Det var lite roligt att titta på Atkindietens matpyramid- alla viktigast verkade proteiner som fisk, kyckling, biff, ägg, sojaprodukter vara. Allt det där kan jag äta helst ägg utan gulan, men man får ju i sig proteinerna ( äggvitan)- biffen om den kommer från vilt djur eller helt betande djur, men just detta bör vara ganska sällan.
På nästa plan kom grönsakerna broccoli, sparris, spenat etc
Sedan kom frukt och bär....etc
Lågfett däremot hade först enligt pyramiden vitt bröd, ris och pasta även om man i rekommendationerna skrev fullkorn vete. Det stämmer inte alls överens med min lågfettsdiet. Jag tror att det blev en del vitt bröd i dieten. Då jag jobbade i Israel i min ungdom var det brödet jag åt oftast vitt.
Snarast liknar min kost medelhavskosten.
Jag har markerat med grönt vad jag kan äta från matplanerna i studien och med rött det jag inte vill äta.
.
| Lågfetts diet | LCHF | Medelhavsdiet | |
| Frukost | 
2
   skivor  lätt fullkornsvetebröd ( glutenfritt för min
   del) 
Cottage
   Cheese (5% fat) 75 g 
4
   procentig keso innehåller 
Protein12g 
Kolhydrater2.1g 
Vatten80.4g 
Fett4g 
1
   tomat medium | 
Gräddfil
   15% 
obegränsat 
Protein
   3.1g 
Kolhydrater
   4.4g 
Vatten79.8g 
Fett
   15 g 
    | 
Kaffe
   med 1 % mjölk 
lätt
    fullkornsvetebröd vitt 
lätt
   ost 2 skivor 
Gurka
   och tomater, några skivor av varje 
Någon
   frukt | 
| Mellan mål | persika | ||
| Lunch | 
Stekt*kycklingbröst
   150 g 
    
Stekt
   potatis potatis 2 medium (240g )
   Kokt går bra men bara en 
Kål
   sallad 100
   g 
*
   stekt
   i vatten går bra möjligen med lite olivolja | 
Fisk
   eller kyckling,
   stekt eller grillad,
   inte panerad med bröd fritt intag 
Aubergine
   ½ kopp 
vad
   innehåller då aubergine eftersom det är begränsat? 
Protein1.1g 
Fibrer2.5g 
Kolhydrater3.7g 
Vatten92g 
Fett0.1g 
Aska0.6g
   
    
Mindre
   kolhydrater än gräddfil och dessutom  mycket vatten. 
Av
   vitaminer och mineraler är den rik på selen och kalium. 
Stekt*
    squash
   med örter. ½ kopp 
Squash
   innehåller 95% vatten,fibrer 1g övriga kolhydrater 2.2 g samt
   0.1 g fett. | Grillad fisk en portion 150g 
Kokta
   kikärtor 1 kopp 
   Sallad på färska
   eller kokade grönsaker 
Fresh
   and cooked vegetable salad  1 kopp med olivolja | 
| Kl 1600 | 
Lågfett
   yoghurt 1.5 % fett  150 g 
plus
   energi bar 
Energy
   barEnergibars kan 
   innehålla upp till hälften av mättat fett av vad jag äter
   dessutom en del snabba kolhydrater | Kaka gjord på mandel och ägg (helst på bara äggvita och mandel) | 
Lågfett
   yoghurt 
frukt,
   150cc 
Några
   skivor färska grönsaker | 
| middag | 
Bröd
   av vete 2 skivor  ( jag äter gluten fritt 
Hårdost
   (9% ) 1 skiva 20 g. 
Innehåll
   
    
protein
   32 g 
Kolhydrater1.5g 
Vatten51.3g 
Fett10g 
Morots
   sallad, lågfettsdressing dressing 200 g | 
Färskost
   250g 
Philadelphia
   27 % innehåller 
Protein
   6.1g 
Kolhydrater2.4g 
Vatten63.1g 
Fett27.3g 
Aska1.1g
   
    
Gott
   om kalcium. Fosfor, vitamin B 2 samt vitamin A 
Broccoli
   och svamp panerat med ägg (helst äggvita) en halv kopp 
Tonfisk
   fritt intag 
Oliver 
Dessutom
   en diet
   yoghurt
   med fruktsmak 
svårt
   att säga vad den motsvarar, den fetaste fruktyoghurten? 
Protein3.3g 
Fibrer0.5g 
Kolhydrater15g 
Vatten78g 
Fett2.5g 
Aska0.7g
   
    
Innehåller
   i så fall mer kolhydrater än fett | 
Lätt
   fullkornsvete bröd (baguette) 
låg
   fett ost 
    
Två
   skivor 
Färsk
   grönsaks sallad en kopp 
med
   olivolja 
och
   5 valnötter | 
| Kvällen | Vattenmelon | Valnötter och Äpple | En frukt Färska grönsaker | 
Det kan noteras att livsmedelsverkets rekommendationer ganska väl stämmer med vad jag kan äta med undantag av att jag knappast använder margarin. SLV skriver:
Om man ska få i sig alla näringsämnen kroppen behöver, utan att gå upp i vikt, finns det inte plats för särskilt mycket läsk, godis, bakverk, glass och snacks. I dag äter genomsnittssvensken ungefär dubbelt så mycket av dessa ”tomma” kalorier som det egentligen finns plats för.
Livsmedelsverkets fem råd:
- Ät mycket frukt och grönt, gärna 500 gram om dagen. Det
 motsvarar till exempel tre frukter och två rejäla nävar
 grönsaker.
 
- Välj i första hand fullkorn när du äter bröd, flingor,
 gryn, pasta och ris.
 
- Välj gärna nyckelhålsmärkta*
 livsmedel.
 
- Ät fisk ofta, gärna tre gånger i veckan.
 
- Använd gärna flytande margarin eller olja i matlagningen.
 
*Nyckelhålet
står för:
- mindre och/eller nyttigare fett
- mindre socker
- mindre salt
- mer kostfiber och fullkorn

Inga kommentarer:
Skicka en kommentar