På Medscape Education har
neurologen Reisa Sperling talat om
Alzheimers sjukdom och den vinsten av att upptäcka den i tid,
tidigare än den börjar märkas i form av kognitiva besvär som
minnessvårigheter, organisationsförmåga. Sperling är biträdande
professor i neurologi vid Harvard Medical School och ledare för ett
forsknings och behandlingscentrum vid Brigham and Women's sjukhus
och ledande forskare för en studie om den åldrande men friska
hjärnan Harvard
Aging Brain Study.
Alzheimer är en av flera
demenssjukdomar
Mellan
60-70 procent av de som drabbas av demens har Alzheimer sjukdom.Det finns en lång rad olika åkommor som kan ge demens: olika degenerativa sjukdomar, andra demensformer,
parkinson, arterioskleros och metaboliska sjukdomar som hypothyreos,
B12 brist etc. De senare är relativt ovanliga men kan det är speciellt
viktigt att upptäcka dem tidigt eftersom de då har kunnat åtgärdas
sedan länge. Alzheimer är dock den vanligaste diagnosen vid demens.
Typiska symtom vid
Alzheimers sjukdom:
Fortskridande försämring
av minne men också av förmågan att organisera, göra flera saker
samtidigt ( så kallade exekutiva funktioner)
Påverkar
tal, rumsuppfattning och orientering i rummet, beteende.
Alzheimer
test, Rita en klocka som är tjugo i tre!är
ett snabbt och säkert test som påvisar
bl.a spatiala problem
|
|
Den
fortskridande tillbakabildningen av nervvävnaden i hjärnan ger så
småningom försämring av såväl mentala som kroppsliga funktioner
och leder till döden. Sjukdomen kan utvecklas med olika hastighet
och ibland går fortskridandet från frisk tills att man dör snabbt
men det kan också ta många år.
Att upptäcka Alzheimer
innan man blivit glömsk kan vara viktigt i framtiden
Reisa
Sperling tror att det är viktigt att upptäcka Alzheimer innan man
märker glömska bl a på grund av att man hittills gjort inte mindre
än ett tiotal fas III studier om bromsmedicinering som inte varit
lyckade. Sperling tror och hoppas att om man upptäcker
alzheimerförändringar tidigare kan förebyggande åtgärder sättas
in, kanske fungerar medicinerna då etc. Det är nämligen så att
man med olika avbildningstekniker kan upptäcka förändringar som
finns vid Alzheimer vilka möjligen förebådar att man kommer att
insjukna i Alzheimer. Genom att skjuta fram Alzheimers sjukdom fem år
kan man minska kostnaderna för Medicare ( lagstadgad federal
försäkring för sjukvård för personer över 65 i USA) med 50
procent, vilket är en oerhörd siffra. Kan man förebygga Altzheimer
totalt är givetvis vinsten gigantisk.
Det finns flera stadier
som föregår demens
Idag
sker diagnossättandet med hjälp av klinisk undersökning,
sjukhistorien, kognitiva test; men i tidgare stadier är detta mycket
svårt och ju tidigare desto svårare. Därför behövs biomarkörer
avseende risk för demens
utveckling
Om milt kognitivt
åldrande
Det
finns en sorts milt kognitivt åldrande, som är mer än det normala
åldrandet. Vid den formen av symtombildning är det inte alla som
blir dementa utan det stannar vid en mild form. Sperling säger att
det är cirka fifty fifty. Men det är viktigt att uppmärksamma det
skedet eftersom det då kan sättas in resurser som verkar
förebyggande, och med hjälp av biomarkörer kan detta ske.
Men nu
finns också forskning som antyder även tidigare stadier där det
inte finns några tecken på kognitiva förändringar men man med
hjälp av biomarkörer kan upptäcka risker för alzheimer
utveckling..
De olika indelningar av
kognitiv funktion vid demensutredning man har idag är:
Intakt kognitiv funktion
|
normalt
|
Subjektiv episodminnesstörning
|
|
Mild kognitiv störning
|
Subjektiv episodminnesstörning plus visar sig på
kognitivt test
|
Mild Alzheimer demens
|
Förlust av självständighet
|
Svår Alzheimer demens
|
Klarar inga av de vardagliga aktiviteterna
|
Vad
man kan testa för utredning av demens:
Spinalvätska
Idag kan prov tas på den vätska som finns i ryggmärgskanalen, så
kallad spinalvätska och då kan man där hitta och mäta halten
Beta-amyloid.
Detta kan göras i relativt tidigt skede, från det man har en mild
kognitiv störning. Om man har låga värden i spinalvätskan kan
detta tyda på att det håller på att ackumuleras plack i hjärnan.
Normalt gör vi oss av med Beta-amyloid.
Det
går också att mäta en form av protein som kallas Tau ( antingen
Total Tau eller fosfo-Tau i ett senare skede. (Vid utvecklad demens)
Genetik
och Alzheimer.
Den
amerikanska psykologen Margaret
Gatz vid University of Southern California, Los Angeles
har sedan 1985 följt över 12000 svenska tvillingar avseende
ärftlighet och Alzheimer. Hon
uppskattar utifrån sina studier att
70% av risken för Alzheimers sjukdom
inom en befolkning beror på ärftlighet. Hos varje person beror
det på en kombination av gener och miljö. I genomsnitt har dock
gener en större inverkan än omgivningen för att förklara
sjukdom. Men hos enäggstvillingar
( som har exakt samma arvsanlag) är risken för Alzheimer 45
procent att få det om den andra har det och man är man. För
kvinnor är risken 60 procent.
Just
det här samspelet mellan gener och miljö handlar om epigenetik,
där man funnit att faktorer som påverkar hur generna uttrycker
proteiner, exempelvis transkriptionsfaktorer kan påverkas av
olika faktorer i miljön som mediciner, vad man äter, om man
motionerar. Bland annat har man funnit att riskfaktorer för
hjärt- kärlsjukdomar också är riskfaktorer för Alzheimer:
högt blodtryck, kolesterolvärden, höga blodsocker värden,
diet med dåliga fetter, diet med dåliga kolhydrater, en
stillasittande livsstil och att inte ha något bra social nätverk.
(William H. Thies, vid Alzheimer's Association)
|
Man kan se typiska
förändringar med PET-kamera.
Sperling berättar att
numera finns det möjligheter att undersöka förändringar innan
demens eller förstadium utvecklas. Det handlar om avbildning med
PET-kamera där man kan se en av de typiska förändringar man finner
vid Alzheimers sjukdom. Typiska förändringar i hjärnvävnaden vid
Alzheimer är amyloidplaques och nystan av neurofibriller. Det är
just dessa nystan som man tidigare kunde se i mikroskop (efter döden
eller på taget prov) men som man nu kan se i den levande hjärnan
genom att använda PET-kamera.
Vid undersökning med
PET-kamera förs radioaktiva spårämnen in i kroppen. Med denna
teknik får man fram en tredimensionell bild av olika processer i
kroppen till exempel kan man ta reda på olika centra i hjärna när
man gör, tänker på vissa saker. Det är med denna teknik man kan
se nystan av neurofibriller.
.Andra typer av
avbildningstekniker exempelvis Magnetkamera eller datortomografi kan
vara framför allt att utesluta andra orsaker till kognitiva
förändringar exempelvis vaskulär skada och liknande. På Mri kan
man se förändringar som typiska atrofier och liknande men då är
det i ett relativt sent skede.
Vad betyder det att man
kan upptäcka dessa neurofibrillära nystan med PET-teknik?
Man har funnit att genom att
undersöka personer som är 65 år har cirka 30 procent av dessa
sådana neurofibrillära nystan enligt PET-bilderna. Men tittar man
däremot på statistiken så måste man för att hitta så hög
procent av personer med Alzheimer måste man åtminstone gå minst 15
år framåt dvs till över 80 år. Det verkar alltså som man kan se
Alzheimer minst femton år tidigare innan man fått symtom. Kan man
börja förebyggandet där är givetvis mycket vunnet.
Förebyggeri
Förebyggande av
Alzheimerutveckling kan förhoppningsvis ske via mediciner, men som
vi sett finns det en hel del miljöfaktorer som spelar in.
Rökning
Alkohol: Är
både en riskfaktor och en plusfaktor. För de som klarar av att
hålla en låg alkoholkonsumtion kan cirka ett glas rött vin vara av
nytta. Detta gäller män. För kvinnor gäller något lägre mått.
Men cirka 10 procent klarar inte av kontroll av alkoholkonsumtion
utan blir alkoholister. Många av dessa lever inte tills de utvecklar
Alzheimer. Men högkonsumtion av alkohol är också en riskfaktor för
demens ( inte nödvändigtvis Alzheimer utan alkoholdemens/
näringsbrist vitaminB1).
Kost. Det finns bland
andra en stor studie
som visar att medelhavskost minskar risken för neurodegenerativ
sjukdom. När man säger detta opponerar sig många och påtalar att
fetma ökar i medelhavsländerna. Jo visst är det så men man kan
nog inte säga att det beror på att man äter mer medelhavskost,
snarare är det ökning av en massa snabbmat.
Med medelhavskost
enligt nämnda studie menar man ganska strikt:
Mycket omättat, lite
omättade fetter.
Baljväxter, ärtor,bönor.
Mycket frukt
Mycket grönsaker.
Nötter och Mandel
Fisk
Måttlig alkoholkonsumtion
Lite kött och köttprodukter
Lite mjölk och mejeriprodukter
|
|
Fysisk aktivitet
Här
kan man läsa om detta på Newsmill.
D-vitamin
Det finns en del forskningsresultat där man kopplat låga halter av vitamin D till kognitiv försämring hos äldre, men samtidigt finns det också möjligheter att det finns faktorer som spelar in och ger "falska" samband exempelvis om man är allmänt aktiv och mycket ute bidrar ju ganska säkert till kognitivt alertare och samtidigt får man högre D-värden. Samtidigt är mindre aktiva personer fetare och sannolikt mindre ute och får mindre D-vitamin. Kanske är sambandet där fetman och kognitiv nedsatta funktioner och inte D-vitamin. I den här ledaren efterlyser man dubbelblinda placebokontrollerade studier men då är man kanske inte så medveten om hur lång tid (15 år och mer) det tar innan Alzheimer utvecklas så att det blir symtom. Det blir svårt att ha en så långtgående dubbelblind randomiserad studie. I varje fall att se till att man inte har D-vitaminbrist är nog inget fel.
D-vitamin
Det finns en del forskningsresultat där man kopplat låga halter av vitamin D till kognitiv försämring hos äldre, men samtidigt finns det också möjligheter att det finns faktorer som spelar in och ger "falska" samband exempelvis om man är allmänt aktiv och mycket ute bidrar ju ganska säkert till kognitivt alertare och samtidigt får man högre D-värden. Samtidigt är mindre aktiva personer fetare och sannolikt mindre ute och får mindre D-vitamin. Kanske är sambandet där fetman och kognitiv nedsatta funktioner och inte D-vitamin. I den här ledaren efterlyser man dubbelblinda placebokontrollerade studier men då är man kanske inte så medveten om hur lång tid (15 år och mer) det tar innan Alzheimer utvecklas så att det blir symtom. Det blir svårt att ha en så långtgående dubbelblind randomiserad studie. I varje fall att se till att man inte har D-vitaminbrist är nog inget fel.
Omega-3
Samma diskussion gäller omega 3, att få ett resultat efter 6-12 månader av omega-3 tillskott hos patienter som har haft Alzheimer i upp till nio år, som i den här studien, år är nog tämligen svårt. Man får betänka att utvecklingen då kan ha pågått i 25-30 år.
Sömn: Snabbt hittar jag inget bra om sömn och Alzheimerutveckling. Men en god sömn kan inte vara fel. Det finns många sätt att främja en god sömn.
Stress: Hantering av stress är viktigt. Jag skulle tro att man kan förebygga demens genom att stressa mindre.
Ett bra socialt nätverk: skyddar mot mycket, bland annat mot skadliga effekter av stress.
Tidig påverkan: Nutrition under fosterstadiet kan spela en roll. Man har undersökt holländare som var i fosterstadiet under en svält i avslutningen av andra världskriget och fann att de som var detta under tidigt fosterstadium senare i livet efter 55 år visade nedsatt kognitiv funktion på tester. De som var utsatta i sent skede blev i stället något mer småvuxna.
Vad som är bra för friska och människor i allmänhet är ofta bra för de som har en kronisk sjukdom eller löper risk att utveckla det, ex vis MS, Alzheimer ... ... ...
Tack för info.
SvaraRaderaHa en go helg!
Messan
Hej Messan,
SvaraRaderaTack och en god sjätte juni önskar jag dig!
Hälsningar
Sune