Fettdebatten
i DN
har haft en avslutande kommentar. Jag har försökt göra en
sammanfattning av vad man funnit i de senaste årens studier om
fetter. Det är inte helt entydigt. Det framkommer också något som
jag tror är viktigt att det är inte ett eller flera enskilda ämnen
det gäller utan snarare hur en diet ser ut i sin helhet, ja hela
livsstilen.
I
SVD
skriver man att stenålderskosten är den rätta-
stenåldermänskorna hade inga moderna sjukdomar säger man- men om
inte jag missminner mig har man hittat arterioscleros ( förkalkningar
i kärl) hos stenåldersmänskor.
Här
en sammanfattning av de studier avseende nuvarande diskussion om
fetter. Som ni ser är de inte entydiga avseende resultaten.
- En metaanalys av Skeaff och Miller
ntag
av totalfett hade inget samband med död i hjärtsjukdom
eller hjärt-kärlhändelser.
Intag
av transfetter hade starkt samband med död i hjärtsjukdom
och hjärt-kärlhändelser.
Intag
av mättade fetter hade inget samband med död i hjärtsjukdom
eller hjärt-kärlhändelser.
Enkelomättade
fetter hade inget samband med död i hjärtsjukdom eller
hjärt-kärlhändelser.
Intag
av fleromättade fetter hade ett starkt samband med död i
hjärtsjukdom men inte med hjärt-kärlhändelser, samtidigt som 5%
ökning av samma fleromättade fetter ledde till en signifikant
minskning av kärlhändelser men inte hjärtdöd. ( Ett lite
konfunderande resultat som säger lite om svårigheterna med det
här).
Intag
av omega-3 från fisk var starkt associerat med minskad
hjärtdöd men inte med hjärt-kärlhändelser. I diskussionen
skriver man bl a att den totala evidensen från kohortstudier
konsistent visar att högt intag av omega-3 el konsumtion av fisk är
associerat med lägre risk av fatala och icke fatala
hjärt-kärlhändelser. Randomiserade kontrollerade studier är mer
svårtolkade och motsägelsefulla. Man säger också att det finns en
stor skillnad mellan kohortstudier (17 år) där undersökningstiden
är mycket längre än i randomiserade studier.( två år).
- En sammanslagen analys av 11 kohortstudier av fett i dieten och kranskärlssjukdom Major types of dietary fat and risk of coronary heart disease: a pooled analysis of 11 cohort studies. presenterades för expertbedömning och publicerades i maj 2009 [Jakobsen et al., 2009].
Denna analys avsåg 344
696 personer under 4-10 år.
Mättade fetter och
fleromättade fetter:
Man fann att med ett 5%
lägre intag av mättade fetter och åtföljande högre intag av
fleromättade fetter var det ett signifikant inverst samband mellan
PUFA och risk för ” hjärt-kärlhändelser”,dvs fleromättade
fetter som ersatte mättade fetter minskade risken för
”hjärt-kärlhändelser”.
.
Mättade fetter och
kolhydrater
Med
ett 5% minskat intag av mättade fetter och ett åtföljande högre
energiintag från kolhydrater fanns det ett svagt samband mellan
kolhydrater och ”hjärt-kärlhändelser”
Enkelomättade fetter
För
enkelomättade fetter fann man inga samband- det var neutralt till
hjärt-kärlhändelser.
- En studie som ofta hänvisas till är denna av Mente med flera:
557 cohortstudier och 94
randomiserade kontrollerade studier medtogs i översynen av totalt
5705 artiklar. De övriga uppfylld inte undersökarnas krav på
studierna.
Sammanfattningsvis : ( här
skall studierna uppfylla visst antal krav och delas efter hur många
krav som uppfylls i stark evidens, moderat samt otillräckligt stöd
eller evidens)
faktorer avseende hjärt
och kärlsjukdom
Stark evidens för
skydd: grönsaker, nötter, enkelomättat fett ( olivolja mm)
medelhavsmönster samt ett ”prudent=eftertänksamt” mönster
faktorer som skadar:
transfetter, högt glykemiskt index el load (ex morötter har högt
GI men lågt load) och ett västvärldsmönster.
Av diet mönster
har bara medelhavsdiet studerats i randomiserade kontrollerade
studier och konstaterats ha samband med hjärt och kärlsjukdom.
Man
fann också måttligt stöd för kausalt samband mellan intag av
fisk, omega-3 från havet, fullkorn, vitamin E och C i dieten och
betakaroten, alkohol, frukt och fiber.
Otillräckligt
evidens för tillskott av vitamin E och C, mättade fetter och
fleromättade fetter ( med undantag omega-3 från havet), totalfett,
linolensyra, kött, ägg och mjölk.
En
slutsats författarna Mente el al drar är att man bör studera
diet och matmönster totalt om man vill studera utfallet avseende
hjärt och kärlsjukdom snarare än enskilda faktorer.
Mättat
fett
är inte associerat med stroke eller hjärtsjukdom
- Hooper et al 2012 Reduced or modified dietary fat for preventing cardiovascular disease.
En
metastudie baserad på randomiserade kontrollerade studier. 65508
deltagare.
Genom
att ändra intaget av mättat fett genom minska eller
modifiera mättade fettintaget kan minska hjärt och kärlsjukdomar
med 14 procent. Minst två års
ändring. Att ersätta med stärkelse gav ingen minskad risk. Idealt
fleromättat fett är oklart.
- Mozaffarian
et al 2010 gjorde en metastudie av undersökningar där man
bytt ut mättade fetter mot mättade:
Effects
on Coronary Heart Disease of Increasing Polyunsaturated Fat in Place
of Saturated Fat: A Systematic Review and Meta-Analysis of
Randomized Controlled Trials
.En
metastudie över åtta umdersökningar med totalt 13614 personer där
man undersökte personer som utbytte mättade fett mot
fleromättade. Man fann en 10
procentig minskning av risk för hjärtsjukdom för varje 5procentig
ökning av energi från fleromättade fetter i stället för mättade.
Man fann också att ju längre tid interventionen med utbyte av
mättade fetter mot fleromättade pågått-desto större effekt.
DeOliviera
Otto m fl bl annat ovanstående Mozaffarian publicerade 2012 en
studie där man undersökte om olika typer av mättade
fetter hade olika effekter på
hjärt-kärlhändelser.
Man
fann att mättade fetter från mjölkprodukter medförde minskade
risker för hjärt-kärlhändelser medan mättade från kött
medförde ökade risker för hjärt-kärlhändelser.
Det
finns inget i det här som får mig att ändra min kost men det visar
att det ännu är långt fram till målet - men en
medelhavsinspirerad kost håller långt.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar