Stress och stresshantering

måndag, augusti 04, 2008

Testosterongel och MS

Det har kommit en undersökning om testosteronterapi mot MS enligt MSRC. Författare:Stefan M Gold, Sara Chalifoux, Barbara S Giesser och Rhonda R Voskuhl. Den senare är professor vid neurologiska institution vid UCLA . Hon har tidigare medverkat i en del studier om autoimmuna sjukdomar och könshormoner. Läs här om testosteronterapi i olika former.

Att multipel skleros är en inflammatorisk sjukdom med en nervscellsförstörande komponent är väl känt. Man skriver att det troligen behövs behandlingar som riktar sig både mot inflammationen men också mot förstörelsen av neuron, det man kallar nervskyddande, neuroprotektivt.
I förkliniska studier ( på djur eller på vävnader) har man funnit att det manliga könshormonet kan ha både en immunpåverkande effekt och en nervskyddande i effekt som skulle vara bra vid MS. Detta stämmer ju väl överens med att MS kommer i senare ålder hos män än hos kvinnor, ( statistiskt) och man vet att testosteron halten tenderar avta.

I den aktuella undersökning behandlades 10 manliga MS patienter med en gel som innehöll testosteron i något man kallar cross over studie. ( 6 månaders observation följdes av 12 månaders behandling). Man tog blodprov var tredje månad.

Vad man mätte var dels att man följde undergrupper av lymfocyter och där fann man en förändring så till vida att CD4+ T cellerna minskade procentuellt och NK cellerna ökade.
Man följde också cytokinproduktion av IL2, INF gamma, TNFalfa, IL-10, IL12 och vissa tillväxtfaktorer. Man gjorde också hudtest som avsåg att mäta immunreaktionen.

Av interleukinerna fann man att IL-2 minskade påtagligt ( statistiskt signifikant) medan TGF beta 1 ökade.

Dessa resultat tyder på att testosteron har en immunpåverkande roll (immunmodulatorisk roll, i det här fallet menar man med denna term att det påverkar immunsystemet positivt)

Vad är nu CD+4 celler, om det är positivt att dessa minskar?

Det medfödda försvaret identifierar inkräktande mikroorganismer(mikrob) som kroppsfrämmande/icke-själv vilka kommit in i kroppen och det är absolut grundläggande att det inte blir fel. Om något kroppseget identifieras som kroppsfrämmande kan immunförsvaret aktiveras mot denna del hos egna kroppen. När immunförsvaret med hjälp av ätarceller fagocyter träffat på och oskadliggjort en mikrob beger fagocyten till lymfknutor för att aktivera en lymfocyt som kallas hjälpar-T-cell. Hjälpar-T-cellen kallas även CD4-cell, och det kallas den ofta i studier av läkemedel.Om något kroppseget identifieras som kroppsfrämmande kan immunförsvaret aktiveras mot denna del hos egna kroppen. Det kan uppstå autoimmuna sjukdomar, en sjukdom riktat mot det kroppsegna (själv= auto). CD4+ cellerna har alltså en viktig roll vid till exempel MS. Det är dessa som inte tillåts passera in genom blod-hjärnbarriären av Tysabri. Tysabri gör det genom att fästa på CD4+ cellen och blockera så att cellen inte kan fästa på membranen i blod-hjärnbarriären och komma in i hjärnan. Det kan alltså vara positivt att CD4 celler minskar, det blir mindre inflammation.

Hur är det då om IL-2 minskar? Vad har IL-2 för funktion? Är det ett interleukin som är stimulerande för inflammation(proinflammatoriskt) eller inflammationshämmande.

TH1 producerar cytokiner som interferon-γ och IL-2 som tycks styra immunsystemet mot en inflammatorisk cellbaserat svar bäst ägnat åt att attackera infekterade värdceller. Överaktivitet avseende TH1 inflammation antas leda till autoimmunitet

Th2 cellerna producerar andra cytokiner exempel vis interleukin-4 (IL-4), interleukin-10 (IL-10) , och tumor growth factor-beta (TGF-b). Den senare en antiinflammatorisk cytokin ökade i denna undersökning. Det tyx som om testosteronet bidrar till Th1 till TH2 skiftet. Man kan läsa om det här.


Man fann också resultat som antydde att testosteronet kan ha en nervskyddande effekt vid analysen av tillväxtfaktorerna.


Jag undrar om yoga kan öka testosteronproduktionen hos män. Det finns ju hormonyoga för kvinnor i övergångsåldern enligt Adamos tidning.


4 kommentarer:

  1. Anonym3:31 fm

    Fast rent generellt kan det väl inte vara bra att tillsätta ett hormon till kroppen under lång tid? Det gavs ju östrogen till kvinnor i övergångsåldern. Allt verkade jättebra tills det visade sig att de fick bröstcancer av det.

    SvaraRadera
  2. Förvisso är det så att det säkert finns biverkningar och risker med dessa hormoner och det får väl utvecklingen visa.
    Det finns testosteronberoende cancrar också. Prostatacancer hos mycket gamla män har man behandlat med att operera bort testiklarna och man behandlar det ju också med estrogener
    Samtidigt finns det ju män i 50 -60 årsåldern som får behandling med testosteron därför att det visat sig att de utvecklat brist.

    SvaraRadera
  3. Anonym3:49 em

    Generellt sätt är sannolikt problemet med hormonella substitut att de inte är bioidentiska, för dessa kan läkemedelsbolagen inte ta patent på. Det man ska undvika är nog methyltestosteron. De nya gelerna är så nära bioidentiska man kan komma vad jag förstår.

    MS är (eller har) möjligen en neurendokrinologisk obalans (komponent), vilket får visst stöd av diverse forskning, bl a tycks höga D-vitaminnivåer motverka MS - särskilt under tonåren. D-vitamin är en slags hormonprekursor och dess betydelse är nu på "tapeten" vad gäller många sjukdommar. Jag tvingade mina neurologer att kolla mina hormoner i samband med diagnos (PP/MS) och mycket riktigt hade jag lågt Testosteron och DHEA.

    Jag har sedan debuten haft en svag progression (efter en brutal debut), antagligen p g a hormonellt stöd och massiva B-12 injektioner (methylkobalamin), skräddarsytt näringsstöd och allsköns alternativa terapier. Äter D3 på vintern.

    Intressant site. Ska kolla in den framöver. Håll gärna dina medicinska ögon öppna på nyare forskning om oligodendrocyte aptotosis och The Myelin repair foundation och kommentera så vi lekmän förstår:-).
    /Mvh Ola

    SvaraRadera
  4. Hej Ola,
    Jag skall kolla in det där du skriver om. Just nu koncentrerar jag mig på att förkovra mig i yoga, stress, smärta och läser inte så mycket om forskningsrapporter.
    Hälsningar
    Sune

    SvaraRadera