Den
första tabletten Gilenya som är en bromsmedicin mot MS har kommit
och den är ganska effektiv- cirka 50 procent reduktion av årliga
skov och den har dessutom effekt på progressionen. Personligen tror
jag att det innebär att den pekar i riktningen även mot effekt på
progressiv MS. Såg förresten en undersökning där personer med
primär progressiv MS fått interferon och vid mycket lång
uppföljning hade den effekt.
Det
har inträffat ett dödsfall dagen efter att en person började med
medicinen. FDA (amerikanska läkemedelsverket har tittat på detta
och inte kunnat binda det till medicinen, något som förövrigt
skulle vara mycket svårt om det berott på en rytmförändring av
typ långsam hjärtverksamhet). Men
det är i dagsläget 28 000 personer som tagit medicinen och det
innebär att det skulle vara en mycket liten risk om man följer
reglerna med observation vid första tillfället och dessutom är
noga med att undersöka innan.
Jag skulle till exempel inte själv vara en kandidat för medlet
eftersom jag för länge sedan låg inne just på grund av hjärtat
gick långsam. Fick aldrig någon förklaring till det men tror själv
att det beror på att jag hade ett skov med lesion i förlängda
märgen där centra för andning och hjärtreglering finns. Ett år
senare såg man en stor lesion just där på MRI.
Det
har dessutom kommit mycket forskning om genetik och MS. Bland annat
har sambandet mellan MS och D-vitamin stärkts eftersom den genetiska
forskningen stödjer detta samband med en annat typ av bevis än vad
nord-sydgradienten innebär( man hittar fler fall av MS och många
andra sjukdomar där man får mindre ”naturligt” D-vitamin via
solen. ( Jag är egentligen lite allergisk mot ordet naturlig som jag
tycker missbrukas i olika sammanhang i matdiskussioner- naturligt
fett, naturlig mat, riktig mat etcetera. Även den onaturliga maten
eller D-vitaminer kan ju vara bra om man ser på det så. Mycket av
maten som man äter i Asien skulle vara ”onaturlig” om man anser
att maten på Grönland är naturlig och så vidare.)
Det
har kommit mycket grundforskning om hjärnan, forskning om olika
sjukdomar som Parkinsons sjukdom, Alzheimer men också om en del
ovanligare sjukdomar. När man läser det erfar man mycket hopp men
samtidigt vet man att det tar tid.
Något
som jag tycker har stärkts under året är livstilsfaktorernas
betydelse. Fysisk aktivitet, sluta röka, stressreduktion, kost har
kommit fram starkt som förebyggande mot många olika sjukdomar.
På
kostområdet har exempelvis medelhavskosten ryckt fram som en nyttig
kost. Det har då gällt frukt, grönsaker, fisk och andra havets
produkter. På kostområdet har socialstyrelsen presenterat nya råd
för diabetiker. Går man igenom en del av forskningen som ligger
bakom den klarnar det exempelvis beträffande fetter i allmänhet.
9.
Hooper, L, Summerbell, CD, Thompson, R, Sills, D, Roberts,
FG,
Moore, H, et al. Reduced or modified dietary fat for
preventing
cardiovascular disease. Cochrane Database Syst Rev.
2011
(7):CD002137.
10.
Astrup, A, Dyerberg, J, Elwood, P, Hermansen, K, Hu, FB,
Jakobsen,
MU, et al. The role of reducing intakes of saturated
fat
in the prevention of cardiovascular disease: where does the
evidence
stand in 2010? Am J Clin Nutr. 2011 93(4):684–8.
11.
Jakobsen, MU, O’Reilly, EJ, Heitmann, BL, Pereira, MA,
Balter,
K, Fraser, GE, et al. Major types of dietary fat and
risk
of coronary heart disease: a pooled analysis of 11 cohort
studies.
Am J Clin Nutr. 2009 89(5):1425–32.
12.
Fung, TT, van Dam, RM, Hankinson, SE, Stampfer, M, Willett,
WC,
Hu, FB. Low-carbohydrate diets and all-cause and
cause-specific
mortality: two cohort studies. Ann Intern Med.
2010
153(5):289–98.
13.
Trichopoulou, A, Bamia, C, Trichopoulos, D. Anatomy of
health
effects of Mediterranean diet: Greek EPIC prospective
cohort
study. BMJ. 2009 338:b2337.
Vad
som är helt klart är två eventuellt tre saker om fetter:
1
konstgjorda transfetter ökar risker för olika sjukdomar exempelvis
hjärtkärlsjukdom.
2
Omega-3 som finns bland annat i fet fisk är ett fett som är
nyttigt minskar risken för hjärtsjukdom. Det är ett fett man kan
byta till i stället för mättade fetter.
3
Möjligen finns hållpunkter för att även enkelmättade fetter som
olivolja också har en skyddande effekt men där är läget osäkert.
Däremot kan man exempelvis byta ut mättade fetter mot exempelvis
olivolja. Det finns dock inte 100 procentigt stöd för att det förbättrar risken för hjärt-kärlsjukdomar men det innebär ingen ökad risk.
4
Om man skall minska på exempelvis mättade fetter bör man inte öka
med snabba sockerarter i stället som snarast tycks öka risken för
hjärtsjukdomar.
5
Angående omega-6 som är mycket vanligt i olika produkter är det
osäkert. (Om man tittar på de olika signalsubstanserna i
immunförsvaret får man en viss vägledning. Beträffande vad som
exempelvis George Jelinek, Swank säger om omega-3, att de bildar
underlag för de signalsubstanser som verkar antiinflammatoriskt
stämmer det väl med resultaten av forskningen. Jelinek säger också
att omega-6 ökar de proinflammatoriska cytokinerna och att man bör
undvika dem. Där lämnar den här forskningen inget svar./ När man
tittar på omega-6 fetterna enskilt blir det mer komplicerat- en del
verkar vara med i bildningen av proinflammatoriska cytokiner medan
några andra (bland annat GLA) verkar ge antiinflammatoriska
cytokiner.
Det
finns alltså stöd för att äta enligt Jelineks råd. Om man ser på
Trichopoulous
forskning om medelhavskost finner man att riskerna för
neurodegenerativa minskar med en sådan diet.
Med
Jelineks kost bör man välja fetter som omega-3, enkelomättade. Min
egen erfarenhet säger mig att jag mår bra av att äta så litet
mättat fett som möjligt- men det är alltså viktigt att inte
ersätta det med snabba kolhydrater. Egentligen är det inte något
stort problem ur näringssynpunkt. Många av oss äter mer än vi
behöver och mår bara bra av att minska på intaget. ( dock inte
alla).
God jul! Tack för kortet!
SvaraRaderaFår jag besvära dig om en kommentar till detta:
Multiple sclerosis is undoubtedly multifactorial, but chronic infection with C. pneumoniae is likely a key factorin the initiation and fuelling of the pathology. We have recently reviewed the evidence for this [24].
Och i sitt sammanhang finns denna texten i följande dokument:
http://www.springerlink.com/content/083pj5q12p07842w/fulltext.pdf
Intressant?
Dessutom cirka en halv miljon människor lider av KOL i Sverige. Jag hade kronisk infektion av i lungorna med denna luftburna bakterie. Igensatta lungor med slem. Samband? Jag är övertygad i alla fall.
MVH Grannen
Hej Grannen!
SvaraRaderaGod fortsättning.
Din kommentar är intressant. Att infektioner har en del i utvecklingen av MS är jag ganska övertygad om.
cirka 1/3 av alla skov förgås av en infektion.
Det finns flera infektionsframkallande agens man misstänker. kanske är det aktiveringen av immunsystemet öht?
Må väl och Gott Nytt år.
Sune
Hej Sune! Vi är överens i väldigt mycket och jag delar din positiva syn att det ofta går att påverka ett sjukdomsförlopp i en positiv riktning. Du bl.a. är ett lysande exempel på det.
SvaraRaderaI dag ställs diagnoser på att man fått en sjukdom och då är acceptansen hos patienten stor att äntligen få ett besked vad det är som felas. Patienten focuserar därmed på att leva med sjukdomen och symptombehandla den vilket också deras läkare ser till.
Jag ser inte det som fel men det är en enkel väg att gå. Att sedan tänka i banan att jag kan bli bra är steget långt därmed. Jag är säker att det ligger förgiftningar och bakteriebelastningar etc bakom många sjukdomsförlopp. Ju mer jag läser och jag följer min egen sjukdom med cpn och även de som är drabbade av lyme.
"Min" bakterie går i skov också, den blossar upp och går tillbaka och blossar upp. Ganska milda förlopp men allmäntillståndet och humöret påverkas en del. Hur många gånger är det våra egna sjukdomr som blossar upp och vi tror att vi blivit smittade. Nu sätter jag in en lång, lång stöt mot den för att om möjligt få den att helt försvinna.
Gott nytt år!
Grannen
Gott år själva Grann(ar)!
SvaraRaderaHoppas dina önskningar infrias.
Hälsningar
Sune