Välkommen - jag är pensionerad läkare, Jag har sjukdomen MS samt under senare år också haft prostatacancer. Bloggen handlar om kost, fysisk aktivitet mm Jag ger inga personliga hälsoråd.
Stress och stresshantering
Hej och välkommen
Hej och välkommen. Bloggen handlar om livsstilsfrågor och att leva med kronisk sjukdom. Här lämnas inga medicinska råd. De bör ges öga mot öga.
Translate
måndag, juni 25, 2012
Om vegetarisk kost
Australienska motsvarigheten till Läkartidningen har en serie med artiklar om vegetarisk kost med titeln: A plant-based diet — good for us and for the planet= En växtbaserad diet- bra för oss och för planeten jorden.
Man avfärdar en del diskussioner om risker med vegetarisk kost. Man kan lägga farhågorna att diet utan kött kan betyda brist på protein åt sidan. Intag av järn och zink är viktigt men måste balanseras mot riskerna av för högt köttintag speciellt för mycket hemjärn.The World Cancer Research Fund anser att det finns övertygande bevis för att ett högt intag av rött kött orsakar cancer i tjock och ändtarm.
Vad man skall vara observant på är vitamin B12 och Omega -3. Man har en speciell artikel om omega-3 som är intressant, om man är vegetarian, äter vegetariskt inspirerad kost (flexitarian) och om man har kroniska sjukdomar som kranskärlsjukdom, diabetes, högt blodtryck, autoimmuna sjukdomar, artriter mm.
Det finns en speciell artikel om omega-3 som poängterar att om man äter vegetarisk omega-3 måste man se till att ha ett bra intag eftersom omvandlingen till de behövliga DHA och EPA inte är speciellt effektiv. Det finns även en konkurrens mellan omega-3 och omega-6. Omega-3 är källan till signalsubstanser i immunförsvaret som dämpar inflammationer och omega-6 gör motsatsen.
Således finns här ett stöd för Swanks-Jelineks kost där man poängterar vikten av att begränsa mängden omega-6.
Idag tillämpar jag Meat Free Monday diet.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inressant läsning. Jag tycker själv jag inte gjort så mycket i kosten men helt plötsligt så mår jag så mycket bättre.
SvaraRaderaKosten har betydelse.
Ha det gott!
Kram
Hej Messan!
SvaraRaderaSå roligt att du mår mycket bättre. Det gäller att få sina matförändringar aptitliga. Såg ett matprogram i går där man placerade "smakerna" delvis med sidan av maten och hade på kolsyreis, som gjorde att lukten bredde ut sig över bordet och maken smakade bättre- trots att lukten egentligen inte kom från den.
Hälsningar
Sune
http://www.youtube.com/watch?v=KLjgBLwH3Wc
SvaraRaderaIfall att du inte sett. Har själv följt swank dieten i ca 8 år med framgång./Martin
SvaraRaderaTack för länken om Terry Wahls. Jag och hon håller i stort sett samma diet. Jag är intresserad av hennes tankar om naturens skafferi, vilket fått till följd att jag en hel del maträtter med bl a nässlor. Det är också intressant att titta på trädgårdsonsdags kock Tareq Taylor och hans användande av naturens skafferi. Fint att dieten fungerar. Jag kan inte komma ifrån tanken att den också fungerar för mig även om det finns mycket som kan spela in. Jag skall göra en halvårsutvärdering av min hälsa snart det skall bli intressant att se hur det utvecklats.
SvaraRaderahälsningar
Sune
Är du samme Martin som gav mig bland annat stöd då jag just började med dieten och hade beställt boken Taking control of Multiple Sclerosis av Jelinek? Tack för det också i så fall.