Det som är bra för hjärtat är bra för hjärnan
I en prospektiv
undersökning avseende fetter i maten och risk för
kranskärlssjukdom ( beroende på förkalkning och trånghet i kärlen
till hjärtmusklerna) gjord på material från Nurses' Health Study
omfattande 80082 kvinnor i åldrarna 34-59 år fann man ett samband
mellan kvoten fleromättade fetter / och mättade fetter. Ju högre
kvoten var desto lägre risk för hjärtsjukdom. Om kvoten var 0.2
dvs fem gånger så mycket mättade fetter som fleromättade sattes
den relativa risken för hjärtsjukdom till 1.0
Hade man mer fleromättade fetter i
maten så att kvoten blev 0.5 dvs det var bara dubbelt så mycket
mättade fetter i maten minskade den relativa risken för
hjärtsjukdom.
När järnridån föll fick man
möjlighet att studera detta i en sorts stort mänskligt experiment.
Här
kan man läsa om detta. I Polen hade mejerivaror och liknande
subventionerats under kommunismen med påföljden att man åt och
drack mycket mejerivaror och hade ett stort intag av mättade fetter.
Kommunismen ledde till att detta togs bort och man började mer och
mer äta margariner, ta matoljor- men observera utan partiellt
härdade fetter ( transfetter). Man har därefter i två omgångar
studerat dödligheten i kranskärlssjukdom och den har minskat även
då man kontrollerar för rökning, motion och liknande.
På denna
bild ser man resultaten av båda studierna. Här visade
ovetenskapliga bild kan ses som en guidning till bilden.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar