Stress och stresshantering

torsdag, juni 28, 2012

Ska man inte få vara ledsen och sörja?

På aftonbladet kan man se denna video  där "Sharon Osbourne" gråter i TV eftersom en son fått MS, men så avbryter hon säg och säger det här är fel , man skall tänka positivt och så plötsligt börjar alla kring bordet att säga ungefär halleluja man ska tänka positivt. Det blir en väldigt otäck stämning tycker jag

Ska man inte få vara ledsen och sörja? 

Det  är viktigt  att få sörja om det hänt något sorgligt, även om jag tror att tänka positivt också är bra. Det ökar snarare på det tunga om man inte får ge utlopp för vad man känner. . Men det skulle nog kännas bättre att inte göra det i rutan.
Sen är det lite den här beskrivningen av MS- inget bot etc. Visst är det sant men samtidigt är inte en diagnos MS något som säger vad som kommer att ske för individen  i stort. Dessutom har faktiskt mycket hänt som kan påverka förloppet. Det finns bromsmediciner,  det kommer fler. Sen är också rehabiliteringen något som också kan förändra en del. MS har många ansikten och en del av dem är inte roliga men det finns också ett hopp, och det är viktigt att se positivt på framtiden men med realism.
Det finns också en del som talar för att man med kost mm också kan påverka flera autoimmuna sjukdomar även om det inte är vetenskapligt bevisat (vid MS) men däremot finns det forskning som stöder det. Eftersom det inte kostar något är det fritt fram att försöka för den som vill. 

Att leva med kronisk sjukdom är stressande. 
American Psychological Association gör sedan några år en stor undersökning: Stress in America Survey, Man fann i 2011:s undersökning att de två grupper som levde under högst stress i USA var dels en grupp som kallades vårdgivare, utgörs av privata personer som fungerar som vårdgivare till anhöriga med kroniska sjdar som hjärtsjukdom, Alzheimer mm. Vårdgivare  har ofta har ett tungt arbete med stor ansvar. Får sällan vila och är dessutom ofta äldre. Det är inte bara de fysiska problemen som finns utan det tillkommer faktorer som gör att man är stressad: Hur skall man klara ekonomin? Vad händer om jag själv blir sjuk?''

Den andra gruppen var de kroniskt sjuka själva.- kronisk sjukdom kan påverka varje del av livet inte minst ekonomin som är en stor källa till stressupplevelser enligt rapporten, men följden av kronisk sjukdom kan påverka varje del av livet. En faktor kan också ha en snöbollseffekt så att försämrad ekonomi leder till försämrade relationer, försämrade relationer gör att humöret påverkas, man orkar med mindre som följd av det osv. Det är ett viktigt resultat där man ser att de allra mest utsatta grupperna också är de som är mest utsatta för stress.







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar