Graviditet och omega-3
Omega 3 under graviditeten påverkar både modern och barnets hälsa enligt Michelle Price Judge vid University of Connecticut School of Nursing Hon har i en tidigare undersökning visat att i fall där modern tagit omega-3 under graviditeten har effekten suttit i upp till 9 månader och gett barnen en utvecklingsfördel. Nu har hon studerat omega-3 under graviditeten och förlossningsdepression. Hon undersökte 52 kvinnor som fick antingen placebo ( majsolja) eller fiskoljekapslar med 300 mg av DHA fem dagar i veckan under 24-40 veckan. Det var för få kvinnor i undersökningen för att konstatera ändrad förekomst av post partum depression men i svaren som angavs när man skattade skalan hur de mådde hade kvinnorna signifikant mindre svar ( poäng) som tydde på depression. De hade mindre ångest bland annat.
I sammanhanget kan påpekas att metabolismen förändras under graviditeten så att kvinnorna lättare tillgodogör sig omega -3 även från vegetabilier om jag minns rätt. I andra fall är det ganska låg procent av denna omega-3 som omvandlas till de former av omega-3 vi behöver. Ser man till att man har laddat upp med tillräcklig vegetabiliskt omega-3 utgör denna låga procent ändå tillräckligt för att vi skall få behovet av omega-3 tillgodosett även via vegetablier som avocado, nötter, mandel, rapsolja etc. Vid graviditet är dock omega-3 så viktigt att jag skulle satsa på flera hästar för att vara säker.
En bra källa till omega-3 är givetvis fisk men man bör då se till att det är en fisk som inte innebär hälsorisker för barnet.
Graviditet och D-vitamin
I Australien har man screenat gravida kvinnor för D-vitamin och funnit att 41 procent hade värden på 50 nmol/L eller lägre. ( Och 50 betraktas i dag som ett lågt värde i sig av många experter). Det finns misstankar om att låga D-vitaminvärden kan leda till MS, typ I diabetes med mera hos barnen.
Ibland råder man i Australien gravida kvinnor att sluta med D-vitaminsubstitution men detta är är helt fel enligt artikeln och också enligt min mening. Detta läser jag på Jelineks sajt: Overcoming Multiple Sclerosis.
Ägg är en bra källa för D-vitamin.
SvaraRaderaOm man tar E-vitamin tillskott, se till att välja rätt ISO-toper, inte kemiskt framställda, då dessa har negativ effekt.
Från wikipedia:
"Fully synthetic vitamin E, "dl-alpha-tocopherol", the most inexpensive, most commonly sold supplement form usually as the acetate ester;
Semi-synthetic "natural source" vitamin E esters, the "natural source" forms used in tablets and multiple vitamins. These are highly fractionated d-alpha tocopherol or its esters, often made by synthetic methylation of gamma and beta d,d,d tocopherol vitamers extracted from plant oils.
Less fractionated "natural mixed tocopherols" and high d-gamma-tocopherol fraction supplements"