Naturens skafferi
En av Terry Wahls ( hon med MS dieten) käpphästar är att man skall ta vara på vad som växer i naturens skafferi. Det är ett råd som jag tagit till mig, speciellt beträffande nässlor. Den här sommaren har jag använt mycket nässlor både i soppor och sallader (givetvis inte råa nässlor). De går alldeles utmärkt att använda hela säsongen om man ser till att klippa av de färskaste delarna.
Om mat och immunförsvaret
Jag läser i boken Maten som stärker ditt immunförsvar av Kirsten Hartvig om nässlor, där hon skriver att nässlor innehåller en mängd ingredienser Vitamin A,C,K, B1,B2,B3, B5, kalcium, magnesium, fosfat,fosfor, kalium, bor, brom, koppar, järn, selen, kiseldioxid, zink, acetylkolin, klorofyll, myrsyra, lykopen, glukokinin, histamin, serotonin, tannin, fibrer, omega-3, omega-6 och oljefettsyror.
Detta är immunstärkande skriver hon. Jag är tveksam till sådana generaliseringar. Dels vad menas med immunstärkande. Immunförsvaret är alltför komplicerat för att applicera sådana enkla termer på det. Det som är "immunstärkande" vid ett tillstånd behöver inte vara det vid ett annat.
Kost och hälsa
Blåbär och linfrö
Den produkter från naturens skafferi som jag märker en omedelbar verkan av är blåbär och krossade linfrön. Blåbär skriver Hartvig innehåller: vitamin C, antocyanin ( en flavonoid), fibrer och sockerarter. Med hjälp av det fungerar min mage oftast perfekt. Man har för övrigt studerat blåbärsintag på musmodellen av MS EAE och funnit att detta minskar förekomsten av sjukdomen med 50 procent. Det var förövrigt via MS jag började med blåbär på morgonen. Jag läste att någon utan speciell forskning bakom ( vad jag minns, jag hittar inte artikeln idag) skrev att blåbär var välgörande vid MS och jag tänkte att det kan ju inte skada. Sedan märkte jag att de magbesvär jag haft i många år tunnades ut och nästan försvann. Det är möjligt att det haft en positiv effekt på min MS också men det vet jag inte.
Det som är bra för hjärtat är bra också för hjärnan
Att kosten kan påverka sjukdomen är jag helt säker på. Men det är inte helt enkelt att veta exakt vad man ska äta och hur mycket. Numera gör jag en smoothie varje dag och i den har jag både hallon, blåbär, banan och apelsinjuice. Har även i havregrynsgröt och havredryck. Det borde vara ganska nyttigt. Jättegott är det också!
SvaraRaderaJag är "ganska" säker på att kosten påverkar sjukdomen MS också, och om den inte gör det så mår jag i alla fall bättre av att äta den "medelhavsinspirerade" kost jag äter vad beträffar hjärta, kärl, cancerrisk etc. Jag kan inte med säkerhet säga att den kosten gjorde att sjukdomen MS tycktes ta en mer godartad väg- som jag till exempel kunde säga med gluten där nästan från en dag till en annan mina hudbesvär och min klåda försvann, men ser jag tillbaka till 2006 då jag började med diet inspirerad av stenålder- Swank- Jelinek- medelhav- och nu vegan så är det faktiskt en väldig skillnad men jag kan inte förklara det med det enbart: man har träningen, yogan och där finns medicinerna. Jag höll på att glömma D-vitamin, men om jag inte hade märkt att det blev bättre är jag ganska säker på att jag skulle ha slutat för länge sedan. Det är roligt att höra att det blir andra som blir bättre med kostförändringar. Tack! Det är värdefulla upplysningar.
SvaraRaderaSune