Något jag uppskattar med Jonathan
Safrans bok Äta djur är att han även tar upp och besöker
djuruppfödare och slakterier med en humanistisk behandling av
djuren. Han besöker bl a ett slakteri och han gör ett besök hos
grisbonden Paul Willis. Denne är ansluten till Niman
Ranch som är ett företag där man samordnar olika djuruppfödare
med stränga krav på miljö, djurhållning, transporter och slakt.
Det finns anslutna både nötboskap-kyckling-kalkon-grisbönder.
Man kan också göra ett besök hos
Paul Willis med hjälp av Youtube.
Jag äter ju inte fläskkött men känner att detta är ett bra sätt att hålla djur. Han får cirka 10 cent mer per kilo för att förvandla grisarnas tillvaro från ett helvete till en betydligt angenämare tillvaro.
Jag äter ju inte fläskkött men känner att detta är ett bra sätt att hålla djur. Han får cirka 10 cent mer per kilo för att förvandla grisarnas tillvaro från ett helvete till en betydligt angenämare tillvaro.
Jag äter ju helst bara vilt, kyckling
och fisk och vill minska ned på det också.¨Hur är det med
kycklingar i Sverige. Det finns alternativa och humanistiska sätt
att föda upp dessa. När min sekreterare Miss Google letade efter
det fannsfö åtminstone tre uppfödare med en behandling som som
hanterade sina kycklingar på ett sätt att man med ett bättre
samvete kan äta kyckling, men en väldigt låg procent av
kycklingarna uppföds så- kanske 1-2 procent.
Det finns problem med att föda upp kyckling
humant utan att snabba på utvecklingen. Vanligen blir en broiler
cirka 30 dagar i Sverige och dess liv går ut på att växa så
snabbt som möjligt. Kycklingarna är genetiskt framtagna för att växa snabbt
och i Sverige finns bara äggkläckerier som har denna typ av
kycklingar varför även företagen ovan är tvungna att använda
dessa djur. Vid den genetiska manipulationen har man prioriterat att kycklingarna skall få mycket muskel mm men inte ett bra skelettt vilket gör att de bryter ben ( får inte röra sig
tillräckligt, skörare ben) och har missbildningar . Detta innebär
stort lidande. På de här ekologiska uppfödningarna är man tvungna
att använda denna sort också men de driver inte på tillväxten
utan djuren skall få utvecklas naturligt och då lever de 81 dagar
men Hagbys avlivar dem lite tidigare eftersom de tycker att de
minskar riskerna för djuren då. Jag tycker uppfödningen av de här
djuren känns mycket bättre och är absolut värt en högre kostnad
inte bara för djurens skull utan också för att det är friskare
kycklingar man får; riskerna för infektioner minskar och det ger
förhoppningsvis mindre risker för utveckling av
fågelinfluensapandemier.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar