Såg Pekka Puska tala på Rapport idag om utvecklingen i Finland på folkhälsofronten. Skrev om hur situationen utvecklats i Västerbotten efter att man där tycks fått en ny syn på fetter. Samma utveckling tycks vara i Finland,
Vem är Pekka Puska, han är en välkänd forskare som ledde det sk Nordkarelenprojektet
Vem är Pekka Puska, han är en välkänd forskare som ledde det sk Nordkarelenprojektet
under
åren 1972-1977. I Nordkarelen var dödligheten i
hjärt/kärlsjukdomar
under
1960-talet den högsta i världen. Vid en uppföljning år 2002 kunde
man konstatera att den sjunkit med 82 procent om man jämförde med
de år då projektet pågick. Bland män i hela landet hade under
samma period dödligheten i hjärt/kärlsjukdomar minskat med cirka
75 procent. ( sammandrag från NÄKÖKULMA)
Förvisso
hade rökningen minskat men vikten hade också sjunkit och
blodfetterna har gått ned. Detta har nu vänt blodfetterna har gått
upp, huruvida vikterna gått upp förtäljer inte historien. Det
finns dock ett parallellt skifte i Västerbotten där man funnit att
vikten också tydligt gått upp, där stämmer inte Eenfeldts
kurvan riktigt, den kurva som visar att när smörkonsumtionen
går ner ökar vikten. Problemet med Eenfeldts kurva är att den
också stämmer med ökat stillasittande, läskkonsumtion, konsumtion
av kött, av snabbmat och i Västerbotten förmodligen också med
ökad konsumtion av mättade fetter etc.
Den här reklamen kanske också är en del av förklaringen till Eenfelds kurva! |
Det
allvarliga är dock huruvida en ökad fettkonsumtion läggs till en
tidigare diet utan att man plockar bort en massa annat som tillför
energi och det är väl just det som har hänt i Västerbotten. Man
säger helt enkelt ” nu är fett inte längre farligt”- det är
bara att lyssna på TV-kockarna.
Men
sedan finns det också sambandet mellan blodfetter- ökande LDL och
totalkolesterol- och hjärt-kärlsjukdomar. Den ökning som skett av
detta i Finland skall enligt Institutet
för hälsa och välfärd i Finland medföra en ökning av
hjärtinfarkter med något hundratal personer. Och det är väl så
att både i Finland och i Sverige har det satts igång ett gigantiskt
experiment. Jag är kluven i frågan eftersom jag anser att de som
gått ned i vikt med LCHF har gjort en stor hälsovinst, ibland
förebyggt eller tagit bort symtom på typ II diabetes; men samtidigt
anser jag att de förmodligen skulle gått ned lika mycket i vikt
bara genom att spola de snabba kolhydraterna utan att börja
konsumera en massa mättade fetter och då skulle de dessutom ha fått
bättre kolesterolvärden.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar