En klick smör då och då skadar säkert inte - såvida man inte har en särskild genetisk känslighet. Och så länge man rör på sig, undviker snabba kolhydrater, äter sina grönsaker och dessutom får i sig nyttiga fetter från fisk, nötter och oljor, skriver Karin Bojs i DN. Det tror egentligen inte jag heller-men om det rör sig om en del av ett större pussel med helmjölk ibland uppblandad med grädde, kanske till och med en radikalt kolhydratfri diet som även skippar grönsaker och frukt kommer saken i ett annat läge. Att det skulle vara farligt med reduktion av mättade fetter för barns utveckling det är synnerligen tveksamt enligt studier hon refererar till.
Bojs intervjuar professorn i nutrition
vid Helsingfors universitet Mikael Fogelholm då två finska studier
ligger bakom, det som gör att livsmedelsverket rekommenderar
margariner även till barn i stället för smör.
En samlingsstudie om barn och
livsstil.
Den
ena studien The
Cardiovascular Risk in Young Finns är en studie som bedrivs vid
fem finska universitet. Den började 1980 och inbegriper individer
mellan 3-18 år. Det är en av de största studierna
avseende unga människor och barn och risker för
hjärt/kärlsjukdomar. Man studerar livsstilsfaktorers inverkan på
risker för kardiovaskulära sjukdomar med mätningar av bland annat
biologiska och psykologiska faktorer. Det har kommit 350 studier och
30 personer har doktorerat på materialet.
Karin Bojs skriver om ett resultat där
man följde 2000 barn i 30 år och fann att barn som ätit mer
grönsaker och frukt vid 27 år ålder har bättre blodtryck och
blodfetter. Och detta trots att dessa barn troligen ätit en del
transfetter-Karin Bojs berättar transfetternas historia som
innebar att hon själv troligen åt detta under sin skoltid. Transfetterna
fanns med till 1994 i Sverige- trots att dessa barn troligen ätit
dessa hälsoskadliga transfetter fann man att de pojkar som åt mer
mättade fetter fick högre blodtryck- För flickor fann man inget
sådant samband. Kanske inte så konstigt med tanke på transfetterna
som fanns då. Dessutom rekommenderade man då snabba kolhydrater (
vitt bröd, vitt ris mm i stället för mättade fetter). Man undrar
hur resultatet skulle vara i dag. De kostrekommendationer som getts
har inte alltid varit så bra. Det är också en av bakgrunderna till
att Karin Bojs är tveksam om dagens margariner. Vem garanterar att
deras välgörande effekter? Personligen äter jag inte margariner
och inte smör heller. Karin Bojs skriver att hon åt de mest skadliga margarinet i sin skola och att det nu orsakar arterioskleros i hennes ådror. Vi får hoppas att hon åt en kost liknande de i studien med grönsaker och frukt och deras fibrer vilket i studien tycktes balansera. Fibrer bearbetas i tarmen av bakterier till kortkedjade mättade fetter som är antiinflammatoriska.
Det var inte bara blodtrycket som var
förbättrat vid 27 år ålder hos de som åt mer grönsaker och
frukt. Även
andra riskfaktorer för metaboliskt syndrom påverkades, lipider,
insulinkänslighet, BMI och C reaktivt protein ( ett ämne som
indikerar inflammation) påverkades så att ju mer grönsaker och
frukt desto bättre värden.
En studie för att bedöma
effekterna av dietrådgivning avseende mättade fetter och barn.
Den andra finska
studien STRIP
studien är designad för att se hur kostrådgivning avseende
mättade fetter påverkade kostintag, blodfetter och barns
utveckling. I studien ingår yngre individer än någonsin i en sådan
interventionsstudie. Det huvudsakliga intresset har varit att
undersöka säkerheten avseende råd om låga halter av mättat fett,
låg halt av kolesterol i dieten. Man har följt barn från sju
månader till vuxen ålder. Man följer barnen till 20 års ålder
och kostrådgivningen pågår tills detta. Man har gjort många
undersökningar och bland annat tittat på endotelfunktion (
endotelceller finns inne i blodkärl och detta är en bedömning av
kärlhälsan). Andra saker man studerat är om clamydia peneumoniae
infektion kan vara en riskfaktor för hjärtats kärl.
Hur
rådgivningen gick till
Dietråd har givits till familjen vid varje besök med 3 till 12
månaders intervaller på centrat för undersökningen. Familjen och
barnen har haft en aktiv del i detta. Rådgivningen har
individualiserats och syftat till att barnet fettintag skall vara
30-35% av den dagliga energin. Kvoten mättade fetter/ enkelomättade+
fleromättade skulle vara 1/ 2 och kolesterolintaget <200 mg /
dag. Första året var rådet amning och efter 12 månaders ålder
rekommenderades dagligen 0,5-0,6 liter skummjölk. För att få
tillräckligt med fett råddes föräldrarna att lägga till 2-3
teskedar mjukt margarin eller vegetabilisk olja.( främst rapsolja-
som innehåller en hel del omega-3) till 24 månaders ålder.. Vid
första rådgivningtillfället lades tyngdpunkten på ändringen av
mjölken.
All rådgivning var individuell och utgick från barnets
matdagbok. Familjerna uppmanades att gradvis ändra barnens kostvanor
mot en bättre fettsammansättening. Det var aldrig bestämt en fast
dietregim men man gav förslag om att ersätta produkter med mycket
fett och med mycket mättat fett med produkter som innehöll mindre,
exempel grädde med modifierat fett. Användning av grönsaker,
frukt, låg halt av salt och fullkornsprodukter rekommenderades.
Rådgivningen byggde på nordiska kostrekommendationer.
Enligt Karin Bojs
hade pojkar vid 14 åå bättre blodfetter men hos flickor var inte
detta lika tydligt. (Obs de första två åren åtminstone åt man
transfetter – fanns till 94 i margariner överhuvudtaget.
Transfetter finns i dag i margariner som används inom industrin för
till exempel till kakor, för ngt år sedan fann jag glutenfritt
kaffebröd som innehöll transfetter.)
Vad
studien egentligen skulle undersöka om det är skadligt för barn
med en diet med mer fleromättade och enkel omättade fetter och
mindre med mättade fetter har hittills visat att det inte sker någon
påverkan på kognitiv eller fysisk utveckling som skiljer grupperna
åt. Om man tittar på blodprover på blodfetter har dessa visat
lägre värden på LDL blodfetter hos interventionsgruppen under hela
tiden liksom kolesterol fram till 14 åå ( längre har man inte
kommit) vilket tyder på att de faktiskt ätit en annan diet än vad
kontrollgruppen gjort. Blodfetterna och kolesterolvärde var
statistiskt säkerställt för pojkar medan det för flickor fanns en
tendens men det var inte säkerställt statistiskt. Sannolikheten att
det skulle vara en slump för flickor var en på nio. För pojkar var
chansen 1 på 1000 att det skulle vara en slump. Orsakerna till detta
kan vara hormonella skriver man , pojkar är fysiskt aktivare i den
åldern – vilket man visade i studien och dessutom åt flickorna
mer mättade fetter än pojkarna. (Fat intake (as E%) did
not differ between genders (P=0.37), but the
girls had lower energy (P<0.001) and higher
saturated fat (as E%; P=0.035) intakes than
boys. ).
Andra fynd:
- Insulinkänslighet var bättre i interventionsgruppen vid 9 åå
- mindre övervikt i interventionsgruppen vid 10 åå
- lägre intag av mättade fetter var inte kopplad till förändring av tillväxt mellan 7 månader och 13åå
- endotelfunktion förbättrad hos pojkar.
- man har också funnit att passiv rökning påverkat endotelfunktionen vid 14 åå. Försämrad endotelfunktion kan vara ett tecken på begynnande arterioskleros.
Sammanfattning
av resultaten i de finska studierna:
Att
minska på mättade fetter och i stället ge fleromättade och
enkelomättade fetter påverkar inte fysiska och psykiska
utvecklingen hos barn mellan 7 månadr till 14 år enligt en studie
och inte mellan 3 och 18 år enligt den andra.
Blodfetterna
tycks ligga bättre hos barn som har en kost med större inslag av
omättade fetter och speciellt pojkar. Man har också funnit en
förbättrad endotelfunktion hos dessa barn och förbättrad
insulinkänslighet.
Vad
som är bra för hjärtat är bra för hjärnan
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar