Det
som är bra för hjärtat är bra för hjärnan
På medscape läser jag en ny studie om kost och hjärtsjukdom. Ett stort antal personer (31546) som haft hjärtsjukdom av typ infarkt, koronar hjärtsjukdom, hjärtsvikt och liknande ingick. Man undersökte deras kost och fann att en kost bestående av fullkornsprodukter, fisk, grönsaker, frukt samt nötter jämför med en kost med mycket kött och ägg ledde till att risken att återinsjukna med död i hjärtsjukdom med 35 %, hjärtinfarkt 14 %, stroke 19% och hjärtsvikt där hjärtats pumpförmåga är otillräcklig med 28%.
Det gäller att inte gå på enstaka studier utan göra en sorts sammanfattning av allt man läser. Kanske läsa vad olika personer kunniga inom området skriver och väga ihop. Hur kommer vi att se på kost om 10-15 år. Är grönsaker och frukt, fibrer fortfarande är nyttigt i mainstreambefolkningen. Eller kommer man att rekommendera LCHF. Fn är det dock inte så om man ser på vad forskare i och experter på nutrition skriver eller säger vad jag kan se. Man kan till exempel se på länken till studien.Där intervjuas två oberoende experter som inte är förvånade över resultatet. De ser också en del svagheter med studien men resultaten stämmer väl med vad de tidigare trodde. Sedan kan man gå vidare och titta på dessa forskare. Hur tillförlitliga är de? Dr Robert Eckel Colorado- hur mycket har han publicerat. Söker man på pub med finns han med i 147 studier. Han fick bl a en studie om metabola syndromet publicerad i den mycket välrenommerade tidskriften LANCET 2010. Han är professor i medicin med speciell inriktning på arterioscleros sedan 1979. Vad han säger bör ha en viss tyngd. För närvarande är forskningen inriktat på relationen mellan nutrition, insulinets verkning, energibalans och kroppsviktsreglering med experiment både på djur och människor
Gaynor Bussell är den andra experten som tillfrågas. Hon är dietist och talesperson för British Dietetic Association samt författarinna till en bok om kvinnors hälsa polycystiskt ovarialt syndrom. I mina ögon ett inte lika starkt kort men jag känner till för litet. Som talesperson för brittiska dietisters förening är hon att betrakta som expert på området kost.
Hon poängterar något klokt. Patienterna var på optimal behandling men drog ändå nytta av detta. Hon träffar många som står på statiner och som säger att de behöver inte bekymra sig för kosten- tabletten fixar detta. Man kan säga att studien besvarar en fråga jag själv fick om min kost och att jag åt statin. Var jag inte rädd för att bli svältfödd på fetter?
På det här sättet kan man gå vidare med de studier man läser om och så småningom kommer ett mönster. Då minskar förvirringen.
Mer från Gaynor Bussell: Man vill inte förstöra sin bil med att köra på ett bränsle som skadar eller en olja som är fel. När det kommer till den egna kroppen är man dock inte lika noga. Då går det bra att smälla i sig ohälsosam mat och dryck och samtidigt undra varför man inte mår bra, saknar energi osv
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar