grupperna. De hade också mindre tecken på inflammationer i hjärnan vid undersökning, mindre demyelinisering ochmidre mikroglia celler.
De som åt fisk hade alltså bättre skydd mot demylinisering än
de som åt torskleverolja trots att både essentiella fettsyror och d vitamin finns båda.
Jag undrar om det möjligen är så att när man får dessa "inbakad" i födan och inte som tillskott som det fungerar; eller innehåller fisken något mer, eller...
Studien fra Bergen, Norge presenterad på AAN:s möte i Seattle.
Jag har inga länkar eller så på rak arm, men det är så att något i _proteinet_ (aminosyra eller annat?) i fisk har effekter på immunförsvaret. Riktar upp det eller nå't - sök nätet. Fisk är verkligen en hälsokälla.
SvaraRaderaIntressant, jag skall se om jag hittar något om detta.
SvaraRaderaSune. Ö