Farfar, farmor, morfar och mormor hade
samtliga demenssjukdomar liksom mamma och pappa. När Neal Barnard (
läkare och forskare inom bl a nutrition och dessutom den som
startade organisationen Physicians committee for responsible
medicine, en organsisation som arbetar för etisk forskning och som
vill hitta alternativ till användande av djur i forskningen) skriver
en bok betitlad -Kraft mat för hjärnan- POWER FOOD FOR THE BRAIN märker man att ämnet ligger honom varmt
om hjärtat. Han är angelägen om att för egen del
slippa drabbas av demenssjukdom efter att ha sett sina
anförvanters tragiska utveckling. Man kan tänka sig att detta är
bakgrunden till att han skrivit boken. Barnard är betydligt yngre än
jag och jag lär inte få uppleva om han lyckas att förebygga demens
och Alzheimer. Men en hel del forskning talar för det.
Barnard skriver bra och boken är
lättläst trots att den är tätt packad med olika information och
fakta. Jag har tidigare lyssnat till Barnard's youtube föreläsningar
av vilka en del är ganska roliga. Han är en god informatör. Han
förespråkar kost från växtriket och äter i stort sett inget från
djurriket. Han har forskning bakom vad han säger men påpekar vid
flera tillfällen att forskningen inte alltid är framme vid vad
han själv tror och förespråkar.
KOSTEN
Vad Barnard förespråkar är mat från växtriket. Han förespråkar också att man bör
välja nyttiga fetter av vilket han främst menar omega-3 men då
från växtriket. Av vilket det finns massor. Han påpekar också att
det finns en begränsning i att människan inte är speciellt
effektiv i att överföra omega -3 från växtriket (ALA) till EPA
och DHA som är viktiga för hjärnan; det finns en konkurrens om
enzymen som utför detta från omega-6. Enligt Barnard är det
viktigt att hålla ned intaget av omega-6 för att bevara en bra balans omega 3/omega 6..
Han anser att transfetter är skadliga
fetter vilket väl alla håller med om men visar också på forskning
som säger att ju högre halt man äter av mättade fetter ökar
risken för Alzheimer. Han visar på forskning från Loma Linda
University som säger att de som ej äter kött har minskad risk för
Alzheimer sjukdom och de
som åt mest mättade fetter hade ökad risk för Alzheimers sjukdom
medan enkelomättade fetter tydde på minskad risk. Vid Rush
Institute for Healthy Aging finns liknande forskningsfynd. De som
åt mindre mättade fetter per dag hade betydligt lägre risk att
drabbas av Alzheimers sjukdom än de som åt mer.
VITAMINERNA
Barnard skriveratt man bör se över
sitt intag av vitaminer. De som är viktiga antioxidanter är vitamin
E samt folsyra, B6 och B12. De tre första kan man få i kosten men
det gäller att se till att man äter sådant som innehåller dem.
B12 bör man äta som tillskott.
METALLERNA
Man skall oxå vara noga med att inte
få för mycket mycket metaller ( och inte för litet heller
givetvis av de som behövs).Det är då framförallt järn, koppar, zink och
aluminium han avser. De tre första är nödvändiga för oss men
Neal Barnard menar att ofta får vi för höga halter av det. Han
säger till exempel att många äter multivitaminer som innehåller
järn, koppar och zink trots att man får tillräckligt genom den
kost man äter och löper risk att få för höga nivåer.
Beträffande aluminium är inte detta något nödvändigt för oss
men vi får det ändå i oss bland annat genom mediciner- inte minst
genom medel som skall minska symtom av magbesvär och sura
uppstötningar.
KOGNITIV TRÄNING
Ett tredje fält han talar om är
kognitiv träning. Det finns en hel del att göra där säger han. Ju
mer förbindelser man har i hjärnan mellan olika nervceller desto
bättre- man har mer att ta av om tillbakabildningen sätter igång.
Med förbindelser menar han synapser, som bland annat bildas då man
lägger något i långtidsminnet. De som kan två språk har större
antal synapser, de som kan tre språk har fler än då osv. Han talar
också om träningstekniker för minnet.
FYSISK TRÄNING
Ett fjärde område är fysisk träning
där han beskriver forskning som visar att fysisk träning är
välgörande för den kognitiva förmågan.
Dr Oz intervjuar Barnard
om att förebygga Alzheimer. Där berättar han om sin familj
och om varför detta är så angeläget för honom. Han berättar om
varför han helt lagt om sin kost från den han åt i sin
ranchägarfamilje där grönsakerna var ganska sparsamt förekommande
men rött kött desto vanligare.
Han berättar också om att han inte
äter fisk utan har en helt vegetabilisk kost. Lite löpsedelinformation är det över en del av programmet men man får se det med ett kritiskt sinne.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar