Stress och stresshantering

söndag, juni 26, 2011

Terry Wahls rekommendationer om MS


Terry Wahls fick sjukdomen MS i början av 2000-talet.. Hon blev snabbt dålig och 2003 fick hon diagnosen sek. progressiv MS och hamnade i rullstol.
Hon arbetar som konventionell läkare med patienter som har traumatiska hjärnskador. Hon skriver ut mediciner vid behov mot olika symtom men beskriver sig som att hon arbetar med funktionell medicin. Med detta menar hon att den traditionelle läkaren arbetar efter fynd och symtom från olika organ och ställer en organsystemdiagnos.


. Hon beskriver att den funktionella läkaren försöker också att se vad som händer fysiologiskt och biokemiskt, vad som händer då det blir skador på kemiska föreningar, när man utsätts för toxiner. Man sätter detta i relation till de genetiska förutsättningar som finns. ( Det är naturligtvis delvis så den konventionelle läkaren arbetar men kanske inte är så fokuserad på det).
Terry Wahls kom in på funktionell medicin i samband med sin MS. Hon studerade medicinsk litteratur dag och natt och kom fram till egna teorier om vad som orsakade handikappsutveckling vid MS. Hon utformade ett behandlingsprogram som hon testade på sig själv år 2007. Sex månader senare satt hon för första gången på länge på en cykel. Det fungerade och man kan på en video se hur hon visar bilder på sig själv från 2006, 2007, 2008 och 2009 där hon från att vara bunden till rullstol, börjar cykla, åker skidor.
Terry Wahls har också skrivit en bok om det här och hon leder också en studie om det vid det universitet där hon arbetar. Iowa City University, som enligt hemsidan kommer sommaren 2011.

  1. Man kan i varje fall klart säga att ett fall Terry Wahls har blivit klart bättre. ( Det finns dokumenterat och det är också ett sådant tidsförlopp att det knappast rör sig om ett långvarit skov.)
  2. Det Terry Wahls beskriver som sin metod har stora likheter med professor Swanks diet, med Jelineks dietrekommendationer, kanske lite med Best Bet Diet, med MS Recovery diet (Ann Sawyer och Judith E Bachrach samt Judy Graham. Det finns vissa skillnader men egentligen finns det grundläggande likheter.
  3. Faktum är att kosten också till stor del liknar den medelhavsdiet som har uppmärksammats under senaste åren, bland annat det som Maj-Lis Hellénius berättar om som handlar om livsstilsfaktorer och att leva hälsosamt, livstilsfaktorer och inverkan på hjärtkärlsjukdomar, cancer och nu senast neurodegenerativa sjukdomar som parkinson, Alzheimer och essentiell tremor.
Sedan har man stenåldersdiet som ju lite kan se ut hur som helst, men klart är att det nog
nog inte fanns några raffinerade sockerprodukter. Beträffade kött kom det med säkerhet
från vilt som ofta innehåller omega-3 och i norr från fisk och det är väl troligt att fettet
hos landgående djur i kyla också innehåller omega-3-( jag gissar det).

Bra kost enligt de flesta
också bra kost vid MS/ även vi har ju behov av ett gott hjärta, mindre cancer och mindre med neurodegenerativa sjukdomar.
Kosterna i 2. och 3.et handlar om snabba kolhydrater,försiktighet med potatis och vitt ris och där har man  ju LCHF att tacka för uppmärksamheten.
Fetter:
Omega-3 är nyttigt. Fisk och ev. tillskott
Omega-6 där kan det skilja sig något.
Mättade fetter skall man vara försiktig med.
Konstgjorda transfetter är absolut farliga för hälsan
Grönsaker.
Gröna sådana är viktiga
Även grönsaker som är röda, oranga och blå är viktiga.
Wahls lägger till grönsaker som innehåller svavel men det får man ju med de gröna ofta.
Frukt
Protein får man från baljväxter, vilt, kyckling, kalkon.
Gifter skall man undvika.
D-vitamin är viktigt. Finns i fet fisk mm. Viktigast källan dock sol. Ev. tillskott.
Nötter och Mandel
Lite salt eller salt som innehåller kalium i stället för natrium. Ex.vis Seltin

Med den här kosten får man i sig det mesta man behöver som vitaminer, antioxidanter och mineraler. Möjligen kan man behöva tillskott av B vitaminer om man äter litet kött. Det är viktigt att rådgöra med sin läkare om tillskott skriver Terry Wahls, och jag håller med om det.


2 kommentarer:

  1. Anonym11:01 em

    Hej ! Jag undrar om hon kunde sluta med sin tysabribehandling, eller annan medicinsk behandling när hon började äta bättre ?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej,
      vet ingenting omj detta.
      Det finns givetvis inget hinder att kombinera bromsmediciner med livsstilsförändringar.
      Hälsningar
      Sune Ö
      .

      Radera