Kan föda producerad i Sverige, i
närmiljön eller köpt i närmaste livsmedelsbutik fungera lika bra
som medelhavsmat? Det ville Viola Adamson och övriga forskare på
institutionen för folkhälso- och vårdvetenskap vid Uppsala
universitet. ta reda på i en
studie.
”Min
hypotes för studien var att alla geografiska regioner kan skapa sin
egen hälsosamma kost.”
(citat från Viola Adamsson). Hon säger också att hon trodde att
vi här i Norden är biologiskt anpassade till mat baserad på
nordiskt ursprung. ( Det skulle väl i så fall ha med epigenetik att
göra. Vårt DNA är nog ganska likt de första invandrarna till
Norden för 10 000 år sedan eller när det nu var. Jag tror alltså
inte riktigt på det. Om det finns något samband tror jag mera att
det är att vi har hittat mat som passar oss biologiskt.)
Studien höll på i sex veckor och
omfattade 44 personer i en grupp som fick en ”nordisk diet” medan
en kontrollgrupp om 44 fick äta sin vanliga diet. Dieten som
gruppen åt var kontrollerad och de fick ut den mat de skulle äta,
däremot fick de äta ad libitum (efter behag eller obegränsat).
11
personer fick göra ytterligare fyra veckor med dieten.
Resultat var att man fann statistiskt säkra samband avseende
lägre kolesterol värden beträffande LDL det onda kolesterolet var
ju detta bra. Man gick också ned i vikt och insulinkänsligheten
ökade. För de personer som deltog i den längre studien bestyrkte
deras värden resultaten. Effekten på kolesterol motsvarade vad
kolesterolsänkande mediciner kan ge.Kosten var i stort lika medelhavskost med lägre halter av mättade fetter och mer fleromättade. Fibrer. Frukt och grönsaker. Här är hela listan på nordisk mat.
Det
finns två böcker om Nordisk diet:
Hälsosam
nordisk kost
Nordens bästa mat : det nyttiga nordiska skafferiet
Här en pdf om studien
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar