70 procent av världens sötvatten går till jordbruket och en tredjedel av den jordbruksmark som är vattenkrävande använd till föda för djur. Vegetarisk matproduktion kan dra så lite som en tiondel av det som animalisk mat kräver. Och det här kan bli en realitet - i själva värket är bristen på sötvatten, dricksvatten en realitet i många länder.
Människan kommer att bli tvungen att äta mindre av proteiner och animaliskt fett - troligen en vinst för hälsan. Kanske en lösning på övervikts och fetmaepidemin, även om det finns också vegetarianer som lider av övervikt.
Kanske skall man sluta jaga djur så att det blir som i paradiset enligt denna naiva bild:
Lite om fördelar med vegetarisk kost:
Från the Union for International
Cancer Control World Cancer Congress 2012.
Forskning presenterad av forskaren
Richard Beliveau vid University of Montreal,
Ohälsosam diet är alltid kombinerat
med en diet med brist på frukt och grönsaker, och brist på
grönsaker och frukt är alltid associerat till en cancerogen
(cancerskapande) miljö. Växter producerar inte kemikalier för att
skydda oss från cancer utan för att döda vad som angriper dem
själva jästsvampar, bakterier och virus. Dessa (fyto-)kemikalier
har emellertid visat sig skydda mot utveckling av cancrar. Men vissa
växter skyddar mot vissa cancrar har det visat sig.
Gurkmeja innehåller curcumin, som är
det starkaste fytokemikalium man känner till och som har
antiinflammatorisk effekt.
Det är känt att inflammationer kan
vara en grogrund för cancrar exempelvis kan inflammatoriska
tarmsjukdomar öka risken för tjocktarmscancer. Infektion med
helicobacter pyloricus kan ge kronisk gastrit med en ökad
cancerrisk.
Epigallocatechin som finns i bland
annat i grönt te kan påverka bildning av dottertumörer och
kärlnybildning (angiogenes), båda faktorerna. Forskaren och läkaren William Li talar här om angiogenes och dess betydelse för cancerutveckling i en excellent TED talk föreläsning:
____________________________________________________________________________
____________________________________________________________________________
Resveratrol i bland annat druvor har
visat sig ha en hämmande effekt på celler som isolerats från olika
tumörtyper, man har också sett att det hämmar tumörtillväxt hos
djur.
Broccoli innehåller sulforaphan vilket
dödar cancerceller direkt.
Specifikt kemikaler har visat sig
skydda mot vissa cancerformer, så har till exempel kålväxter
reducerat riskerna att får prostata eller urinblåsescancer med 5o
procent och lungcancer med 35% i stora undersökningar.
Tomater minskar prostatacancer med 25
procent. (Lycopen i tomaterna tros vara det som är välgörande, men helt klart är det inte).
Gröna bladgrönsaker som innehåller
folsyra (groddar, spenat, broccoli,baljväxter) minskar risken för
bukspottskörtelcancer med 75 procent.
Om man kombinerar vissa grönsaker så
kan man minska risken för cancerutveckling tror Richard Beliveau.
Andra sidan av cancerfrågan är fetma
säger Richard Beliveau. Varje kilo fett behöver 800 kilometer av
blodkärl för att försörja sig och det producerar därför mängder
av tillväxtfaktorer för att utveckla blodkärl, vilket är en
perfekt omgivning för tumörer att växa. Forskarna räknar med att
livsstilsfaktorer som fetma, dålig diet och brist på fysisk
aktivitet orsakar cirka 35 procent av alla cancerfall, dvs lika
mycket som rökning.
Mänskliga cancrar utvecklas ur en
cancercell, det tar ofta decennier för dessa celler att utvecklas
till miljarder celler. De flesta människor bär omkring på ett
fyrtiotal olika cancerceller. Tumörutvecklingen börjar ofta i
tonåren och det beror på livstilsfaktorer om man ger dem en gynnsam
eller ogynnsam miljö att utvecklas i.
För att förebygga kronisk sjukdom
gäller fem gyllne regler, de gäller också cancerprevention enligt
Beliveau.
- Inte röka
- behålla normalt BMI
- äta rikligt med mat från växtriket,
- fysisk aktivitet minst 30 minuter per dag
- undvik industriellt producerad skräpmat
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar