Transkriptionsfaktorerna AP-1 och
NF-κB är viktiga centrala vid
inflammationer. Vid MS är dessa aktiverade och gör att mängder av
enzym och proteiner bildas som kan skada nervceller, oligodendrocyter
( som bildas myelin) och myelinskidan själv.
Kärnreceptorerna PPAR och LXR kan
utöva antiinflammatorisk effekt genom att hämma NF-κB
och AP-1 och förhindra att inflammatoriska substanser bildas från
inflammatorisk gener.
Finns det substanser i föda som
stimulerar PPAR och LXR bör detta vara positivt likaså är det
positivt att hämma transkriptionsfaktorerna AP-1 och NF- κB
I princip bör MS patienter undvika
intag av föda som innehåller molekyler som är skadliga över tid
och bör föredra hälsosam föda som innehåller molekyler som kan
förbättra hälsotillståndet genom att minska exempelvis
inflammation.
Hur är det med
Animalisk Fett-Fett från djurvärlden?
Animaliskt
fett finns helmjölk, smör, ost , kött, korv. Swanks studier från
1950 är välkända där han hävdar ökad förekomst av MS där man
äter mättat fett samt att restriktion gör att sjukdomen förbättras
vilket Swank senast rapporterade 2003 ( i samband med en 50 års
uppföljning).
Hur
skulle animaliskt fett kunna fungera i sammanhanget?
- En teori är att mättade fetter klumpar ihop sig och kan inte passera genom de minsta kärlen, och den försämrade cirkulationen leder till MS och andra sjukdomar.
- Andra teorier är att cellmembranen blir mer stela, spröda och trögflytande och skadas lättare på grund av att mättade fetter har en högre smältpunkt än omättade som därmed blir smidigare och hållfastare.
- Mättade fetter ger ökad syntes av kolesterol.
- Mättade fetter aktiverar CD14/TLR4 receptor komplexet ( denna aktivering sätter igång en kaskad i immunförsvaret som bland annat aktiverar NK- κB
- och slutligen gynnar det cytokinen TNF-α vars huvudsakliga funktion är att aktivera inflammation i kroppen genom olika mekanismer.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar