Han är bland annat ledare för en av de stora studierna med amerikanska sjuksköterskor, amerikanska läkare som pågått i många år och som gett oss mycket kunskaper om hälsa.
D-vitamin:Talar om vitamin D som
en av de största upptäckterna som skett inom kostområdet. Han
säger att man numera funnit att D-vitaminreceptorer finns i många
av kroppens vävnader och man tro inte längre att D-vitamin bara är
relaterat till benhälsa till ex cancer, neurodegenerativa sjukdomar
som MS. Bevisen är nu mycket starka för att de flesta amerikaner
har D-vitaminbrist vilket bl a är kopplat till tjocktarms cancer.
Troligen är det också så att många har D-vitaminbrist och han
rekommenderar ett intag av cirka 1000 IE per dag till alla. För
vissa grupper behövs mer säger han.
Han talar också om calcium och säger
att det har funnits en rekommendation att man inta tre olika
mjökprodukter per dag, men det är ett förslag som han inte gillar,
det skulle dubblera intag av mjölkprodukter. Det är radikalt säger
han, de flesta vuxna runt om i världen konsumerat inte alls så
mycket och många inget. Dessutom finns ökad risk för
äggstockscancer och prostatacancer ( det senare beror på calcium).
Han talar också om hur korna får äta.
Är det betande kor eller är det kor som äter processad föda och
spannmål. Mjölk idag är inte vad mjölk var för 60 år sedan.
Amerikanska dieten idag. Det
varierar mycket. Man går i två riktningar, en riktning är
människor som är angelägna om sin hälsa och gör hälsosamma val,
sådana som slutat röka, motionerar, köper helmat och inte
processade och sedan finns det en grupp som köper fast food och
sockrade drycker.
En annat område är kvaliten på
kolhydrater nu då transfetter är välkänt. Detta är ett stort
problem. Man köper kolhydratprodukter som strippats på sina fibrer.
Det gäller att köpa fullkornsbröd och fullkorns ris,
fullkornspasta mm. ( Jag kollade förresten vad parboiled vildris är
ur den synpunkten. Det innebär att en del av silverhinnans
näringsämnen, proteiner och vitaminer ångas in i kärnan och blir
kvar i riskornet även efter att riset skalats och polerats. ).
Det andra problemet är socker i
drycker. Det har inga positva effekter och ökar risker för
övervikt och diabetes mm. Man har nyligen börjat byta från fruktos
till vanligt socker men det är lika illa säger han.
Relationen mellan hjärnhälsa och
diet? Det är svårt att studera och man måste titta på lång
sikt. En stor undersökning av manliga läkare (Physician Health
Story) och kognition tittade på om man åt betakaroten ( A
vitaminföregångare) tabletter eller placebo. Efter 12 år fann man
ingen effekt men eter 18 år visade det sig att de som åt
betakarotentabletter hade bättre kognitiv förmåga. Det finns också
risker med att äta betakarotentabletter säger han. Om man röker är
risken för lungcancer påverkad negativt. Det behövs riktigt långa
undersökningstider för att se effekt av diet och hjärnhälsa säger
han. De flesta studier som görs är alldeles för korta. Det finns
mer bevis på gång säger han, som visar att exempelvis grönsaker
gör nytta för hjärnhälsan. Dessutom de fetter som är bra för
hjärtat har också visat sig bra för hjärnhälsan. ( Det finns en
svensk professor Miia Kivipelto vid KI somsäger: Vad som är bra
för hjärtat är bra för hjärnan.) Det tycks finnas mycket som är
gemensamt för kost som förebygger diabetes, hjärtsjd och
hjärnohälsa.
Han talar om lågfettsdiet. Fett i
dieten var den största orsaken till många sjukdomar, men det har
inte visat sig stämma. Typen av fett har emellertid betydelse säger
han. Speciellt transfetter men också mättade fetter har negativa
effekter säger han.
De flesta lågfettsprodukter var fett
ersatt med socker. Den matpyramid som rekommenderades 92 visade att
man skulle reducera så mycket fett som möjligt. Den var missledande
( ett skämt).. I 2005 års pyramid rekommendera hälsosamma
kolhydrater och låga intag av sockrade produkter men också all vit
mat som potatis, pasta gjord på vitt mjöl. Beträffande fetter
hälsosamma former av fetter som fisk, fleromättade fett, ett
dagligt intag av mjölkprodukt men lite rött kött och smör på
grund av innehållet av mättade fetter och transfetter( rött kött).
Jag läste artikeln som gjordes i Norrbotten och läste en gammal artikel från 2011.
SvaraRaderaÄr det dagens chips och skräpmat som orsakat D vitaminbristen för det har gått snabbt !!!
-----------------------------------
Nedan studie gjordes 2011 och en fjärdedel hade D vitamibrist, nu gjordes en ny studie och de sa så här. Anmärkningsvärt var att inte ett enda barn i studien hade ett optimalt D-vitaminvärde i sitt blod.
-------------------------------
http://www.svt.se/2.108068/1.2295258/barn_lider_av_d-vitaminbrist
England satte D vitamin i mjölken och Rakit eliminerades.
SvaraRaderaSverige får sätta D vitamin i chipsen så ökar D vitaminhalten i dagens barn.
----------------------------------------------------------
Efter att man på 1920-talet förstått att engelska sjukan orsakades av D-vitaminbrist fick förstås torskleveroljan ett uppsving.
Först lyckades man påvisa att rakit kunde botas med något som fanns i torskleverolja och några år senare kunde den tyske kemisten Adolf Windau identifiera vitamin D, något som bidrog till hans Nobelpris 1928.
Så småningom ersattes torskleveroljan av AD-droppar (D-droppar) och tillsatser i mjölk och därmed var engelska sjukan i stort sett eliminerad.
----------------------------------------------------
http://landberga.se/medicinhistoria/engelskasjukan.html
De i inlägget nämnda studierna på sjuksköterskor och manliga läkare har analyserat D-vitamin och det tycks enligt dessa studier öka riskerna för hjärt/kärlsjukdomar, högt blodtryck, olika cancrar, frakturer och MS. Baserat på detta rekommenderas denna artikel att amerikanska befolkningen skall ta tillskott av vitamin D. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20486209
SvaraRadera