Men vad stod det i
artikeln?
Detta
kunde man läsa: ”För varje 5-procentig överflyttning av
energiintaget från mättat fett till snabba kolhydrater ökade
risken för insjuknande i hjärtinfarkt med 33 procent” och ”För
dem som istället gick över från mättat fett till kolhydrater med
lågt GI som fullkornsprodukter minskade risken något medan ingen
effekt alls märktes hos dem som gick över till kolhydrater med
medelhögt GI”
I en annan översiktsstudie fann man att ”en
tydligt minskad risk för hjärtsjukdomar bland dem som skurit ned på
mättat fett till förmån för fleromättat fett. Varje femprocentig
minskning av intaget mättat fett gjorde att risken minskade med 25
procent.”. Vad blir kontentan av detta?: Jämfört med snabba
kolhydrater får man en ökad risk för hjärtinfarkt om de utbytts
mot mättade fetter. Långsamma kolhydrater minskade dock risken
något. Fleromättade fetter minskade risken med 25 procent jämfört
med 5%procent av mättade fetter.
I jämförelse med mättade fetter
Snabba kolhydrater
|
Mättade fetter
|
medelsnabba
|
långsamma
|
Fleromättade fetter
|
Ökar risken för hjärtinfarkt
|
|
samma
|
Minskar risk för hjärtinfarkt något
|
Minskar risken för hjärtinfarkt
|
Vad som är bra för hjärtat är bra för hjärnan
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar