Om hälsa och tarmens bakterieflora
Forskaren Dan Littmans grupp vid New
York University har i en studie funnit att personer som nyligen
insjuknat i reumatoid artrit (RA) har en avvikande mikrobiota.
Forskare
i Göteborg har funnit att patienter som har en viss typ av
bakterier i sin tarm har mindre risk att utveckla stroke. Det gäller
en typ av bakterier som medverkar till att det bildas karotener i
tarmen. Skrev relativt nyligen om olika
aspekter på tarmbakterier ur hälsosynpunkt. Bl annat om att
tarmfloran-tarmmikrobiotan hos barn i en by i Burkina Faso där man
levde på stenåldersåkerbruk skiljde sig avsevärt från
mikrobiotan hos europeiska barn.
Gamla
vänner trängs undan och ersätts av några som kanske inte är
vänner
Forskaren
Graham Rook har skrivit en artikel
om hur bakterierna i vår tarmkanal förändrats i och med att
tiderna förändrats och att detta skulle kunna orsaka att det
uppträder nya sjukdomar, att sjukdomar blir vanligare till exempel
TID ( typ I diabetes) och MS. Tarmbakterierna deltar i och
”utbildar” immunsystemet. De bakterier, som funnits med sedan
Adam och Evas tid i paradiset, har blivit gamla vänner och en sorts
kroppsegna bakterier. Med nyare kostregimer och nya typer av kost (
konserveringsmedel, processad mat mm), hygienförändringar sker en
betydande förändring av tarmfloran- de gamla vännerna blir färre
och ersätts av bakterier som inte är så väl kända av
immunsystemet. Rook är övertygad om att den ökning som skett under
1900-talet av TID och MS inte är en följd av genetisk förändring
utan kan bara förklaras av miljöförändringar och menar att en
sådan skulle kunna vara just den förändring av tarmfloran som
skett- åskådliggjort av undersökningen av barn från Afrika och
Europa.
Kan
tarmbakterier förklara varför köttkonsumtion( rött kött) ökar
risken för förkalkning i ådrorna?
Det
är tidigare känt att tarmbakterier omsätter ämnena kolin och
phosphatidylkolin bildas ämnets trimetylamin( TMA) som sedan
omvandlas ytterligare till ämnen som främjar ateroskleros
(förkalkningar i kärl) dvs trimetylamin-N-oxid. (TMAO). På ett
liknande sätt omvandlar mikrobiotan i tarmarna hos möss L-carnitin
( som är ett trimetylamin som finns rikligt i rött kött) till TMAO
enligt denna
studie och man visade att det bidrog till utveckling av
förkalkning i mössen kärl av typ arterioskleros. Samma forskare
jämförde också ”köttätare” och vegetarianer som intog
L-carnitin
och fann att köttätarna producerade
mer TMAO trots att man alltså åt samma. Man visade också att det
var tarmbakterier som åstadkom detta. Man gav försökspersonerna
antibiotika som slog ut tarmbakteriena och efter detta sjönk
produktionen av TMAO (knappast något bildades). Man tittade också
på patienter som genomgick en utredning avseende hjärta och fann
att L-carnitin halten i plasma förutspådde ökade risker för
hjärt kärlsjukdom och större händelser av typ stroke och infarkt
men bara hos de som samtidigt hade höga TMAO värden. Man drar
slutsatsen att tarmbakterier på det här sättet kan bidra till att
förklara varför man funnit ökad risk för hjärt-kärlsjukdom och
konsumtion av rött kött.
.
Så
var det detta med reumatoid artrit och tarmbakterier.
För
första gången har man kopplat en viss bakterie i tarmen till en
autoimmun sjukdom.
Man
undersökte nyinsjuknade i RA, personer som haft RA länge, personer
med artrit kopplat till psoriasis och friska personer.
Man
fann att de nyinsjuknade i hög procent ( 75) hade förekomst av
bakterien Prevotella
copri
medan de andra grupperna hade betydligt lägre förekomst. De som
hade en hög halt av Prevotella copri hade också lägre förekomst
av bacteroides bakterier som brukar betecknas gynnsamma. Varför de
som haft RA längre inte hade samma höga halt gavs ingen säker
förklaring till man man talade om att den immundämpande
behandlingen kanske minskar immunsystemet aktivitet och påverkar
halten Prevotella copri.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar