Stress och stresshantering

Kost och Hälsa

Här kommer vad jag anser om kost. Jag har blivit alltmer övertygad att livsstilsfrågor som kost och motion är värdefullt både för friska och de som har kroniska sjukdomar. Högst sannolikt finns det flera olika alternativa vägar men det finns också gemensamma komponenter i vad som kan vara bra. 
Om man tittar på fetter så tycks alla vara överens om att omega -3 är hälsosamt och möjligen också omega-9 -enkelomättat fett som i olivolja. Därefter kommer stridspunkterna.
Om man tittar på kohydrater tycks också alla vara överens om att snabba kolhydrater  inte är hälsosamma, och de flesta är nog också överens om att kolhydrater i form av fibrer, gröna grönsaker är bra och också grönsaker som tomater och liknande som innehåller viktiga antioxidanter.
Slutligen har man proteinerna. Där  rött kött är något som många ställer frågetecken inför. Men där är det ffa LCHF-are som har en annan åsikt. Annars förefaller det vara så att proteiner från växtriket tycks vara att föredra.
Jag har också funnit att det finns en ganska stor överensstämmelse mellan vad många forskare funnit observationstudier om kost (som till ex. Walter Willett skriver i sin bok Eat, drink and be healthy) och till exempel George Jelinek el Swank rekommenderar vid MS.
Här ett föredrag med Walter Willett.
Ett föredrag med Neal Barnard som talar  bl a om forskningen bakom vegetarisk mat.
 



Bra kost enligt de flesta
också bra kost vid MS/ även vi med MS har ju behov av ett gott hjärta, mindre cancer och mindre med neurodegenerativa sjukdomar.


Fetter:
Omega-3 är nyttigt. Fisk och ev. tillskott
Omega-6 där kan det skilja sig något.
Mättade fetter skall man vara försiktig med.
Konstgjorda transfetter är absolut farliga för hälsan



Kolhydrater
Det finns en bred samsyn om att snabba kolhydrater, dvs sådana som höjer blodsockret snabbt, vilket ger insulininsöndring, som sänker blodsockret och gör att man snabbt blir hungrig igen.
 De långsamma kolhydraterna finns i fullkorn, grönsaker och frukt men där är flertalet överens om att detta är bra kost. Långsamma kolhydrater ger ett stabilt blodsocker och mindre insulinsvängningar och mindre hungerkänslor. Kolhydrater i form av bl a fibrer vilket är viktigt för en bra tarmfunktion och också för att det skall bli en bra bakterieflora i tarmen.
  • Grönsaker.
    • Gröna sådana anses speciellt viktiga med många bra näringsämen.
    • .Även grönsaker som är röda, orange och blå behövs. De olika färgämnena signalerar innehåll av olika vitaminer, mineraler och näringsämnen. Gröna innehåller ofta svavel.

Frukt innehåller vitaminer, mineraler och har ofta rikligt med fiber. Juicer är mindre nyttiga än frukten i sig eftersom fiberinnehållet är mindre. Apelsinjuice tycks öka risken för sjukdomar  eftersom det innehåller mycket snabba kolhyrater ( 1 glas= 12 sockerbitar fick jag lära mig en gång i tiden) medan en apelsin i stället minskar denna risk. Det traditionella glaset apelsinjuice till frukost är alltså ganska onyttigt  och en hälsorisk.

Protein får man från baljväxter, vilt, kyckling, kalkon .Däremot finns i flertalet av de här kosterna inklusive medelhavsdieten att man skall vara försiktig med rött kött, kött från djur som uppfötts på spannmål. Fria djur som lever på att beta till exempel älg, hjortar, rådjur går däremot bra. De innehåller mera fett av typ omega-3 de som uppfötts på spannmål och vistats inomhus mycket. De har i stället mycket mättade fetter. Även LCHF:are rekommenderar det här köttet från "vilt" vilket är lite inkonsekvent.

D-vitamin är viktigt. Finns i fet fisk mm. Viktigast källan dock sol. Ev. tillskott.

Nötter och Mandel: Innehåller ofta bra fetter som omega-3 och dessutom mycket mineraler

Salt: Man skall använda litet salt eller salt som innehåller kalium i stället för natrium. Natrium salt är blodtryckshöjande.

Gifter skall man undvika.

Rekommenderade koster för att förebygga sjukdom innehåller ofta dessa komponenter.
Med den här kosten får man i sig det mesta man behöver som vitaminer, antioxidanter och mineraler. Möjligen kan man behöva tillskott av B vitaminer om man äter litet kött.