vad
som är bra för hjärtat är bra för hjärnan
Vår upplysta tid |
Idag har det varit så blåsigt och
kallt att jag inte tagit någon promenad. Jag är väldigt frusen av
mig och huttrar bara jag öppnar dörren eller hör hur vinden härjar
utomhus. Ändå har vi inte fått mycket snö här.
Min granne såg en varg häromdagen.
Själv har jag inte sett någon på många år. Jag höll nästan på
att se den första vargen i modern tid, Ylva. Jag och en kollega var på väg hemöver
med bilen och då såg vi plötsligt ett antal personer som stod och
tittade åt ett håll och pekade. Jag tittade på folkskocken så
länge att jag missade vargen som de pekade på. Därefter har jag sett varg i det vilda två gånger men det är längesedan nu. I älgjakten såg man björn här. Den har nog gått i idé nu och det har jag också nästan gjort idag.
DN har haft en serie
om hälsa och hur arbetsgivare, arbetskamrater, omgivning ställer
krav på andra hur de skall leva sina liv, att de är överviktiga,
att de skall motionera osv. Och det kan bli så att allt annat kommer
i bakgrunden och att livsstilen blir det enda viktiga. Själv tycker
jag att vad man äter, att man tränar etc är viktigt- det påverkar
hur jag mår men samtidigt om andra skulle ställa krav på mig att
göra så och så skulle jag be dom att dra dit pepparn växer eller
något ännu varmare ställe. Jag vet att den enda person jag
verkligen kan förändra är mig själv och det gäller då att finna
bra underlag. I grunden handlar vad jag skriver här på bloggen om
just detta.
Jag började att fundera på det här
med att jag åt ganska mycket kyckling efter att jag sett på TV att
hanteringen av kycklingar inte var så speciellt kul. Det ledde till
att jag började att äta vegetariskt ett par dagar i veckan. Men får
man verkligen i sig tillräckligt av makronutrienter ( protein, fett
och kolhydrater, vatten) och mikronutrienter ( vitaminer, mineraler
och dylikt)?
Proteiner: Om man tittar på
proteiner så får man det, speciellt om man äter mycket baljväxter
men även många grönsaker och frukter innehåller proteiner.
Dessutom är behovet av proteiner inte så stort- de flesta i väst
äter sannolikt alldeles för mycket proteiner och då blir det överskott och
restprodukter med kväve av det bland annat sådana som kanske
belastar njurarna.Några säger att det liksom koksalt ökar risken för osteoporos, genom att öka urkalkningen ur skelettet. Jag har inte undersökt detta avseende proteiner närmare men beträffande koksalt finns en hel del stöd.
Fett
behöver jag egentligen inte bekymra mig för eftersom jag satsar på
att äta litet mättade fetter. Grönsaker och frukt innehåller
också en hel del fett. Det vi inte själva kan tillverka är de
essentiella fetterna alfa-linolensyra (omega-3) och linolsyra
(omega-6). De mättade fetterna kan vi själva tillverka i den utsträckning vi behöver dem. En del säger att vi är dåliga på att förändra
alfa-linolensyra till fettsyrorna EPA och DHA som hjärnan vill ha , men det finns flera
sätt att se på det. Har man väl byggt upp ett visst lager av
alfa-linolensyra bildas troligen tillräcklig mängd av EPA och DHA
också med den låga förvandlingsprocenten brukar anges. Ledande
vegetarianer ( Neil Barnard,
McDoughall) tycks inte ha några problem med detta. Själv tar jag
fortfarande omega-3 kapslar.
Kolhydrater: Där
har jag blivit både mer restriktiv och mer tillåtande. Rent
raffinerat socker eller vilken typ av raffinerad sockerart det är
tillför inte hälsan något gott. Det är tomma kalorier. Däremot
kolhydrater där man behållit fibrerna dvs inte raffinerat dom är
jag mer tillåtande avseende. Jag tror att kolhydrater inklusive
potatis, rotfrukter i lämplig omfattning, är välgörande.
Kolhydraterna ger energi till kroppen direkt och inte via omvägar
som fett eller proteiner och ger därmed inga restprodukter. Dessutom
är de kopplade till lösliga och olösliga fibrer vilka också är
viktiga för hälsan. Fibrer är inte bara viktiga för tarmpassagen utan de har också under senare år visats samspela med tarmbakterierna och påverkar vårt i immunsystem. En mycket stor del av våra immunceller är lokaliserade till tarmarna. Men det är hela paketet” grönsaker ,frukt
fullkornsprodukter” med kolhydrater, vitaminer, mineraler, fibrer
som gemensamt är av betydelse.
Av
vad jag fått fram om vegetarisk kost så kan jag mycket väl
fortsätta med vegankost 2-3 ggr i veckan och skulle kunna öka det.
Medelhavskosten består till stora delar av grönsaker och frukt så
det är egentligen ingen stor skillnad. Vad man kanske bör tänka på är vitamin B12. Det tillverkas inte av växter, djur utan av bakterier. I Indien har vegetarianerna inte B12 brist eftersom det tillverkas av deras tarmbakterier. Våra tarmbakterier gör det inte i samma utsträckning.
Jag
läste om Mc
Doughalls läkarutbildning. Han hade inget om nutrition i den.
Jag måste säga att det fanns knappast något i min utbildning
heller. Därför tänkte jag inte tanken ens att diet skulle kunna
påverka MS då jag fick diagnosen. Idag är jag inte lika säker.
Jag vågar i varje fall inte låta bli att använda den modifierade
medelhavskosten. Det finns en hel del forskning i kring MS och diet
men det är inte så starkt att man kan dra slutledningar. Jag kan
inte säga att min kost ( som ni märker förändras den med tiden)
hjälper mot MS-det vet jag inte. MS är en så varierande sjukdom
från individ till individ från tid till tid. Vad jag däremot kan
säga är att man med kosten kan påverka förekomst av hjärt och
kärlsjukdomar, vissa cancrar och vissa neurodegenerativa sjukdomar. Att vad som är bra för hjärtat är bra för hjärnan.
men ändå jag undrar....... vad säger dom om oss om 10, 25, 50 år eller skrattar de bara när de läser om hur man behandlade nutrition i vår upplysta tid
Hej
SvaraRaderaVet man varför vi inte producerar B12 som i Indien? Har det bara gjorts studier i Indien, för det kan ju inte bara vara begränsat till detta land...eller?
Läser för tillfället Omegakost av Simopoulos och Robinson. Verkar mycket vettigt. Har inte kommit till kostdelen ännu, men antar att det är Medelhavsinspirerat.
Patrizia
Frågan om B12 produktion har jag också ställt mig. Jag vet inga studier men kanske har det med mjölkkonsumtion eller något liknande att göra? Kanske man erfarenhetsmässigt funnit att vegetarianer löper risk att utveckla B12 brist? M Doughall skriver en del om B12 på länken i inlägget.
SvaraRaderaSune