Stress och stresshantering

tisdag, juni 14, 2011

och Du, man kanske själv kan göra något åt det

Djur som tycks meditera, men i själva verket befinner sig troligen djur ständigt i ett här och nu tillstånd. Det är kanske bara vi människor som grubblar om det förflutna och bekymrar oss om framtiden,

Som du kanske lagt märke till har jag lagt till några ord till titeln på bloggen- och Du, man kanske själv kan göra något åt det. Vad jag menar med det är att jag tror att man kan påverka sitt tillstånd, hur man mår, hur handikappad man känner sig med egna åtgärder. Ibland kanske man till och med kan bli ganska bra även om det sett mörkt ut. Jag kan inte säga att jag sett stora kontrollerade dubbelblinda studier om detta men jag känner till några fall och har läst om fler plus att det finns en hel del forskning om ämnen som stresshantering, emotionellt omhändertagande, meditation, yoga, fysisk träning och rehabilitering, dieter, D-vitamin, psykisk inställning och placeboeffekt, som gör att jag tror att man i en del fall kan påverka sitt tillstånd även om man har en kronisk sjukdom typ MS. Och gör man flera saker blir effekterna troligen större.

Att sträva mot att må emotionellt bra är viktigt och visst kan man göra något där. Skrivande tror jag kan vara en väg, Med stresshantering kan man  göra en del. Psykoterapeutisk hjälp kan vara en annan hjälp som studien om gruppterapi vid MS visade. Meditation och mindfulness är andra sätt att lindra oro. Man kan hitta en del om detta på nätet ( säg mig det man inte kan hitta på nätet.) Mikael Lundahl har flera kurser i mindfulness, och bland annat en e-kurs som är gratis. Den kan vara en introduktion och sedan kan man gå vidare på egen hand till exempel genom att skaffa en CD om meditation. ( Om du vill försöka den se då till att du har gott om tid om du vill gå in för den, och det bör man göra annars är det bortkastat. Jag läste bara igenom den men gjorde inte uppgifterna så jag kan varken säga det ena eller andra om hur den fungerar).
Själv gick jag för länge sedan på en retreat vipassana meditation , där tekniken var är ungefär mindfulnessmeditation, men där det fanns en del- som jag såg det- krångligheter kring meditationen. Detta var inte direkt min stil. Vipassanakursen var gratis men man förväntades ge en gåva till kursledaren som kom från England.

För mig skall meditationen vara avskalad alla mystifikationer, det är helt enkelt ett sätt att varva ned, komma in i avslappat tillstånd fysiskt och psykiskt och kanske så småningom också andra förändringar kommer. Jag kan nog säga att jag lärt mig vad jag vet om mindfulness av Jon Kabat-Zinn, meditionens nakne kock. Efter att jag regelbundet börjat med yoga så tycker jag det gett mig vad jag fick av meditationen plus mera.

Nu har jag via bokhandeln Amazon co uk hittat en bok som heter Getting some Headspace som verkar intressant och rolig, jag tror jag skall skaffa den. Författaren heter Andy Puddicombe, som varit idrottare, tränare, buddistisk munk och som nu verkar vara coachen nummer ETT i Storbritannien enligt the Times
(online). Artikeln i The Times översatt med Google.

6 kommentarer:

  1. Hihi, det är lite roligt - varje gång jag tittar in här och inte varit här och läst på ett tag så blir det så mkt att läsa och saker jag reflekterar över och vill kommentera. :)

    Jag håller med helt om detta med att man kan påverka sin situation till det bättre (eller ibland ofrivilligt till det sämre). Jag tycker för egen del att det är svårt att hitta den där gyllene balansen. Jag är lite "allt eller inget" i min personlighet, men problemet är att jag då lätt hamnar i ytterligheter. Det är svårt att veta var man ska dra gränsen. T.ex. tror jag det är fullt möjligt att bekymra sig så mkt om att optimera diet, motion, levnadsmiljö et.c. så det skapar stress och oro som mycket väl kan vara värre för hälsan än det som skapade oron från början. Jag brukar ofta tänka så för att slappna av lite och inte blir för neurotisk. :)

    Apropå vad man kan göra själv så följer jag en blogg skriven av en tjej som självbehandlar sin cancer med någon som kallas Gerson-terapi. Hon behandlades först lokalt med cellgifter men cancern kom tillbaka och då fanns inget traditionellt sätt att bota henne och hon tog då saken i egna händer. Hon skriver att hon sett sina tumörer krympa, vissa t.o.m. försvinna tror jag så det verkar ju lovande. Idag skrev hon på bloggen att även hennes mamma drabbats av cancer, dock bröstcancer och inte den ovanliga form som hon själv har. Jag frågade om mamman skulle behandlas traditionellt, t.ex. opereras men mamman hade valt att behandla sjukdomem på naturlig väg. Jag ställer mig själv lite frågande till detta men jag vet ju inte hur situationen ser ut. Kanske att chansen att bli frisk inte såg bra ut med traditionell behandling där heller. Har hon sett sin dotter bli bättre så kanske det är förståeligt att hon själv väljer att gå samma väg. Intressant att följa dem hur som helst!

    Bloggen är: http://www.thewellnesswarrior.com.au/

    SvaraRadera
  2. Läste på lite om antiinflammatorisk kost och kikade då även på Swanks diet. Den var väldigt fixerad vid fettmängden och fettkvalitén och när den tog upp att bakverk m.m. skulle undvikas nämndes bara fettinnehållet vad jag kunde se. Nu ögnade jag bara igenom sidan, men jag kunde inte någonstans se något om restriktion av socker. Vissa raffinerade kolhydrater (t.ex. vitt ris) tilläts i obegränsad mängd även om fullkornsvariant rekommenderades. Lite märkligt tycker jag.

    SvaraRadera
  3. Hej Ulrika,
    Tack för dina kommentarer!
    Det finns stor möjlighet att man blir för engagerad i att göra "nyttiga" saker så att man i själva verket blir stressad av det och då motverkar det syftet.
    Det gäller som du skriver att finna en bra balans. Man skall akta sig för att det blir tråkigt. Det gäller att behålla det lustfyllda i det. Variationen är viktig vare sig man talar om kost, träning eller andra aktiviteter. Jag känner ibland speciellt beträffande min träning att jag har behov av att variera mig. Joggningen känns dock bara skön. Där tror jag att jag känner av runner's high.

    Beträffande Swanks kost är det nog viktigt att förstå att den kom i slutet av 1940-talet och då var den allmänna kosten helt annorlunda än nu och dessutom rörde man sig mer. Man visste också mindre om kolhydrater. Man får nog försöka modifiera det efter vad man vet nu, men samtidigt blir det ju så att om man drar in kraftigt på mättade fetter måste man ju äta annat men det skall då helst inte vara snabba kolhydrater.
    För min del betecknar jag min kost som medelhavskost vilket ju innebär att fetterna i stor utsträckning blir omega 3,6 och enkelomättade. Det blir en hel del kolhydrater men i liten utsträckning snabba sådana. En del ris blir det men det går ju att minska mängden stärkelse i samband med att man kokar det. Fisk, skaldjur, kyckling, kalkon, soja, ärter, bönor (soja), linser står för proteiner vilket ju är det mest mättande.'
    För mig är antiinflammatorisk kost att inta omega-3 som är underlag för antiinflammatoriska signalsubstanser i immunsystemet och att minska på omega-6 som ger proinflammatoriska signalsubstanser.
    För mycket mättade fetter konkurrerar ut omega-3 i biologiska membran och eftersom mättade fetter övergår till flytande form i högre temperatur än omega3 och 6 blir också de biologiska membranen stelare och skörare, vilket kanske spelar in vid exempelvis MS. Jag tror inte detta är riktigt fastställt vad det har för betydelse utan är mera en teori med vissa iakttagelser. Jag förlitar mig mera på vad Swanks forskningsresultat visade om hans kost vid MS, men sen får man ju modifiera den efter vad man vet nu om till exempel kolhydrater.
    MVH
    Sune

    SvaraRadera
  4. Apropå mamman som skulle behandla cancern på sitt sätt känns det väldigt tragiskt. Det är ju så att för bröstcancer finns det behandling som fungerar mycket bra om man kommer i tid och det finns även god behandling även om man har metastaser.

    Jag vill påpeka att när jag skriver att man kanske kan göra något själv så menar jag livsstilsfaktorer och dylikt och inte några underkurer, naturmediciner och annat i stället för de effektiva behandlingar som finns vid olika sjukdomar. Jag har i mitt arbete stött på fall där man valt naturmediciner eller annan alternativ behandling vid tumörer för vilka det fanns god terapi och det har slutat tragiskt.

    Däremot tror jag kanske att alternativ medicinare ibland är bättre på att psykologiskt ta sig an svårt sjuka patienter. Jag vet att cancerläkaren Jerzy Einhorn utredde THX behandling och han blev då mycket imponerad av hur man på THX mottagningen tog hand om patienterna men däremot fann han THX som behandling värdelös.

    Man skall kombinera att leva mera hälsosamt äta bra, träna, minska stress, låta bli att röka och överkonsumera alkohol mm med att till exempel ta bromsmediciner mot MS, cancermediciner vid cancer. Det är i princip vad jag säger när jag skriver "och Du man kanske kan göra något åt det." Vad jag menar är att även de faktorerna är mycket viktiga.
    Sune Ö

    SvaraRadera
  5. Jo, jag förstår hur du menar. Jag reagerade ju också på detta med att även mamman avstod från traditionell behandling. De är dock noga med att påpeka att var och en bör avgöra bästa behandling i samråd med sin läkare. Behandlingen de använder ska dock enligt dem vara framgångsrik och det finns kliniker där man får hjälp med att komma igång och dit man även skickar prover regelbundet. I stort följer man en specialiserad vegankost med ett stort antal färskpressade juicer (främst på grönsaker) samt kaffelavemang och diverse tillskott. T.ex. dricker just den här tjejen 13 juicer per dag, innehållandes bl.a. totalt uppåt 36 morötter per dag.

    Man kan tycka det är dumdristigt för mamman att välja samma väg, men nu vet jag ju inte hur det ser ut för hennes del - om cancern är på ett hanterligt stadium för traditionell medicin eller inte - det ska visst besvaras så småningom på bloggen eftersom någon undrat över det. För tjejens del är det dock fullt förståeligt att hon valt den väg hon gjort och man kanske ska notera att läkarna bedömde att hon hade 50% chans att överleva till sin 25-årsdag och hon fyller nu 26 i sommar. Hon kommer göra nya undersökningar när hon är klar med sin behandling och det ska bli spännande att följa. Men hon har alltså även haft ytliga tumörer som krympt eller försvunnit.

    Jag skulle absolut aldrig rekommendera någon att välja bort traditionell medicin om den var effektiv och visst finns det en risk att människor hakar på sådana här alternativ-grejer alltför lättvindigt, i fall där det finns bra behandling, men jag förstår också att hon har en önskan att dela sina erfarenheter och ge lite hopp till dem som inget har. Jag tror inte heller att traditionell medicin har alla svar. Det är så mycket fokus på läkemedel och läkemedelsforskning eftersom där finns pengar att tjäna och så lite på t.ex. dietbehandling eftersom man inte kan tjäna pengar på det på samma sätt, och det anses bökigt att göra sådana forskningsstudier och få tillförlitliga data över lång tid.

    SvaraRadera
  6. Hej Ulrika,

    Jag ser på det ungefär som du tror jag. Det är givetvis okay att försöka alla vägar som man kan och också berätta om detta, min rädsla var att man skulle avstå från fungerande behandling om man vet att sådan finns bara för att man är misstrogen mot allt som är etablerat, medan allt som andas att det är "naturligt" och egentligen ganska obegripbart och diffust omhuldas därför att man kallar det naturligt. Jag läste någonstans att man kallade tesen "lika botar lika" för en naturlag och det är ingen naturlag vad jag har kunnat förstå. Lika botar lika är vad jag förstår en tes inom homeopatin. Kallar man något naturligt blir det ofta hur nyttigt och bra som helst och också ofarligt. Hur skulle något naturligt kunna vara farligt tycks man resonera, men det finns mängder av giftiga och farliga ämnen i naturen,
    Den andra invändningar är att det finns nog en del kvacksalveri och quick money i det hela.

    Bortsett från det skall det bli intressant att ta del av den här kvinnans sida. Det finns säkert mycket medel från naturen som används i olika traditionella mediciner som är bra och kan bota och det finns en hel del av världen kvar att utforska och veta mer om. Om 25-50 år är jag ganska säker på att mycket av vad vi gör idag kommer att anses hel eller halvtokigt, Vad är det som är vår tids åderlåtning?
    Hälsningar
    Sune

    SvaraRadera