Stress och stresshantering

onsdag, maj 06, 2020

Jag är inte realist- jag är optimist




Intervju med Kaj Jörgensen av Karin Glasby och Sune Överhagen. Kaj var yogaledare vid Skandinaviska Klubben i Puerto de la Cruz. Han avled för några år sedan. Intervjun gjordes  åttonde mars 2011.

Bakgrund
 Yoga är inte en gymnastik. Det handlar om tankens kraft. Din tanke är den starkaste kraft som finns, säger Kaj Jörgensen, som leder yogastunderna på Skandinaviska klubbens i Puerto de la Cruz.  Han är närmare 90 än 80 år och  halva den tiden har han utövat yoga.  Kaj är en företagsam dansk som i ungdomen deltog i motståndsrörelsen. Han spelade fotboll och han boxades. Efter att ha utbildat sig till frisör kom han att starta en omfattande verksamhet inom området. Bland annat  hade han  hade frisörsalonger på kryssningsfartyg. Han reste omkring i USA  och samlade  intryck från olika verksamheter som sedan inspirerade till verksamhet i Köpenhamn. Under den tiden fick han smak på Hawaii och tänkte emigrera dit men av praktiska skäl blev det Teneriffa och Puerto de la Cruz i stället.  Puerto och människorna där blev kärlek från första stund och Kaj med familj flyttade dit och startade ny frisörverksamhet. Numera bor Kaj och hustrun där största tiden av året med undantag av sommarmånader i Sverige och Danmark.

Om Yoga
                      I en bok som Kaj lånade ut beskriver man yoga så här: Om man säger att yoga är ett lyckotillstånd som kommer från inre krafter är man inte långt i från sanningen. Yoga är en livsform och man blir aldrig riktigt lycklig om man inte rycker upp det onda med rötterna. Det är ett sätt att leva så fredligt och effektivt som möjligt under alla omständigheter i livet. Men det är också ett sätt att undgå inflammationer, fetma och andra obehagligheter. I yogan är sjukdomsbegreppet utvidgat. Det är inte bara skolmedicinens sjukdomar utan människan har många fler; allt som förstör personlighet, livsglädje och vilja att vara aktiv. I den lånade boken kan man läsa att yoga är trötthetens och utmattningens största fiende.

Man har en psykisk kraft inom sig. Med träning kan den överföras till andra. En yogi, en person som kan yoga, har skaffat sig den förmågan. Absolut avslappning är ett måste för att vara påverkbar.  Där har de olika rörelserna och ställningarna en viktig funktion. Många av de komplicerade ställningar man kan se folk göra är inte yoga utan snarare fakirkonst säger Kaj. Att kunna behärska kroppen är dock viktigt.  Musklernas avslappning och den psykiska avslappningen är intimt förbundna med varandra. Innan man lärt sig att slappna av är man inte mottaglig den psykiska kraften. Det är en träningssak både att träna för att överföra sin psykiska kraft och att vara mottaglig för den psykiska kraften.

Regelbunden träning varje dag med yoga ger resultat, säger Kaj. Om han är mycket upptagen vill han i varje fall försöka att göra andningsövningar dagligen. Att lära sig andas lugnt och kontrollerat är en viktig del i avspänningen samtidigt som det också tränar koncentrationen. En annan övning där han snurrar runt medurs med armarna utsträckt åtsidorna mellan 20 – 30 gånger hör också till de övningar han inte vill missa. Det är viktigt att man inte tävlar i att vara bäst i yoga utan man skall göra övningarna utifrån sig själv. En väl utförd ställning med lillfingret kan fungera bättre än en aldrig så komplicerad ställning där inte sinnelaget är rätt, kan man läsa i den nämnda boken. Yoga skall inte vara en plåga utan en njutning.

När man kommit så långt att man kan föra in tanken in i sin kropp, kan man med tanken påverka olika delar av kroppen, exempelvis smärtförnimmelser i ett knä, en axel. Som exempel kan man ta en yogaövning, där man ligger ned och fixerar en punkt i taket. Det är  i början svårt att bara hålla den fixerad i någon minut. Sedan kan man ta den punkten och föra den till solarplexus och låta den stanna där en stund, varefter den förs längs buken till navel och underlivet. Därefter kan punkten, tanken hoppa till höger axel och långsamt gå nedöver alltmedan man känner sina förnimmelser, tills man når hand och fingrar. Där kan man kan också intala sig att det känns varmt, pulserar och successivt uppleva detta. Man kan scanna av hela kroppen med denna teknik. Om man har ont någonstans kan man föra tanken dit och fokusera känslan där.  Man märker att smärtan så småningom avtar. Med hjälp av en yogi kan man på detta sätt påverkas till att må bättre. När man själv tränat tekniken är det möjligt att göra en del själv.

Yoga botade Kajs magsår.
 Kaj kom i kontakt med yoga för drygt fyrtio år sedan. Det hade varit en turbulent tid med affärsrörelsen, och han fick magsår som enligt röntgen var stor som en dansk tvåkrona. Det bestämdes att han skulle opereras. Då sa en god vän till honom, att han borde ta kontakt med en yogaläkare, och den gode vännen beställde tid åt honom. Yogin hade endast en halvtimme till sitt förfogande. Kaj trodde inte på företeelsen men gick dit och träffade en mycket sympatisk man, som frågade om hans liv och sedan fortsatte yogin att berätta sådant som stämde in på Kajs liv och situation. Därefter talade yogin om avspänning och bad sedan Kaj att föra sin tanke till solarplexus; det ställe där Kaj hade smärtor. Under några minuter arbetade man med avspänning och ”tankeöverföring”. Kaj betalade 100 kronor och fick en tid följande vecka. Yogin sa då han gick, att ”nu kan du spise og dricke lige hvad du vil”. Det gjorde Kaj. Hustrun hade lagat fiskbullar till honom, men Kaj hade köpt med sig engelsk biff med lök och potatis. Han åt det och fick inte ont. Därefter har han aldrig haft det. Hans läkare vägrade att acceptera att han inte skulle opereras, men det gjordes en ny röntgen och man såg inte ett spår av det stora magsåret. Kaj blev så intresserad av yoga att han utbildade för att kunna lära ut yoga och han har också haft kontakter med många sjuka personer som  han hjälpt med avslappningsteknik och ”överföring” av psykisk kraft.

Yoga träning och sjukdom.
Kaj berättar om att han haft kontakt med många patienter med olika sjukdomar, bland annat med multipel skleros. Han berättar om två av dessa. Den ene mannen  hade en svår multipel skleros som gjorde att han  under något år var bunden till rullstol och helt oförmögen att gå. Kaj lärde honom avslappningsteknik och andra övningar och så småningom kom mannen upp ur rullstolen. Han gick fortfarande mycket dåligt men det var ändå en stor skillnad på livet att inte helt vara bunden till rullstolen. Mannen blev inte så beroende av andra och mannens hustru uppskattade detta också. Efter några år avled mannen av hjärtsjukdom. Den andra mannen hade också en multipel skleros som gjorde att han inte kunde gå. Kaj hade regelbundna kontakter med honom och en dag fick han telefon från mannen, som bad honom komma så snabbt som möjligt. När Kaj kom dit fick han se att mannen hade lyckats gå ut på altanen. Gångförmågan satt i under en period, men då man gjorde ett uppehåll i behandlingen på några månader försämrades mannen och blev sedan inte förbättrad igen.
                      Kaj berättar också om en ung kvinna med en handikappande huvudvärk. Då huvudvärken drabbade henne kunde hon inte gå ur sängen. Sannolikt led kvinnan av migrän. Med hjälp av avslappning och yogaövningar försvann patientens besvär. Vid behandlingen användes också något elektroniskt instrument, som förmodligen var TNS eller något liknande. Kaj har inte haft kontakt med denna kvinna igen sedan hon flyttade tillbaka till Danmark från Puerto.
                    
                      Kaj är helt övertygad om att man med sin egen tankekraft kan göra mycket. I slutet av intervjun ber vi honom att markera på en skala mellan 1 och 10 hur optimistiskt eller pessimistisk han upplever sig vara. 10 är maximalt optimistisk och 1 maximalt pessimistisk.  Kaj  pekar omedelbart på  siffran  tio och säger: Jag är inte realist, jag är optimist.

måndag, maj 04, 2020

Aktivering av kroppen i coronatider

Jag är ingen specialist men har erfarenhet av egenträning sedan många år. Följande baserar sig på vad jag lärt mig av och om aktivering av kroppen. Specialist är jag däremot på att veta att just träning är bra för kroppen i lämplig dos.

I covid-19 pandemins spår har följt att många blivit isolerade speciellt om man är 70+ eller tillhör en annan riskgrupp men även för andra som exempelvis blivit  skol- eller arbetsbefriade har livet förändrats. När jag på dagliga  promenaden passerar en grannes gård ser jag att dottern som går på gymnasiet  passar på att  göra gympa i det fria. Hon är klok, nu är gyllene tillfället att börja motionera på ett sätt som man kan fortsätta med även efter krisen

Denna  sorgliga period kan vara tillfället att börja träna i hemmiljö eller  var som helst. Detta har en rad fördelar, till exempel; det är tidsbesparande och kan förhindra att man går i väggen. Har man  mindre barn kan detta vara en stor möjlighet att göra gympa med dem och man får då som bonus kvalitetstid med dem. Dessutom kan träning i hemmiljön eller i det fria  förbättra ekonomin. Allt skall göras på ett sätt som passar just dig själv och detta är ju individuellt. Som sjuk eller frisk, ung eller gammal finns saker du kan göra. 

Punkter man som man skall försöka lägga in i träningen är:
 I .Smidighet- vilket kan innebära att man utför töjningar eller  någon enkel gymnastik. Själv har jag en enkel yogaövning som jag tror härrör från att man iakttog hur kattdjur betedde sig på morgonen. Det är en så kallad "hälsa solen" övning. Jag hittade en kort snutt på youtube som visar ungefär hur det kan se ut.
En  liten varning: om man försöker göra något liknande så se till att inte slå i hakan då man sänker kroppen ner mot golvet.

II. En annan punkt man bör träna är styrka. Ett redskap där kan vara hantlar  men jag har sett att man kan använda plastflaskor med vatten som tyngder mm. Att arbeta med lösa vikter är på ett sätt bättre än i fast appatur eftersom man inte får så bundna rörelser och därigenom förbättras kontrollen i rörelserna, koordinationen och även för balansen är det positivt.

III. En tredje punkt är kondition. Finns en motionscykel är ju det ett utmärkt hjälpmedel men det bästa är ju att göra det utomhus och på det sätt som passar allra bäst för just dig själv. Själv tränar jag genom att cykla eller gå i skogen och jag gör det ej speciellt snabbt men däremot går jag eller cyklar mycket i backar,  vilket ger kondition också. Har man barnen med sig får man anpassa träningen till detta.

IV. Som en fjärde punkt vill jag lägga in vila-återhämtning. Det är bra om man inte snabbt växlar om till ett helt annat moment i sitt liv och tar sig tid att vila en stund efter sin träning. Det är ju  "stressen" man egentligen vill komma i från. Själv brukar jag vila med en sorts meditation efter morgongympan. Den innebär koncentration på en bit av kroppen i taget. Liggande börjar jag med att fokusera en punkt i taket. Sedan försöker jag i tanken placera den punkten i magtrakten. Därifrån flyttas punkten till fötter och därefter  förflyttar jag mig uppåt i kroppen, tills jag kommer till huvudet. Nu  drar jag ett djupt andetag där jag intalar mig att jag fyller först hela  huvudet med luft och sedan successivt hela kroppen ända ned till tårna. Där känner jag efter hur det känns i tår och fötter och säger till mig själv allt är väl.  Sedan klättrar jag uppåt längs kroppen. Är det något ställe som inte känns bra, stannar jag där och fokuserar på det området en liten stund. Sedan fortsätter jag uppåt ända till huvudet och avslutar med att tänka " det kommer att bli en bra dag" eftersom jag nu försöker lära mig spanska säger jag  det numera på spanska alltså ungeför "va a ser un buen día".
Denna meditation tar cirka fem minuter.

lördag, maj 02, 2020

Träning mot inkontinens och urinläckare.

Det är nu ett antal år sedan jag opererades för prostatacancer.  Efteråt har det varit en del problem med urinläckage och jag har fått använda droppskydd. 
Jag har tränat relativt flitigt med att försöka stärka den muskel i bäckenbotten som är den som hindrar urinen från att flöda men haft en begränsad effekt.

Har nu emellertid laddat hem en app i mobilen som heter Tät III och använt den i en och en halv månad nu. Det verkar faktiskt fungera ty jag har blivit bättre. Läs om appen på Tät nu

Inkontinens och urinläckage kan förekomma i flera sammanhang och det finns bl annat vid MS. Själv hade jag trängningar och ofta mycket brått att komma till toa. Detta blev mycket bättre efter operationen,

Det finns en app även för kvinnor med urininkontinens och läckage. Den heter Tät (R). Läs om en studie med denna app här.