Stress och stresshantering

måndag, maj 04, 2020

Aktivering av kroppen i coronatider

Jag är ingen specialist men har erfarenhet av egenträning sedan många år. Följande baserar sig på vad jag lärt mig av och om aktivering av kroppen. Specialist är jag däremot på att veta att just träning är bra för kroppen i lämplig dos.

I covid-19 pandemins spår har följt att många blivit isolerade speciellt om man är 70+ eller tillhör en annan riskgrupp men även för andra som exempelvis blivit  skol- eller arbetsbefriade har livet förändrats. När jag på dagliga  promenaden passerar en grannes gård ser jag att dottern som går på gymnasiet  passar på att  göra gympa i det fria. Hon är klok, nu är gyllene tillfället att börja motionera på ett sätt som man kan fortsätta med även efter krisen

Denna  sorgliga period kan vara tillfället att börja träna i hemmiljö eller  var som helst. Detta har en rad fördelar, till exempel; det är tidsbesparande och kan förhindra att man går i väggen. Har man  mindre barn kan detta vara en stor möjlighet att göra gympa med dem och man får då som bonus kvalitetstid med dem. Dessutom kan träning i hemmiljön eller i det fria  förbättra ekonomin. Allt skall göras på ett sätt som passar just dig själv och detta är ju individuellt. Som sjuk eller frisk, ung eller gammal finns saker du kan göra. 

Punkter man som man skall försöka lägga in i träningen är:
 I .Smidighet- vilket kan innebära att man utför töjningar eller  någon enkel gymnastik. Själv har jag en enkel yogaövning som jag tror härrör från att man iakttog hur kattdjur betedde sig på morgonen. Det är en så kallad "hälsa solen" övning. Jag hittade en kort snutt på youtube som visar ungefär hur det kan se ut.
En  liten varning: om man försöker göra något liknande så se till att inte slå i hakan då man sänker kroppen ner mot golvet.

II. En annan punkt man bör träna är styrka. Ett redskap där kan vara hantlar  men jag har sett att man kan använda plastflaskor med vatten som tyngder mm. Att arbeta med lösa vikter är på ett sätt bättre än i fast appatur eftersom man inte får så bundna rörelser och därigenom förbättras kontrollen i rörelserna, koordinationen och även för balansen är det positivt.

III. En tredje punkt är kondition. Finns en motionscykel är ju det ett utmärkt hjälpmedel men det bästa är ju att göra det utomhus och på det sätt som passar allra bäst för just dig själv. Själv tränar jag genom att cykla eller gå i skogen och jag gör det ej speciellt snabbt men däremot går jag eller cyklar mycket i backar,  vilket ger kondition också. Har man barnen med sig får man anpassa träningen till detta.

IV. Som en fjärde punkt vill jag lägga in vila-återhämtning. Det är bra om man inte snabbt växlar om till ett helt annat moment i sitt liv och tar sig tid att vila en stund efter sin träning. Det är ju  "stressen" man egentligen vill komma i från. Själv brukar jag vila med en sorts meditation efter morgongympan. Den innebär koncentration på en bit av kroppen i taget. Liggande börjar jag med att fokusera en punkt i taket. Sedan försöker jag i tanken placera den punkten i magtrakten. Därifrån flyttas punkten till fötter och därefter  förflyttar jag mig uppåt i kroppen, tills jag kommer till huvudet. Nu  drar jag ett djupt andetag där jag intalar mig att jag fyller först hela  huvudet med luft och sedan successivt hela kroppen ända ned till tårna. Där känner jag efter hur det känns i tår och fötter och säger till mig själv allt är väl.  Sedan klättrar jag uppåt längs kroppen. Är det något ställe som inte känns bra, stannar jag där och fokuserar på det området en liten stund. Sedan fortsätter jag uppåt ända till huvudet och avslutar med att tänka " det kommer att bli en bra dag" eftersom jag nu försöker lära mig spanska säger jag  det numera på spanska alltså ungeför "va a ser un buen día".
Denna meditation tar cirka fem minuter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar