Stress och stresshantering

fredag, oktober 22, 2021

Prostatacancer -- behov av insatser


 Min far, farfar och morfar dog alla tre av prostatacancer. Jag har sett att i deras fall var det ingen trevlig död. Min far dog 1998.

Själv opererades jag för prostatacancer för sex år sedan och uppföljande provtagning har varit bra, men denna typ av cancer är en lömsk sjukdom och kan mycket väl dyka upp igen. Det kan man aldrig veta och det vanligaste är  att det går bra, men en fjärdedel får återfall.

Vanligaste sättet att diagnosticera prostatacancer är med  blodprovet PSA. Det har varit ett diskuterat prov och är det fortfarande . Det finns inte någon generell provtagning av män som det finns till exempel av bröstcancer. En orsak är att prostatacancer kan se väldigt olika ut och ha olika allvarlighetsgrad. Man har därför ansett att det kan leda till att många opereras i onödan och därigenom fått besvärliga biverkningar som de eljest skulle klara sig utan. Nu finns emellertid bra metoder att skilja de ofarliga formerna från de farliga och  prostataförbundet  driver  en kampanj och  en namninsamling för att det skall ske en allmän screening av män för denna sjukdom,. Prostatacancerär en av de vanligaste  cancersjukdomarn och många dör på grund av den.

Man kan stödja forskningen om prostatacancer genom att
ge  ekonomisk bidrag till forskningen
om prostatacancer till ex. genom att köpa en reflex eller bidra på något annat sätt. 

fredag, juli 30, 2021

 Ytterligare en bok om utmattningssyndrom, av Pia Dellson psykiatriker. En bok som består av ett antal smådikter. Detta gör den lättläst och man skulle nog kunna läsa enstaka dikter per dag om man är inne i ett utmattningssyndrom och genom det få en del insyn i sin situation. Det handlar om hennes egen genomgång av sjukdomen och hur hon kommit genom den och hur det gick till. Jag tror den här boken kan vara mycket bra att läsa för den som är sjuk. Boken heter Väggen



söndag, juni 20, 2021

Den utbrända hjärnforskaren av Hedvig Söderlund.

 


Nu är boken Den utbrända hjärnforskaren av Hedvig Söderlund läst. Jag måste säga att jag känner igen det mesta för att inte säga allt speciellt vad beträffar hur utmattningssyndrom utvecklas, symtom och liknande. Beträffande behandling och terapi vet man mer nu än när jag slutade att arbeta.

Min erfarenhet av hjärntrötthet är dels personlig och dels i arbetet som företagsläkare. Min egen hjärntrötthet visade sig så småningom bero på en helt annan orsak men symtomen var i mycket lika. Som företagsläkare kom jag i kontakt med ett rätt stort antal personer med utmattningssyndrom. Och vad hjärnforskaren Hedvig Söderlund skriver om tillståndet känner jag väl igen.
Hon går igenom vad som händer i hjärnan när sjukdomen utvecklas och fokuserar kanske ännu mer på vad som i den psykosociala miljön ( totalt) bidrar till tillståndet. Hon pekar på att utmattningssyndromet drabbar till stor del kvinnor. Enligt min erfarenhet var minst 9 av 10 patienter med sjukdomen kvinnor. Det är därför inte så konstigt att hon får igenom ojämställhet grundligt och pekar på den som en högst trolig bidragande orsak. Hon skriver om att kvinnor efter arbetet reagerar annorlunda än män vad avser insöndring av stresshormon ( kortisol). Kvinnor kortisolnivåer ökar då de kommer hem från jobbet medan mäns tenderar att sjunka. Detta har varit känt sedan urminnes tider- åtminstone sedan jag gick företagsläkareutbildningen- men än har fyndet har inte lett till några omvälvande förändringar vad beträffar arbete i hemmet, omhändertagande av barn, åldrande föräldrar etc. Hedvig Söderlund skriver att det behövs strukturella förändringar för att komma åt problemet ojämställdhet.
Hedvig Söderlund går igenom vad som själv hjälpt henne vidare beträffande det egna tillståndet och går igenom saker som sömn, hur motion skall bedrivas vid detta tillstånd, att lära sig leva i nuet med hjälp av mindfulness, meditation och mycket mycket mer.
Således en bok väl värd att läsa inte minst för chefer, politiker och den halva av mänskligheten som inte drabbas i samma utsträckning men en norsk manlig stadsminister har haft sjukdomen och många andra.

måndag, mars 29, 2021

Immunologen professor Shane Crotty vid La Jolla Institute for Immunology, San Diego hjälper till att reda ut aktuella frågor kring Covid-19.

Är ”naturligt” immunförsvar bättre än vaccination

Om man tittar på det allmänt så är svaret nej. Det finns infektioner som sedan man haft dem ger en mycket god immunitet. Om man till exempel haft mässling (morbilli) är man immun. Dock är mässling en sjukdom med mycket allvarliga biverkningar varför man bör vaccineras.  Raka motsatsen gäller humant papillomvirus där genomgången infektion i stort sett inte ger någon immunitet och där vaccination ger 99,9 procent skydd. Ett skydd som senare i livet även kan skydda mot sjukdom och död i cancer. 

Beträffande Covid -19 finns inget rakt svar att ge- det är nämligen olika för olika individer. Immuniteten hos en person som genomgått infektion kan vara 100 gånger bättre än hos en annan person. Det vet man genom de undersökningar som gjorts laboratoriemässigt av personer som genomgått infektionen. En del har rik förekomst av de olika typer av komponenter som finns i immunminnet (antikroppar med flera). Hos andra är förekomsten betydligt sparsammare.  Därför skall man fortsätta att skydda sig även efter genomgången infektion och man skall också vaccinera sig. Den som vaccinerar sig efter en genomgången infektion får ett superförsvar som även tycks skydda mycket stort mot de mutationer som betraktas som allvarligast.

Genomgången covid-19 infektion och immunförsvar:För att studera detta har man gjort två typer av undersökningar 1) man har dels följt personer som genomgått infektionen och sett om det inträffat återinfektioner. 2) man  studerat blodprov från de som genomgått infektionen och sett hur deras immunminne av infektionen ser ut.

1 Beträffande återinsjuknande är det en stor del som inte återinsjuknar. Man har sett att skyddet tycks vara ganska stabilt upp till sex månader( har inte data för mycket längre tid) men avtar ehuru långsamt. Med stigande ålder s ökar risken att återinsjukna speciellt efter 65 års ålder. Där kan uppemot 50 procent återinsjukna enligt en stor dansk studie. Man bör här inte räkna med så kallad naturlig immunitet efter infektion.

2)  Laboratorieprover avseende immunminnet ( antikroppar, B-minnesceller och T- minnesceller) tyder på samma sak. Man har ett relativt gott skydd allmänt men det kan variera kraftig som det stod i inledningen kan skillnaden vara mellan ett till hundra gånger.



Vaccination och immunförsvar:Samtliga godkända vaccin ger ett gott försvar mot det ursprungliga viruset och det tycks vara ett ganska stabilt och långvarigt försvar vad man sett hittills. Dock ser det lite annorlunda ut beträffande mutationerna. För den så kallade engelska mutationen skyddar de godkända vaccinen gott, men det blir mer komplicerat när man kommer till den s
ydafrikanska varianten. Där har man i Sydafrika funnit att Astra-Zeneca vaccinet ej ger ett bra skydd mot denna mutation vad gäller sjukdomar som inte kräver sjukhusvård men däremot så tycks de ha en skyddande inverkan mot så allvarliga sjukdomar. Emellertid kan ju även icke sjukhuskrävande tillstånd
  vara ganska allvarliga och kan också ge följdverkningar.  Beträffande Phizer och Moderna säger professor Crotty att man egentligen inte har tillräcklig data  avseende dessa vacciner.   För Johnson & Johnson  och Novavax har man däremot funnit en skyddande effekt dock är den mindre än för den engelska mutation och det ursprungliga viruset.

Beträffande vacciner så håller de olika företagen på att förfina och utveckla sina vacciner så att de även skall bli lika effektiva även mot den sydafrikanska varianten och evt. nyare. Tekniken finns så det kommer sådana kanske redan till hösten. ( Man har ju hållit på länge med detta) Så det blir nog en  boosterdos av vaccinet efter den första omgången.

onsdag, mars 17, 2021

Vikten och autoimmuna sjukdomar. Om hormonet Leptin.

 


Den argentinske forskaren Jorge Correale  har undersökt hur övervikt och fetma kan inverka på MS. Han berättade om detta vid den virtuella konferensen ACTRIMS  ( amerikanska neurologers sammanslutning har årliga sådana konferenser som förkortas ACTRIMS) Det finns numera flera undersökningar som har klart tyder på att övervikt och fetma är en riskfaktor för MS Han har undersökt hormonet leptin, som produceras i fettvävnaden och som har en viktig funktion i att tala om för hjärnan när det behövs mer energi, när vi skall känna hunger. Men det har visat sig att leptin också påverkar vårt immunsystem. 

Man har funnit att leptin i blodet vanligen är förhöjt hos personer som lider av fetma. Kan det finnas en förklaring av sambandet fetma och MS där? Hur påverkar leptin immunsystemet?

Correale och han kollegor tittade på två immunceller 1) effektor-T celler och 2)Treg celler och hur leptin påverkade dessa.

De två cellerna kan sägas ha motsatta funktioner i immunförsvaret.

 

 Effektor T-celler  är främjande av inflammation. Om man drabbas av en infektion  är meningen med inflammationen att infekterade celler skall angripas  och förstås även det virus eller den organism som orsakar infektionen. Observera att infektion och inflammation är två olika saker. Infektion är att något i kroppen blivit angripen av en mikroorganism medan inflammation ingår i bekämpandet av mikroorganismen och infektionen. Effektor T-celler medverkar till att effektivisera inflammationen.

Tregceller har således motsatt funktion. De minskar inflammation, verkar för att den skall ta slut.

Den inflammation man talar om här är inte en infektion utan det är en autoimmun reaktion, vilket innebär att immunförsvaret angriper sin egen vävnad och i fallet med MS gäller att det är myelinskidan som angrips. Det som skall försvara oss har på något sätt blivit felprogrammerat så att vissa immunceller uppfattar den egna vävnaden som farlig.

Jorge Correale gjorde en kontrollerad studie av I) 309 människor som hade skovförlöpande MS och II) en kontrollgrupp med 322 personer utan MS som förutom sjukdomen var lika avseende kön, ålder och andra faktorer.

Man delade in grupperna i enlighet med deras BMI  med a) normalvikt BMI 18-24,9 b) övervikt BMI 25-29,9 och c)  fetma BMI 30 och över. Formeln för BMI är kroppsvikten i kg delad med kroppslängden i meter i kvadrat (kg/m2). Man kan finna många sidor på nätet där man kan räkna ut sitt värde. BMI är ett sätt att uppskatta mängden kroppsfett en person har.

 

Man fann följande:

Människor med övervikt vid femton års ålder hade dubbelt så stor risk att få MS och de som hade BMI över 30 vid 20 års ålder hade fyra gånger ökad risk enligt forskarnas analyser.

Man fann också att leptin tenderade att öka med högre BMI, vilket varit känt sedan tidigare.

Människor med fetma hade vanligen högre halter av signalsubstanser i immunförsvaret som driver på inflammationer. Signalsubstanserna var med andra ord proinflammatoriska. Även detta känt sedan tidigare.

Därefter kom man till immuncellerna: de proinflammatoriska  effektor-T cellerna och de inflammationsdämpande Treg cellerna.

När båda dessa celler blivit aktiverade  ökades deras uttryck av leptinreceptorer med andra ord leptinet var i större verksamhet. Dess verkan kommer igång i samband med att det binds till bindningställen på cellväggarna som kallas receptorer.

Man gjorde experiment med celler och behandlade effektor – Tceller med leptin,  vilket medförde att antalet effektor-T celler ökade. De celler som ökade inflammation blev således flera..Däremot om man behandlade T reg celler med leptin så minskades deras förmåga att tillväxa i antal. De celler som dämpade inflammation minskade alltså av leptin. Ponera nu att inflammationen inte handlar om en infektion av en mikroorganism utan är en inflammation där kroppen  angrips av egna immunförsvaret, då  är det här med ökad mängd leptin som finns vid övervikt och fetma mindre lyckat.


Det pågår för närvande studier om läkning av skador vid MS med diabetesmedlet Metformin. Detta medel har en effekt som jag såg beskrivas som en fasteliknande effekt. Tanken är att medlet skall medverka till att  de celler som tillverkar myelin skall stimuleras att laga nytt myelin och laga skador.

De första studierna har varit lovande avseende detta medel och det pågår fn rekrytering till större studier. Se mera

Källa MS News

måndag, mars 15, 2021

Inför eventuell vaccination


Jag har tittat litet närmare på Covid 19 vaccination och att ha MS-diagnos. Tidpunkten för vaccination rycker ju närmare. Det finns en myckenhet information på nätet och för den som har en sjukdom som vederbörande undrar över i samband med vaccination så finns det information att få på svenska. Googla på den sjukdom du undrar över och Covid 19 vaccination så får du nog ett svar.
Det har nyligen varit en stor kongress om MS på nätet ( ACTRIMS)- det vill säga man samlades inte utan föreläsningarna hölls på nätet. Där talade man om den aktuella frågan.
Först vilka med MS tycks få allvarligare grad av sjukdomen och där var det precis som för alla andra- dvs högre ålder är en ökad risk.
Den andra riskfaktorn tycks vara hur pass begränsad rörlighet man har. Beträffande första punkten ligger jag ju inte så bra till och beträffande den andra så ligger jag bättre till.
En av experterna som talade var Amit Bar Or vid Pennsylvania University. Han fick följande frågor:
1. Är vaccinen säkra ( underförstått om man har MS) : Svar ja de är säkra.
2. Är vaccinen säkra om man står på medel som påverkar immunsystemen: Svar ja de är säkra.
Amit Bar Or sa att detta är vaccin som inte är levande, dvs de innehåller inte virus som kan föröka sig i kroppen. Sådana vaccin bör man inte ta om man står på immunpåverkande mediciner.
Hur effektiva är Covid 19 vaccinen för de som har MS. Svar: Samma effektivitet som för alla andra, men om man står på immunpåverkande medel kan effektivitet möjligen vara lite lägre.
Står man på medel som påverkar B celler- dvs de celler som producerar plasmaceller som i sin tur producerar antikroppar kan detta vara troligt. Sådana medel är Rituximab och Ocrelizumab. Där kan man diskutera med sin läkare för att optimera tidpunkten för vaccination.
Liknande information för för andra sjukdomar på nätet, till exempel om man har reumatisk sjukdom.

Ingen fotobeskrivning tillgänglig.
Gilla
Kommentera
Dela

 

onsdag, mars 10, 2021

Hur träning förbättrar vårt immunförsvar, här om träning, åldrande och påverkan av vårt motstånd mot sjukdomar

 

 I Corona- tider har vi haft nytta av våra promenader


Träning och påverkan på immunförsvaret har undersökts ur många aspekter och Roger Seheult  gjorde mig idag uppmärksam på en sammanfattande studie om forskning i detta ämne, The compelling link between physical activity and the body's defense system ( Den övertygande  länken mellan fysisk aktivitet och kroppens försvarssystem).  Man talar om många sakerr  men här är lite för äldre.

 När man blir äldre blir kroppens immunförsvar mindre effektivt vilket bland annat visar sig i att våra reaktioner på vaccinationer blir svagare. Just detta kan låta positivt och är det i vissa delar. Att få en feber på kanske mer än  40 grader Celsius är kanske inte så lyckat om man är bräcklig, men i stort är ett effektivt immunförsvar bra.


.Man har i studier jämfört hur faktorer i immunförsvaret hos äldre som inte är speciellt fysiskt aktiva  och hos äldre som regelbundet utövar fysisk träning och funnit följande: 

1 Fysisk tränade äldre hade större immunsvar på vaccination

2 Mindre antal av T-celler som var lågfungerande.T-celler är vita blodkroppar som är viktiga i immunförsvaret.

3 Ökad förmåga att producera  aktiva T-celler

4 Lägre antal av inflammatoriska cytokiner , det vill säga signalsubstanser i blodet som skapar inflammation.

5 Ökad aktivitet av  neutrofila celler som är fagocyterande, dvs immunceller som kan angripa celler i kroppen som är angripna av infektion eller inflammation eller på annat sätt inte friska.

6 Bakteriella angrepp leder till mindre inflammation, man blir mindre infekterad.

7 Ökad aktivitet av NK cellernas cytotoxiska aktivitet-  detta är celler som angriper infekterade celler  och dödar dem. Finns med tidigt i immunförsvaret om man exempelvis blir infekterad av Corona virus.

8 Längre telomerer i de vita blodkropparna. Telomerer är de yttersta ändarna på våra kromosomer. Längre telomerer betyder i detta fall att de vita blodkropparna förblir yngre med träning.

Med andra ord lämplig fysisk träning är bra för äldre.

Källa se Sök på studiens namn se ovan plus författarna Nieman och Wentz

Thank You DR Roger Seheult for your good and interesting teachings in many medical issues on Youtube and Medcram.

söndag, mars 07, 2021

Humbug studien bakom en del av vaccinmotståndet. Många i Stockholms demonstrationen den femte mars 2021 är vaccinmotståndare

 

Såg en video från demonstration för frihet mot coronarestriktioner men också mot vacciner. En talare jag såg var en man som talade engelska och som var läkare. Jag vet inte vem det var. men jag kom att tänka på vaccinmotståndarnas överstepräst Dr Andrew Wakefield. 


Denne Wakefield gjorde en undersökning  av tolv barn och fann en samband mellan trippelvaccinet mot mässling, röda hund, påssjuka och sjukdomen regressiv autism samt tarminflammation. Han med flera publicerade artikeln i välkända tidskriften Lancet 28 februari 1998. 

I artikeln beskrev man sambandet mellan trippelvaccinet och autism samt tarmsjukdom. Denna artikel medförde en enorm rädsla för vaccin, inte så konstigt, och många ville inte vaccinera sina barn, med påföljden att nu mässling börjar förekomma i stort antal med hjärninflammationer och ibland dödsfall som följd. Röda hund och påssjuka har också allvarliga biverkningar.  Att artikeln och Wakefields  studie var ett falsarium har fått mycket mindre uppmärksamhet.

Emellertid artikeln är numera tillbakadragen från Lancet. Wakefield har inte längre kvar rätten att arbeta som läkare men reser omkring och presenterar sina falska fynd för stor publik. Journalisten Brian Deer som gjorde den undersökande journalistiken om detta skrev en artikel i British Medical Journal  med överskriften som kan översättas: Hur man fixade till anklagelsen om trippelvaccinet. (Howthe case against the MMR vaccine was fixed.

I Wakefields artikel beskrevs 12 fall med barn som hade ett nytt syndrom bestående av  tarmsjukdom och regressiv autism där man förknippade  med  trippelvaccinet[sö1] . Innan vi går vidare är det viktigt att veta vad regressiv autism är. Man tror att de flesta fall av autism finns med från begynnelsen.  Med regressiv autism  menar man att sjukdomen kommit hos ett tidigare till synes friskt barn. I den här artikeln menar man att autismen kommit efter trippelvaccinet.

Brian Deer fann att tre av de tolv barnen inte hade autism alls. Bara ett barn hade den autism som kallas regressiv autism.

Wakefield skriver i artikeln  att  alla tolv barnen var tidigare normala  men det visade sig att hos fem fanns det väldokumenterade fynd som visade på utvecklingsstörningar.

En del av barnen rapporterades i forskningstudien att  de fått sina första avvikande symtom inom några dagar efter vaccinationen men Brian Deer fann dokumentation som visade att de kommit månader efteråt, och att denna dokumentation fanns i Wakefields data men  man ändrade sedan på det ( för att det skulle passa in).

I nio fall ändrades vad man funnit i undersökningarna av barnens tarm från i stort sett normal eller nästan normal tarmflora till diagnosen icke specifik colit ( tarminflammation).

I artikeln rapporterades att föräldrarna till åtta barn skyllde på trippelvccinet men i själva verket var det elva familjer som beskyllde vaccinet. Deer skriver att  genom att utesluta dessa tre blev det lättare att skapa en tidsperiod på cirka 14 dagar mellan vaccinationen och första symtom.

Patienterna var rekryterade av anti vaccin rörelsen och  också beställd och betald  inför planerad rättsprocess mot vaccintillverkaren.

 

Källa Lancet Wakefields tillbakadragna studie

Källa BMJ Sök via orden  How the case against MMR vaccine was fixed, BMI  eller klicka på länk ovan,


 [sö1]

torsdag, mars 04, 2021

Post covid 19 Ett viktigt skäl till vaccination.

 

Post covid 19 

Ett viktigt skäl till vaccination.

Idag på myndigheternas  presskonferens om Covid 19 meddelades att från och med nu kommer man att ge Astra-Zenica vaccinet även till äldre än 65. Det har nu rapporterats två undersökningar en från England och en från Skottland, som visar att de skyddar minst lika bra som de övriga två godkända  vaccinerna. ( Moderna och Phizer). Observera att varför man varit tveksam är att i det underlag som fanns för godkännande tyckte inte EU:s myndighet att det inte var tillräckligt många personer som varit med i undersökningen.

Idag informerade Socialstyrelsen en del om Post Covid 19, inte så att man gav mycket upplysningar om vård och men betonade att det fanns  tillstånd som har gett liknande symtom och att det fanns en hel del erfarenhet om detta. Man efterlyste nu forskning och erfarenheter.

 

Med Post Covid 19 menar man inte det tillstånd som kan komma 5-20 dagar efter insjuknandet och som ger så svår påverkan att man behöver sjukhusvård och / eller IVA-vård. Det är ju inte speciellt konstigt att man får följder efter att ha  varit sängliggande en längre period eller till och med varit länge i respirator. Nej, Post Covid 19 är det tillstånd som kan komma i efterförloppet oavsett om man varit svårt sjuk eller inte. Post  betyder EFTER och det är inte helt ovanligt att det efter infektioner kan följa en hel del olika symtom som trötthet, svaghet, ledvärk, magbesvär, sömnrubbningar, koncentrationssvårigheter. Det är inte det vanliga men det förekommer och bakgrunden till en sådan utveckling är oklar i många fall.

En av mina fastrar insjuknade som 16-åring i encephalitis lethargica vilket gjorde att hon låg i coma en längre period och man trodde inte att hon skulle överleva. Men det gjorde hon. Efter tillfrisknandet som tog länge blev hon en ganska vanlig men ärtig ung tjej som var mycket modeintresserad och efter henne har jag funnit mängder att teckningar och mönster till kläder och sannolikt  ville hon bli modetecknerska. Så blev det inte. Efter några år började hon få en hel del symtom med tics och liknande men även psykisk problematik med hallucinationer och tvångsrörelser. Detta var en sjukdom som fanns på 20-talet framförallt men som sedan försvunnit, men många av de som liksom min faster överlevde fick svåra sensymtom. De flesta fick Parkinsonliknande tillstånd. Neurologen Oliver Sachs gjorde dessa människor som ofta varit glömda på institution kända genom sin film Awakenings

 

Ett annat känt tillstånd är Guillain- Barré som också är ett följdtillstånd efter infektioner. Det yttrar sig i att man får förlamningar som börjar perifert i kroppen i fötter och sedan kan smyga sig uppåt. Det kan bli mycket allvarligt då det kan förlama andningsmuskulaturen men idag finns ju effektiv behandling för detta men tidigare dog man då. Sjukdomen går tillbaka men kan efterlämna resttillstånd.

 

Det är alltså inte på något sätt ovanligt att det kan uppstår följder efter infektioner. Avseende Post-covid 19 har man sett att en del fall är ganska snart övergående men det finns också fall där symtomen sitter i sedan flera- många månader. Det är därför viktigt att forskning kommer tillstånd men också att man tar patienterna på allvar.  Det har bildats självhjälpsgrupper med patienter som dels försöker stödja varandra men också verka för att samla in erfarenhet.

Här är ett antal av de vanligaste symtomen vid Post Covid 19.

Fatigue ( trötthet som ej går över av vila)

Yrsel

Värk och smärtor i muskler och leder

Huvudvärk

Man upplever sig kortandad och har problem med andningen

Koncentrationssvårigheter

Minnesstörningar

Sömnsvårigheter

Ångest

Svårighet att vara aktiv och träna ( En del får hjärtklappning vid försök att vara aktiv)

 

Det är alltså inte bara att Covid 19 är en dödlig sjukdom. Det finns också otrevliga följdverkning som förhoppningsvis är övergående men otrevliga så länge de pågår.

Viktigt skäl till vaccination.

 

 

 

 

tisdag, februari 23, 2021

Om mutationer av Coronaviruset

 


Den  tionde januari 2020 kunde man bestämma arvsmassan av det nya coronaviruset.

Metoden att göra det kallas sekvensering.  Och sedan började det komma nya varianter av viruset genom mutationer. Mutation sker mycket ofta och de flesta märks inte, har ingen betydelse. Mutationer leder till förändringar i arvsmassan. Det kan leda till att en gen ( som är den del av arvsmassan som är ansvarig för bildandet av ett speciellt protein) förändras och inte lägre kan producera ett protein eller kanske det bildas ett nytt protein.

Mutationer sker som sagt ofta och till och nu har man kanske funnit mer än 500 000  olika varianter av  den virussekvens man bestämde i Kina den 10 januari förra året. Vad man nu känner till är det tre varianter som man tror kan ha stor betydelse:

-Den engelska varianten

-Den brasilianska varianten

-Den sydafrikanska varianten

1.Dessa har betydelse genom att  de tros sprida viruset snabbare. Det kan man se i England men också i Sverige nu ( Anders Tegnell Folkhälsomyndigheten sade i dag, att om en månad är det troligen den dominerande varianten).

2.En annan oro är att de kan ge allvarligare sjukdom. Det har man inte säkert funnit men möjligheten finns.

3.En tredje oro är att vaccinen inte skall fungera och där har man konstaterat att åtminstone  några inte tycks fungera lika bra. Astra Zenicas vaccin tycks inte skydda lika bra mot den sydafrikanska varianten, däremot tycks det skydda mot att man inte skall bli så allvarligt sjuk att man hamnar på IVA eller avlider.

4.En fjärde oro är att det bland kommande varianter skall finnas sådana förändringar att de nuvarande vaccinen inte fungerar samtidigt så pågår undersökningar och forskning för att kunna vaccinera även mot framtida varianter.


Vad du och jag kan göra:

Vi kan förbygga att sjukdomen sprids dvs hålla oss till restriktionerna och rekommendationerna.

Hålla avstånd ( två meter)

Tvätta händerna

Inte träffa eller skaffa nya bekanta

Använda munskydd el mask på ett klokt sätt. Mask ersätter inte att hålla avstånd. Ser man att det är mycket människor i en affär, på bussen skall man inte sätta på mask och gå in . Man skall avstå. De flesta masker är engångsmasker. De skall inte sättas på och tas av. Tygmasker kan man använda flera gånger men har man satt på dem en gång skall de göras fria från virus innan man sätter på igen. ( till exempel genom att stryka) Tygmasken kan sättas på utanpå det andra skyddet då ger det en bra skyddseffekt har jag läst.

Man har egentligen inte avrått från resor i samband med skolloven nu. Och det är klart bor man separat med familjen och har med sig mat kan man nog göra det på ett säkert sätt speciellt om man inte åker liftar utan bara terrängåkning. Man har i Minnesota undersökt hur de första fallen av den engelska varianten kom dit. Man hade åtta fall  och i sex av dessa fall fanns det flygresor med i bilden. Dels  tre Kalifornien resor och tre resor utomlands. Detta pekar ju starkt på att resor har stor betydelse för att sprida just de nya varianterna av virus. Så kanske borde man avråda mer från resor. Vid jul avrådde man från onödiga resor men det har jag inte a så mycket av nu. Men i morgon kommer ett nytt paket med rekommendation så vi får se


Bild nedan resultat av den kanadensiska undersökning jag refererar till i följande avsnitt


 

Jag hoppas verkligen att man får säker bedömning av om en dos vaccin ger så mycket skydd som uppemot 90 procent som den undersökning av 500 000 israeler visade ( skrev om den tidigare) . Dessutom har man i en kanadensisk genomgång av annat material visat liknande resultat. Det borde till exempel snart komma resultat från Storbritannien som vaccinerat sedan jul och med bara en dos  initialt ( andra dos efter tolv veckor). Om skyddet är så stort redan efter en vaccination borde man vaccinera med längre intervall och skulle på så sätt kunna rädda många människoliv både i Sverige och annorstädes.

Källor

SARS-CoV-2 Variants of Concernin the United States—Challenges and Opportunities  Rochelle Walenski med flera

First Identified Cases of SARS-CoV-2 Variant B.1.1.7 inMinnesota — December 2020–January 2021  Melanie Fireston med flera

fredag, februari 19, 2021

I England har man tagit beslutet att ge första dosen av covidvaccinet och sedan vänta 12 veckor till nästa dos.

 

 Har man gjort rätt?

Det har kommit åtminstone en del av svaret från Israel. Där har man nu vaccinerat cirka hälften av befolkningen och nu finns en studie där man följt upp 500 000 personer som fått vaccin, och noterat för varje dag efteråt hur många fall av Covid  19 som inträffade. Sammanlagt var det över 3000 under de första tre veckorna. Så här fördelade sig siffrorna.

Man noterade under de första åtta dagarna en daglig ökning av antalet covid-19 fall jämfört med hur många det skulle ha varit om man inte vaccinerat.

Dag 8-14  skedde det sedan en daglig minskning och på den fjortonde dagen var det ungefär så många fall som det skulle ha varit om man ej vaccinerat. Men sedan fortsatte antalet fall att minska dagligen och dag 21 hade man nått en effektivitet med 90 procent, dvs antalet fall hade minskat med 90 procent.


Nu frågar sig vän av ordning varför ökade antalet fall de första dagarna och speciellt första veckan. Forskarna tror att det var en ordningsfråga . De som vaccinerats har troligen betraktat sig som immuna från dag O , men så är ju inte fallet. Det tar tid för immunsystemet att bygga upp immuniteten och det blir en platå först efter tre veckor men den platån är hög alltså 90 procent.

OK, gjorde Storbritannien rätt? Forskarna säger att  immunitet sitter kvar åtminstone  nio veckor baserat på andra undersökningar, man hade inte data för längre tid då rapporten skrevs och det är fullt möjligt att immuniteten finns kvar i 12 veckor. Efter infektionen med Covid-19 vet man nu att immuniteten finns kvar i kroppen i åtminstone nio månader ( man har ej data ännu för längre tid).

Ännu så länge kan britterna vara trygga med  att man skjutit fram andra dosen.

 

Källa  ”Estimating the effectiveness of the Pfizer COVID-19 BNT162b2 vaccine after asingle dos”