Hej och välkommen

Hej och välkommen. Bloggen handlar om livsstilsfrågor och att leva med kronisk sjukdom. Här lämnas inga medicinska råd. De bör ges öga mot öga.




Translate

måndag, juli 09, 2007

Fortsättning om immunförsvaret, det specifika blir specifikt

En teori om MS



Ett annat namn för det kroppfrämmande ämnet är alltså antigen. Det är en förkortning för antibody generator, det vill säga något som har förmågan att stimulera bildning av antikroppar. I fortsättningen kallar jag nu det kroppfrämmande ifråga, bakterien, viruset, giftet för ANTIGEN.

Efter att makrofagen ätit upp Antigenet sönderdelar den dess proteiner i mindre delar som kallas peptider.


I korthet kan man säga att äggviteämnen byggs upp av molekyler som kallas peptider. Peptiderna i sin tur består av enklare molekyler som kallas aminosyror. Man brukar kalla aminosyrorna för kroppen byggstenar.

Macrofagen bryter alltså ned antigenets protein till peptider. Nu tar makrofagen en del av dessa nedbrytningsprodukter till sin cellyta och visar den där för andra blodceller. Man kan säga att macrofagen håller peptiden i sin hand. Visningen av denna bit av det kroppsfrämmande sker i något som kallas MHC molekyl (vilket står för major histocompatibily complex).

När den kroppsfrämmande peptiden visas på makrofagens yta kan detta kännas igen av en form av T-celler. (Th 1 celler). Men bara en typ av Th1 cell kan göra detta, de Th1 celler som har kemiska strukturer( receptorer) på sin yta som passar mot peptiden perfekt. Då händer något. Dessa Th1 celler börjar aktiveras, de blir flera och dessutom bildas en nya kemiska strukturer på dess yta att de kan fästa på blodkärlens membran. När de fastnat där kan de börja producera ämnen som gör att de kan passera genom membranet och in i olika vävnader t.ex. in i hjärnan.

I hjärnan kan de möta gliaceller av vilka en del precis som makrocyten kan visa upp en hand ( ett MHC komplex) med en peptid. Ibland kan denna peptid vara en nedbrytningsprodukt av myelin. Om då denna myelindel är lika med den nedbrytningsprodukt som Th1 cellen mött tidigare från virus, bakterier så börjar Th1 cellen igen ändras till funktion; den förökar sig och den börjar producera kemiska ämnen, cytokiner. Exempel på detta kan vara de inflammationsstimulerande Interleukin-2 (IL-2), interferon-gamma (IFN-g), tumor necrosis factor-alpha (TNF-a), och interleukin-1 (IL-1)
Th2 cellerna producerar andra cytokiner exempel vis interleukin-4 (IL-4), interleukin-10 (IL-10) , och tumor growth factor-beta (TGF-b).
En obalans mellan dessa proinflammatoriska och de inflammationsdämpande cytokinerna kan kanske leda till sjukdomsaktivitet, demyelinisering. Detta är en teori om hur demyelinisering kan ske vid MS. Helt bevisad i alla detaljer är den inte. Hur MS utvecklas ut i detalj är inte klarlagt.

På engelska kan du läsa om detta bland annat här: UCSF Multiple Sclerosis Center
Om andra forskningsteorier kring detta kan du läsa på Neuroportalen.

P/S

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar