Välkommen - jag är pensionerad läkare, Jag har sjukdomen MS samt under senare år också haft prostatacancer. Bloggen handlar om kost, fysisk aktivitet mm Jag ger inga personliga hälsoråd.
Stress och stresshantering
▼
tisdag, december 20, 2022
Holländsk studie om kost vid MS ger stöd åt att kosten har betydelse vid MS
I februari 2021 publicerades The Dutch Study, en studie från Holland,
vars resultat visade på att hälsosam diet medför bättre hälsa till kropp och
själ hos vuxna holländare med MS I den holländska studien deltog 653 kvinnor och
105 män med MS. Majoriteten i båda grupperna hade en ur hälsosynpunkt bra
kroppsvikt mätt med BMI (kg kroppsvikt/ längd m2) och fler än 80 procent var
icke rökare. En av fem gjorde minst en halvtimme någon fysisk aktivitet om minst
en halvtimme under fem dagar per vecka. Medelålder för kvinnor var 45 år och för
män 53. Deltagare rekryterades genom en databas dit MS-patienter anmält sig
frivilligt men man rekryterade också på andra sätt genom sociala medier,
MS-centra med mera. Undersökningen genomfördes online mellan maj 2017 och
februari 2018. Deltagarna fick svara på frågor som innebar en kartläggning av
patienterna: ålder, längd,vikt, andra sjukdomstillstånd, rökning, tid man haft
besvär av MS, ålder vid diagnos, typ av MS, om man haft skov och om sjukdomen
progredierat (försämrats kontinuerligt utan skov).Vidare vilka behandlingar hade
man nu eller fått tidigare, fysisk träning ledd av fysioterapeut eller
egenträning, kostråd av dietist eller annan expert eller eller egenvald diet,
andvändning av komplementär behandling eller alternativ behandling- dvs
behandling utanför den traditionella vården. Deltagarna tillfrågades om de
följde någon speciell diet eller om de ändrat sin diet för att påverka sin MS.
Man analyserade deras svar utifrån vad som kallas Dutch Healthy Index,
Ett index som används i Holland och som skall visa hur hälsosam den kost som
intas är: Detta index är baserat på innehållet i födan av dessa åtta delar:
grönsaker, frukt, fiber, fisk, mättat fett, transfetter, salt och alkohol. Vid
uppskattning av index finns en skala där noll poäng är att man inte äter
grönsaker alls. För mättat fett, transfetter, salt och alkohol gäller att man
inte skall inta något om man skall få 10 poäng. Som bäst kan man få 80 poäng på
denna skala. Detta index kallas DHD index
Man använde ett formulär specifikt för MS, som kallas
MS Quality of Life 54, för att bedöma livskvaliten ur fysiska och
psykiska aspekter där man fick fram en siffra mellan 0-100 för de vardera fysisk
och psykisk livskvalitet,
Resultat
Man fann en del skillnader mellan deltagarna. Kvinnorna hade i genomsnitt ett
DHD index på 57,9 och män 55. Denna olikhet berodde till stor del på att kvinnor
åt mer grönsaker och fibrer än män och mindre salt. Hos både män och kvinnor
fanns om man delade upp i grupper högt , genomsnittligt och lågt DHD index
statistiskt säkerställda skillnader avseende intag av grönsaker frukt, fisk och
mättat fett. Hos alla deltagare fanns ett lågt intag av transfetter och alkohol.
Man fann också skillnader avseende utbildning för kvinnor där de med högre
utbildning hade bättre DHD index och de rökte inte och var mer fysiskt aktiva.
Det var ingen skillnad mellan åldersgrupper eller vilken typ av MS man hade.
Samma tendens fanns också för män men där var sambandet mindre starkt och ej
statistiskt säkerställt. Avseende psykiskt välmående hade män i genomsnitt 6.8
på 10 gradig skala medan kvinnor hade 7. Psykisk hälsa var bättre än fysisk
hälsa för både män och kvinnor, Vid högre DHD index fann man bättre fysisk och
psykisk livskvalitet som kvarstod även efter att man tagit med i beräkningen
ålder, utbildningsnivå, fysisk aktivitet, rökning och BMI. Man fann samma trend
hos män men det var inte statistiskt signifikant,. En tredjedel av de
tillfrågade följde en specifik diet och det vanligaste var att man var
begränsade socker och kolhydratintag. De som följde en diet hade sju poäng högre
DHD index än de som ej följde diet. Kvinnor, ickerökare, mer fysiskt aktiva samt
de med högre utbildning.
Olika Dieter: Jelineks diet, en vegan diet plus fisk och skaldjurs mat,
där man tar bort mättat fett, processad mat, mjölkprodukter. ägg och kött åts av
mindre än fem procent av deltagarna, men de som följde den hade 10 poäng högre
DHD index än de som ej följde någon diet. Bästa psykiska hälsan fanns hos de med
hög fiberdiet med de med vegetarisk diet hade bäst fysisk tillstånd enlig
frågeformulär.
https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/1028415X.2021.1885240
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar