Vid avresan till Tenerife vid nyår var
jag fast besluten att försöka äta så vegetariskt jag kunde. Det
visade sig inte så lätt. När jag åkte härifrån åt jag kanske
vegetariskt två ggr i veckan i genomsnitt och min plan var att öka
det. Varför? Framför allt för att forskning visar att den
vegetariska kosten har visat sig klart överlägsen beträffande
hjärt och kärlsjukdomar, cancersjukdomar och även sjukdomar i
hjärnan som stroke, degenerativa sjukdomar som Alzheimer, Parkinson
och jag är ganska övertygad om att MS inte är en totalt väsenskild
sjukdom från nästan alla andra sjukdomar- miljön har visat sig
påverka MS starkt- ett exempel är D-vitaminet men också rökning,
övervikt som ung ökar kraftigt risken för MS. Så för min del
känns det som ”tonterias” att inte äta försöka äta så
mycket ”grönt” som möjligt. Det finns bland annat en stor
studie på sjundedagsadventister som visar att man får färre och
färre kroniska sjukdomar ju mindre animaliskt inslag det finns i
dieten. Men det har visat sig lättare att säga än att göra det.
Magen i uppror
Min mage gjorde uppror då jag ökade
inslaget av vegetariskt. Det blev ju nödvändigt att äta mer
baljväxter och det kanske är det största orsaken. En annan orsak
var att jag hade sämre tillgång till blåbär därnere. Visserligen
hade jag med mig 6 paket Vasaloppsoppa men det var ändå betydligt
mindre än vad jag äter här hemma i Svedala.
Jag fick också minska på
sojainslaget. Därnere finns en god chokladdessert av soja samt
dessutom sojayoghurt med bifidusbakterier. Jag fick börja med
lågfettsyoghurt, och en dessert med lågfett också. Jag fick också
sluta med linssopporna mm en period för att sedan försöka börja
lite försiktigt igen- smyga in det vegetariska igen.
Jag fick en fråga om jag inte trodde
jag fick för lite fett när jag drar in på mättade fetter men
faktum är att man får öka på med de nyttiga fetterna från
växtvärlden i stället. Walter Willet (kallad legendariske
Willet av kostdoktorn) som är en av de främsta auktoriteterna
på kostområdet säger, att man skall inte vara rädd för fetter
men man skall välja de nyttiga. ( Här talar Willet
om kost november 2012.) Om man skall byta ut mättade fetter
skall man göra det mot fetter från växtvärlden som är mindre
kopplade till hjärtsjukdomar än vad mättade fetter är. Däremot
skall man inte byta ut dem mot kolhydrater.
En orsak till ökade problem med magen då man äter grönt och frukt tros vara fibrer, men samtidigt är det också en viktig del av nyttan. En nyligen publicerad metastudie visade att för varje tillskott av 7 g fibrer i födan minskade risken att insjukna i stroke med 7 procent. Samtidigt är också fibrer viktigt för tarmfunktionen och en del medel mot förstoppning som ges är just sådant som ger samma effekter på tarmmotoriken som då man äter fibrer.
En orsak till ökade problem med magen då man äter grönt och frukt tros vara fibrer, men samtidigt är det också en viktig del av nyttan. En nyligen publicerad metastudie visade att för varje tillskott av 7 g fibrer i födan minskade risken att insjukna i stroke med 7 procent. Samtidigt är också fibrer viktigt för tarmfunktionen och en del medel mot förstoppning som ges är just sådant som ger samma effekter på tarmmotoriken som då man äter fibrer.
Kött
är den nya tobaken,- heter en artikel i Huffington post. Det
var därifrån jag hämtade videon i förra inlägget om hur man såg
på rökning på 40 talet. Då var rökning avkopplande, sexigt och
gud vet vad. I den här artikeln kan man se en intervju med bl a
Bill Clinton som övergått till i stort sett vegetarisk diet bl
annat för att kunna få uppleva sina barnbarn mm. Nyligen fanns
också en artikel
om rött kött i DN och en eventuell mekanism bakom de risker
som finns med att äta rött kött. Som vanligt uttalar man sig
ganska tvärsäkert baserat bara på en enstaka studie men det är ju
så tidningar fungerar.Fyndet var: mänskor som regelbundet äter rött kött har en ökad mängd av tarmbakterier som bryter ned karnitinet i rött kött till ett ämne, trimethylamine-N-oxide (TMAO), som stimulerar inlagringen av kolesterol i artärväggarna och ger således ökad åderförfettning med hjärtinfarkt och andra kärlsjukdomar som följd, Detta publicerades i Nature Medicine den sjunde april i år. Förutom rött kött kan energidrycker innehålla karnitin. Man har tidigare visat att cholin och lecitin ger samma nedbrytningsprodukter och kan leda till arterioskleros. Dessa har ibland betraktats som nyttiga medel och sålts som hälsokost.
Bakom tobaken fanns en penningstark industri som så sent som 94 uttalade sig i den amerikanska riksdagen
att man trodde tobaken inte var tillvänjande. I Huffington Post drar
man jämförelsen med kött och matindustrin. Det finns enorma pengar
bakom köttindustrin och processad matindustri som säger att det
finns mängder av gamlingar som äter kött, samtidigt som man
ignorerar de skyhöga siffrorna på cancerfall, hjärt- och
kärlsjukdomar, fetma, diabetes II med mera skriver man i artikeln.
Det finns nu ganska mycket forskning om att vegetarisk kost är
överlägsen. DN hade en artikel om hjärthälsan
och veg kost i januari, i mars handlade det om vegetarisk
kost och hur man mår psykiskt.
Enligt artikeln i Huffington Post säger
American Institute for Cancer Research
att om man minskar på köttkonsumtionen plus börjar motionera
minskar man risken för cancer lika mycket som om man slutat röka.
Så nu är jag alltså tillbaka ungefär
vid två helt vegetariska dagar i veckan men för mig finns starka
skäl att gå vidare. Jag är i det läget att jag nu tycker mig
behärska lite av konsten att laga god vegetarisk mat. Men sen gäller
det att tåla den också. Jag skall nu försöka med att blötlägga
mera av baljväxter, byta vatten samt koka dem en kort stund först
och sedan hälla av vattnet och sedan koka igen. Det finns dessutom
kryddor man kan försöka (skall pröva med anis ett tag nu) samt
även vissa grönsaker exvis morot som är tillagad och inte rå.
Det här var en del av vad som pågått
under min tid på Teneriffa. Här något annat:
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar