Stress och stresshantering

fredag, april 09, 2010

En kritiker av CCSVI


Colin Rose en läkare och kardiolog från Montreal, Quebec är en av stark kritiker av Zamboni och CCSVI. Han menar i korthet att om man skulle ha de stopp och förträngningar som Zamboni beskriver vid CCSVI skulle huvudet svullna upp och ögonen sticka ut och ansiktet skulle se ut som om man strypts. Han menar, att man genom att reglera bland annat hur mycket kontrastvätska man sprutar in kan styra hur trycket och flödet i venerna förändras och han tror att Zamboni på detta sätt har fallit för risken att bli självmanipulerad. Alltså fallit för vad som inom forskningsvärlden kallas bias. Han avfärdar alltså det hela på sin blogg Medical Myths.

Bild gjord av Simka,

från Wikipedia

Bitar ur hans självpresentation; Efter att tagit sin examen forskade han inom mikrovasculär fysiologi, där han tittade på passagen över kapillärerna (transcapillary exchange) och började sedan arbeta med kardiologi vid Montreal General Hospital, där han i många år gjorde hjärtkateteriseringar och röntgenundersökningar av kranskärl ( coronary angiogram) men efter att angioplastik kommit på modet vägrade jag göra dem innan det fanns kontrollerade studier som visade effektiviteten av ballongvidgningar på stabila fall av koronar hjärtsjukdom. Ingen lyssnade och därför hoppade jag av kateriseringsverksamheten. Naturligtvis vet vi idag från väl kontrollerade studier att angioplastik och bypassoperationer inte förlänger livet och inte förhindrar infarkt. By pass är bara indicerat vid vid allvarliga svårhanterliga symtom, vilket är mycket ovanligt.

När statiner introducerades 1987 var jag mycket skeptiskt till att de skulle göra någon nytta i längden eftersom de skulle ses som ett universalmedel, och göra att människor inte förändrade sin livsstil, skriver han och fortsätter: Jag hade rätt igen. Nu har vi en pandemi av fetma och typ II diabetes. Så numera ägnar jag mig åt att ge rådgivning till människor om hur man kan undvika bypass operationer och ballongdilatation och mediciner mot livstilssjukdomar.

Nu är jag, Sune igen: Min erfarenhet beträffande hjärta och koronara hjärtsjukdomar är att där har det skett en väldig utveckling. Jag har ju fördelen av leva på en ort av Miss Marpletyp, dvs alla känner alla och kan där se förändringen beträffande hjärtinfarkt och koronar hjärtsjukdom. Den verkar inte skörda liv hos yngre människor (50-60 år) som tidigare utan verkar ha ändrat karaktär. Jag såg också samma sak som läkare även om jag i början av min verksamhet hade fallen mycket nära och sedan arbetade med den typen av sjukdom mera på avstånd. Att bli sjuk i koronar hjärtsjukdom i dag är annorlunda mot att insjukna för 25-30 år sedan. Jag ser att där att jag inte delar Colin Rose synpunkter, även om vad han skriver om livsstilsjukdomar och liknande / vid snabbläsning/ innehåller en hel del av värde. Jag gillar dock inte hur han hänger ut människor som har allvarliga tillstånd i foton och liknande. Det känns oetiskt.Det innehåller lite för mycket av: Du får minsann skylla dig själv om du blir sjuk. Det är ditt fel att du insjuknar i ...

Det är i varje fall viktigt att lyfta fram hur kritiken kan se ut från en person som arbetat inom området, även om vederbörande på något sätt verkar vara på kollisionskurs med inte bara CCSVI.



6 kommentarer:

  1. Anonym7:07 em

    Inget för känsliga personer:
    http://fightforccsvi.blogspot.com/2010_03_01_archive.html

    Mvh
    tore

    SvaraRadera
  2. Anonym7:13 em

    Sune.
    Kan Du kommentera det här. Helt nytt för Mej.
    http://www.thisisms.com/ftopict-10303.html
    Mvh
    Tore

    SvaraRadera
  3. Hej Tore,
    Beträffande den första länken känns den inte bra. När man spyr sådan galla borde man nog behålla det för sig själv. Att man får vara på nätet innebär också att man har ett ansvar för vad man skriver. Jag skrev i samband med en liknelse om att förändra synen på D-vitamin och att vända en atlantångare att eftersläntrarna, de som är kritiska kanske är väl så viktiga som föregångarna, och detsamma tycker jag om kritikerna av CCSVI. De är viktiga för naturligtvis finns det mycket frågor om CCSVI, det finns placeboeffekter och det finns kostnader både i fråga om biverkningar och rent ekonomiska. Så jag tycker man skall välkomna kritiken. Har CCSVI den effekt på sjukdomen MS som en hel del tyder på, då slår den kunskapen igenom och som tidigare nämnts finns troligen mer än 400 fall som fått det åtgärdat. Dr Sclafani verkar vara intresserad av att sammanställa materialet.

    Beträffande länk nummer två: Jag är lite tveksam till vad de olika medlen kan ha för effekter på en inflammatorisk sjukdom i centrala nervsystemet. Kanske finns det några av dem som ökar på inflammationen eller kanske de minskar inflammationen. Eller så har de ingen effekt alls. Jag tittade på 4 olika preparat som var nämnda i länken och fann en del om dem men inte mycket om hur de fungerar i hjärnan. Acetyl cystein (NAC) hade jag hört om tidigare i samband med att jag läste boken Better Brain Book av David Perlmutter som rekommenderar att man skall avgifta hjärnan. Han skriver också att NAC kan öka nivåerna av glutation, som fungerar som antioxidant och kan skydda hjärnan från attacker av fria oxidanter. Jag har inte på långa vägar läst dokumentation om detta som övertygar mig.

    Jag läste ett expertråd på MS-portalen, där en person frågade om han/hon kunde ta omega-6 fettsyran arakidonsyra som tillskott. Det är ett medel som också använts av muskelbyggare som något av medlen som nämndes i länken. Svaret från en neurolog blev:Arachidonsyra aktiveras i kroppen till prostaglandiner och andra ämnen som brukar framkalla feber och inflammation. Vid MS brukar man försöka undvika feber och inflammation eftersom de kan framkalla skov/försämring av MS-sjukdomen. Höga doser arachidonsyra rekommenderas alltså inte vid MS. Här får man faktiskt en bekräftelse kanske omedveten på att kost har betydelse vid MS från experthåll. Kanske man inte insåg det själv då man gav det svaret.
    Igår hörde man om ökad risk av bröstcancer pga multivitaminintag. Man trodde att det möjligen berodde på folsyra men det kan även vara andra effekter. Jag är för min del försiktig med tillskott utan försöker äta allsidigt.
    Dock tar jag omega-3 och vitamin-D.
    Hälsningar
    Sune

    SvaraRadera
  4. Anonym4:54 em

    Nja, Jag läste det som det möjligen kunde ha effekt på cirkulationen. (alltså extrakt från hästkastanj och det som kallas ´slaktarens kvast´
    Här vad denne Colin Rose anser om Kuwaits ansats.
    http://medicalmyths.wordpress.com/2010/04/10/kuwait-wastes-money-on-zambonis-ccsvi-and-liberation-procedure-for-ms/
    Mvh
    Tore

    SvaraRadera
  5. Hej Sune.
    Den här Colin Rose verkar ha bestämt sig för att CCSVI är en bluff och det må så vara. Det fanns också bona fide läkare som agerade likadant då magsårshypotesen såg dagens ljus. Först känt var det väl en grek (inte Italienare som Zamboni) som 1958 behandlade magsår med antibiotika och sedan kom två australiensare 1982 och fastslog att magsår uppstod inte av stress, utan från en bakterie. (Tänk vad man kan lära sig på Wikipedia)

    Nu får vi verkligen hoppas att det inte kommer att ta lika lång tid för läkarvetenskapen att konstatera om CCSVI är fågel eller fisk.

    Vi svenska ms:are verkar inte ha någon slags influens på vår läkarprofession och heller inte på media och inte ens NHR. MS Societys i USA, Kanada och i England har yttrat sig till sina medlemmar i sansade meningar. Varför sker det inte i Sverige? Man kan tycka att av rent empatiska skäl så borde ske.

    Så nu sitter vi på våra kammare och insuper allt vi kan läsa på nätet. Mer och mer dyker upp och det börjar bli svårt att inte bli cynisk och kanske rent utav elak.

    SvaraRadera
  6. Hej Lennart,
    Jag får en känsla då jag läser Colin Rose och om Colin Rose att han är en människa som tenderar att se antingen svart eller vitt eller vilka nu kontrasterna är. Jag hittade en del intressant på hans blogg även om när det gäller CCSVI så är det tummen ned. Det gäller tydligen också en hel del av angiopastikerna vid kranskärlssjukdom för att inte tala om vissa läkemedel typ statiner.
    Men har också lite guldkorn tycker jag, bland annat artikeln om att junk food kan vara beroendeframkallande även hos råttor.
    Jag gick egentligen ut på nätet för att få mera information av fallet med personen i Polen där det blev något fel vid åtgärden av CCSVI, och så fastnade jag för den här.
    Hälsningar
    Sune

    SvaraRadera