Stress och stresshantering

torsdag, oktober 18, 2012

Bättre att äta en allsidig kost än multivitamin-

speciellt skall man inte överdosera


 























Om man äter en allsidig diet med bl a grönsaker, frukt, nötter, fullkorn får man sannolikt i sig vad man behöver. Nu har kommit en stor studie som tyder på att en multivitamintablett per dag kan vara bra för hälsan. Det finns emellertid andra studier som säger något annat. Att satsa på en allsidig kost är ett säkrare kort. Medelhavsdieten har starka belägg för att vara nyttigt utifrån flera aspekter. Den aktuella studien skriver man om i DN. 15 000 män fick antingen en multivitamintablett dagligen i 11 år eller också fick de placebo. Det minskade risken att få cancer med åtta procent. Avseende prostatacancer såg man ingen effekt.
De aktuella männen var friska, över 50 år då studien startade och de hade dessutom god tillgång till hälsovård ( de är läkare) och endast fyra procent var rökare. Dock var det en dubbelblind ( vare sig “patient” eller undersökare visste vad de tog. Det är troligen en väl genomförd studie.

Men det finns studier som säger andra saker. Det gäller till en del metastudier som jag har en viss skepsis inför eftersom det innebär att man går igenom ett stort antal studier och utgår från speciella kriterier då man sållar bort eller tar med de studier som ingår. Där finns dels ett visst utrymme för bias, det vill säga man väljer medvetet eller omedvetet lite åt det håll man själv tror på och dessutom kan det innebära att man jämför äpplen och päron. Ett känt exempel är en metastudie som gjordes på interferonbehandling mot MS. Där tog man med en undersökning med gammainterferon som har en känd negativ påverkan vid MS. I en annan metastudie avseende D-vitamin och prostatacancer tog man med en studie där man inte hittade något samband, emellertid fick man inte med en uppföljningsstudie där samma material undersöktes och där utgick man från hur patienternas D-vitamin receptor såg ut. De kan genetiskt vara olika och en del fungerar effektivare. När man tog med den faktorn såg man att D-vitamin minskade risken för prostatacancer hos de som hade den genetiska varianten som gav sämre fungerande D-vitaminreceptor. Men bra genomförda kan metastudier givetvis vara bra.

Vivekanthan studien från Cleveland tittade på sju undersökningar av vitamin E och åtta med betakaroten tillskott i jämförelse med placebo. ( var också dubbelblinda placebokontrollerade studier) Det rörde sig om 220 000 person. Man såg ingen effekt av E vitaminer men betakaroten tillskott tycktes öka den allmänna dödlighet med sju procent och död pga hjärtsjukdom med tio procent. Betakaroten ingick ofta i multivitamintabletter i USA i varje fall.

I Köpenhamn tittade man på olika tillskott och hur de skyddade mot cancer i mag-tarmkanalen. Man gick igenom studier med 170 000 personer och fann ingen nytta av betakaroten, vitamin A eller vitamin E. De fann igen en överdödlighet blad de som tog dessa tillskott gentemot placebo. En kombination av tillskotten gav en 29 procentig ökning av dödligheten och för betakaroten och E var ökningen tio procent.

Vid John Hopkins gick man igenom 19 kliniska försök med 130 000 personer som tog antigen vitamin E ensamt eller i kombination med annat. Man fann att de som tog höga doser vitamin E ( mer än 400 IE per dag) hade ökad dödlighet.

Vid National Cancer Institute i Bethesda genomfördes en studie avseende relationen mellan prostatacancer hos 295 000 män. De var fria från cancer då undersökningen påbörjades men fem år senare man man en 32 procentig ökning av risken för avancerad prostatacancer och en 98 procentig ökning att dö hos de som tog multivitamintabletter mer än sju gånger per vecka jämfört med de som inte tog något alls. Vid lägre dosering fann man ingen ökning. Det är alltså inte så att mer är bättre utan betydligt sämre.

Det är sannolikt klokare att försöka med en allsidig diet inspirerad av medelhavsdiet men som kan vara nordisk än att äta multivitamintabletter. Man bör tvärtemot undvika vitamin A eller dess förstadie betakaroten och i stället äta exempelvis morot. Samma gäller troligen vitamin E speciellt höga doser.

3 kommentarer:

  1. Buster.7:17 fm

    Finland går ut med man bör äta D vitaminpreparat året runt till 18 års ålder såg jag.
    --------------------------------------------

    I Finland har man höjt rekommendationen för hur mycket D-vitamin som barn bör få i sig via kosten.

    Nu rekommenderar man regelbunden användning av D-vitaminpreparat året runt upp till 18 års ålder.

    I Sverige rekommenderas att alla barn får tillskott av D-droppar tills de har fyllt två år.

    Livsmedelsverket har diskuterat att ändra rekommendationerna.

    - Rekommendationerna räcker kanske inte för den del av världen som vi bor i, säger Lisbeth Nordström.
    ----------------

    http://www.kuriren.nu/nyheter/default.aspx?articleid=6586316

    SvaraRadera
  2. Vad man inte verkar förstå är att största källan till D-vitaminer är UV ljuset och att vad man får via kosten är helt otillräckligt.
    Här står lite om Finlan, D-vitamin och diabetes. http://suneoverhagen.blogspot.se/2009/12/d-vitamin-och-diabetes.html

    SvaraRadera
  3. Buster.10:54 fm

    hehe..

    Jag läste på sidan om D vitaminbristen hos barn och såg det här inlägget.
    Det kan vara lösningen att vitaminberika chips med D-vitamin.
    --------------------------------------------------------------

    Vädret har inte varit likadant i tusentals år, våran kost har inte varit likadan i tusentals år, gifter i allt från leksaker, teknik och jordbruk har inte funnits i tusentals år.

    vi har inte suttit vid datorer och jobbat och roat oss i tusentals år. Människan av idag rör på sig för lite, är överviktig och äter fel kost. Bara för att du äter lamm och vilt så är verkligheten inte så, gå in på vilken affär du vill och titta dig omkring på utbudet...det säljs processad mat, godis och kolhydrater i överflöd.

    Vi har redan vitaminberikad mat tex. vissa mjölkprodukter, viss pasta osv. kanske vi måste vitaminberika chips med D-vitamin

    SvaraRadera