Det
som är bra för hjärtat är bra också för hjärnan
Jag har läst boken Gudaspis för hjärtat, olivolja, vitlök, vin och choklad av Bengt W Johansson en hjärtläkare.
Lite väl frikostig med råd om alkohol för min smak
Redan i förordet till Gudaspis
för hjärtat kommenterar Lars Ryden att det rekommenderas vin
eller öl till nästa varje recept. Förvisso tyder forskningen på
att vin och också alkohol troligen har en välgörande effekt för
att förebygga exempelvis hjärtsjukdomar men samtidigt måste man
också beakta att cirka 10 procent av oss har ett större eller
mindre alkoholmissbruk. Hos kvinnor är det något lägre men där
förekommer tablettmissbruk mer frekvent. Det är också så att man
som alkoholmissbrukare letar efter varje ursäkt för att kunna
fortsätta sin konsumtion.
Vidare står det också i boken att
man kan ta ett glas vin eller allra högst två. Om man för så
varje dag säger en del forskning att det för mycket. För män i genomsnitt är det enligt dessa rön ett
glas rött vin inte två som man klarar av och dessutom är det lägre
för kvinnor. Där gäller snarast ½ glas rött vin om dagen. Denna deklaration vill jag verkligen skjuta in eftersom jag som
företagsläkare hade en hel del patienter som brottades med spriten.
I min ungdom arbetade jag också på en psykiatrisk klinik där jag
på jourerna ibland kunde träffa på 50-100 missbrukare per dygn som
kom in i olika skick. En del tillhörde de utslagna men det fanns också de som mångmiljonärer ( vilket inte var så vanligt som nu på den tiden) och hade verkliga maktpositioner i samhället. Sjukdomen alkoholism kan slå till i alla grupper i samhället. En alkoholterapeut och fd missbrukare jag känner säger att alkoholism är den enda dödliga sjukdom där man i många fall inte vill ha någon hjälp. Med den bakgrunden har jag stor respekt för
alkoholens risker och känner att man som läkare inte skall vara alltför frikostig med att prisa alkoholens välsignelser. I nummer 47 av läkartidningen finns en artikel som säger att måttligt intag minskar risk för folksjukdomar ( jag bestrider inte detta utan det är helt korrekt men det får inte leda till att man rekommenderar människor att dricka varje dag, för då finns det en stor del som inte klarar detta utan att öka konsumtionen- är ett glas vin bra så är två glas bättre). En annan artikel lyder: Ingen grund för att rekommenderar alkohol för bättre hälsa.
Stor osäkerhet om vad som
framkallar kroniska inflammationer av typ åderförkalkningssjukdomar.
I boken går Bengt Johansson igenom vad
som står i undertiteln olivolja, vitlök och så vidare. Jag får en
känsla av att han beträffande fetter inte vet riktigt vilken fot
han skall stå på. Kanske är det transfetterna som kan förklara
all ökning av åderförkalkningsjukdomar eller de kroniska
inflammationer som man numera karaktäriserar många kroniska
sjukdomar som. Ibland verkar det som att han anser att man skall
ersätta mättade fetter med enkelomättade eller marina fetter men i
recepten är han ganska frikostig med ägg, grädde, mjölk och ost.
Han verkar också lite hesiterande inför saltets risker. Han säger
att under medeltiden åt vi mycket mer salt. Jag trodde faktiskt salt
var en bristvara i gamla tider.
Tillvänjande komponenter i mat:
Han säger till exempel att rent fett
ger mättande signaler men rent socker aktiverar oss fortsätta äta
genom att vara beroende framkallande. Han glömmer då att också
fibrer i grönsaker och frukt ger mättnad och att till exempel vissa
komponenter i mjölkprodukter casomorfiner
stimulerar morfinreceptorerna i hjärnan. Det finns också
glutenkomponenter som gör detsamma. Man tror att detta bland annat
gör att spädbarnen stimuleras att dia. Det går alltså inte att
säga att exempelvis mjölkprodukter inte är beroendeframkallande ( kasein i sig är inte fett men det ackompanjerar.
Efter en period av fasta eller liknande är det ofta personer allra
mest längtar efter ost, trots att de ofta luktar som gamla strumpor
enligt Neal Barnard. Socker, fett och salt är alla beroendeframkallande ( i varje fall om man studerar hur många tryckningar råttor gör för att få smaka på respektive födokomponent).
Men i det stora hela lär man sig en
hel del i boken och många av de här rätterna kan jag använda
och göra om till sådant som passar min diet även de dagar jag
äter veganmat. Det är mycket grönsaker och frukt som är baser i
recepten och det finns ersättning för exempelvis grädde.
Havrebaserad grädde går utmärkt att använda i stället för
grädde. Oatleys produkter funkar bra.
Det
som är bra för hjärtat är också bra för hjärnan
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar