An apple a day keeps the doctor away-knappast för mig men äpplen är nyttigt
I en stor undersökning vid Harvard
School of Public Health har man studerat riskerna med att äta frukt
och att få diabetes typ II. Studien
publicerades i British Medical Journal. Man har samlat in material
från tre olika studier och undersökt dels totalkonsumtionen av
frukt, men också individuella frukter. Vidare har man tittat på
juicekonsumtion.
Man har också undersökt frukternas
glykemiska ”load” och glykemiska index.
Glykemiskt index är relaterat till
blodsockerstegring och känt genom GI dieten. Vid glykemisk load tar
man också in i beräkningen hur hur mycket av kolhydrat man får i
sig totalt då man äter en viss produkt. Med glykemiskt load får
man en beräkning hur stor blodsockerstegring man får av att äta
en viss produkt. Morötter har ett högt glykemiskt index men däremot
lågt glykemiskt load vilket beror på att det innehåller en hel
del annat som påverkar blodsockerstegringen.
Sammanfattningsvis fann man i studien
att fruktkonsumtion totalt minskar risken för diabetes II.
I en del av studien jämförde man
personer som frukt minst två gånger i veckan jämfört med de som
åt högst en gång i månaden. De som åt frukt ( helfrukt) två
ggr i veckan minskade risken med 23 procent att få diabetes.
Speciellt sant var detta för blåbär, vindruvor,torkade plommon,
äpplen, grapefrukt och bananer.
Drack man däremot juicer ökade
snarare risken att utveckla diabetes typ II. Skillnaden mellan
helfrukt och juice är att helfrukt innehåller bl a fiber som
passerar långsammare genom tarmen vilket bl annat kan ge långsammare
blodsockerstegring och kanske också upptag av nyttiga ämnen i form
av antocyaniner i exempelvis druvor, som bl a kan minska
hjärtsjukdomsrisk.
Det här är i överensstämmelse med
vad man tidigare vetat att helfrukt är nyttigt medan däremot
fruktjuicen knappast är det.
An apple a day keeps the doctor away
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar