Stress och stresshantering

fredag, april 08, 2011

Mobiltelefoni, bilkörning, stress och risken att bli sjuk.


Grundläggs här ett kroniskt handikapp?

Mobil och bil:
  • 71 procent vill ha en lag om att man skall använda handsfree när man talar i mobil vid bilkörning
  • 51 procent vill ha totalförbud mot att tala i mobil vid bilkörning
  • 41 procent säger att de har smsat eller skickat e-post när de kört bil.
Allt enligt en undersökning som företaget Kalix Tele24 gjort.

Trafikutskottet i riksdagen vill att regeringen skall utreda forskning om mobilanvändning och bilkörning. Man genomförde inget förslag om förbud mot sms eller att man skall använda handsfree när man talar i mobilen.

Man kan fråga sig vad har det här på en blogg om kronisk sjukdom att göra:
Två skäl: Man kan få ett kroniskt handikapp av olyckor i trafiken.
Även de som har en kronisk sjukdom lever i samhället under likartade förhållanden som alla andra.

Därför är det också intressant att fråga sig vad är Kalix Tele24 för företag. Det har erhållit pris som Sveriges bästa arbetsgivare 2010 och ett år tidigare utsåg Korpen företaget till Årets friskaste företag 2008. En intervju med ägaren finns att läsa här. Man satsar mycket på den psykosociala arbetsmiljön och friskvård. En god arbetsmiljö för alla minskar enligt min tro risken för att människor skall få en kronisk sjukdom. Jag tror till exempel att det finns ett samband mellan stress och att insjukna, och det finns en del forskning som stöder det.

Detta med stress hänger ihop med mobilanvändning i bilen. Man vill göra två saker på en gång, vara effektiv, spara tid. Att man själv inte mår bra av det hinner man inte att notera och man upptäcker inte hur andra mår heller. Simultankapacitet är ett dåligt beforskat område. Många ”vet” att kvinnor har större simultankapacitet än man. Det sa bland annat vice statsministern Margareta Winberg. När jag var företagsläkare fick jag en känsla av att simultankapacitet möjligen är en kvinnofälla; kvinnor ”skall” kunna göra flera saker på en gång. Jag tror att ett sådant krav bidrar till utmattningssyndrom och kronisk trötthet. Och jag tror också att det kan bidra till att man insjuknar i en kronisk sjukdom. I vilket fall som helst  kan det göra attvi inte observerar våra symtom i tid. Att sätta in motkrafterna i tid är viktigt; det gäller mediciner, det gäller rehabilitering och friskvårdsaktivitet, det gäller stresshantering. Allra bäst är det att sätta in motkrafterna innan det finns några tecken på sjukdom. Det är i det här sammanhanget mobil och bil kommer in. Åtta timmar kvar att rösta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar