Hej och välkommen

Hej och välkommen. Bloggen handlar om livsstilsfrågor och att leva med kronisk sjukdom. Här lämnas inga medicinska råd. De bör ges öga mot öga.




Translate

måndag, oktober 22, 2012

Kolhydrater kan ge hjärtinfarkt skrev man i SVD 2010


Men vad stod det i artikeln?


Detta kunde man läsa: ”För varje 5-procentig överflyttning av energiintaget från mättat fett till snabba kolhydrater ökade risken för insjuknande i hjärtinfarkt med 33 procent” och ”För dem som istället gick över från mättat fett till kolhydrater med lågt GI som fullkornsprodukter minskade risken något medan ingen effekt alls märktes hos dem som gick över till kolhydrater med medelhögt GI”
I en annan översiktsstudie fann man att ”en tydligt minskad risk för hjärtsjukdomar bland dem som skurit ned på mättat fett till förmån för fleromättat fett. Varje femprocentig minskning av intaget mättat fett gjorde att risken minskade med 25 procent.”. Vad blir kontentan av detta?: Jämfört med snabba kolhydrater får man en ökad risk för hjärtinfarkt om de utbytts mot mättade fetter. Långsamma kolhydrater minskade dock risken något. Fleromättade fetter minskade risken med 25 procent jämfört med 5%procent av mättade fetter.
I jämförelse med mättade fetter
Snabba kolhydrater
Mättade fetter
medelsnabba
långsamma
Fleromättade fetter
Ökar risken för hjärtinfarkt

samma
Minskar risk för hjärtinfarkt något
Minskar risken för hjärtinfarkt

Vad som är bra för hjärtat är bra för hjärnan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar